Hoppa till innehåll
biblioteksanställda -

Vardagshjältar i Nyland: Gani Neziri

I serien Vardagshjältar i Nyland presenteras nyländska biblioteksanställda och deras vardag på det egna biblioteket. Sonja Peschkow, vår tidigare vardagshjälte, ville lyfta fram ungdomsbiblioteksarbetets hjältar:

”Gani Neziri är kosovoalban, en lärare i historia som flydde från folkmordet med sin familj. Han har arbetat på ungdomsavdelningen i Sello i 20 års tid. Hans positiva visdom fängslar både unga och gamla. Han har förändrat många ungdomars liv till det bättre. En del kallar honom en legend.”

Vem är du och vad gör du? 

Jag heter Gani Neziri och jag jobbar med kundtjänst på ungdomsavdelningen på biblioteket i Sello. 

Hur kom det sig att du började arbeta på ett bibliotek? 

Jag hamnade på biblioteket via arbetskraftsbyrån.

Vad är det bästa med att arbeta på ett bibliotek? 

Jag tycker att det bästa med bibliotek är att allting är gratis. Det är alltså möjligt för alla att dra nytta av det biblioteken har att erbjuda, så som att låna böcker, läsa dagstidningar och mycket mycket annat.  

Hur får du kraft att orka i ditt arbete med ungdomar? Du måste ju klara också tuffa situationer? 

Jag inleder svaret med de visa albanska orden: “Framtiden är där barns och ungas röster hörs”, jag utgår alltså från den här principen, och framför allt att barnen är vår framtid. 

Läraryrket är heligt, och biblioteken har i synnerhet när det kommer till barn och unga en stor pedagogisk roll. Jag utgår från den här principen och får alltid kraft av de unga. Lärarnas och övriga uppfostrares arbete syns en aning senare, det här säger jag efter 32 års erfarenhet av arbete med unga. Jag har ibland talat om detta med mina forna elever och med de unga på biblioteket och de är glada över att jag gjort mitt bästa för att förbereda dem för livet. Det ger mig än mer kraft, när man beaktar att det är ett utmanande jobb att ha att göra med unga. När man beaktar allt tack jag fått av forna elever och ungdomar är jag stolt över det arbete jag gjort. 

Hur ser du på de ungas situation i Finland? Vad gör biblioteket och vad kan det göra för de unga nu och i framtiden? 

Jag inleder också det här svaret med visa albanska ord: “”Ju fler skolor som byggs, desto färre fängelser byggs det.” När vi funderar på den här saken, så finns det i Finland i praktiken stora möjligheter för unga att få utbildning, det finns ungdomsbibliotek och ungdomsarbetare. När vi ser på allt detta som erbjuds de unga, hur man satsat på den pedagogiska biten och på att utveckla ett sunt samhälle, så tror jag att de unga har en ljus framtid.