Hoppa till innehåll

Material att låna

Bekanta dig med rymningsspel som kan lånas till de nyländska biblioteken! I framtiden kommer utbudet av material man kan låna att utökas.

Rymningsspel

Biblioteken i Nyland har tillgång till två rymningsspel som utvecklats av Ääres eduEscape. De är avsedda endast för biblioteksbruk, och kan alltså inte lånas till tredje part.

Amulettens förbannelse

Rymningsspelet Den förbannade amuletten och dess innehåll, flaskor och liknande.

Amulettens förbannelse är ett spel utvecklat för elever i klasserna 3 – 4 och uppåt, där man letar efter en förbannad amulett genom att lösa olika slags uppgifter. Om det i gruppen ingår äldre spelare går det även bra att ta med yngre spelare. Rekommenderad gruppstorlek är 6 – 16 spelare, alltså en halv klass. Spelet tar cirka 30 minuter.

Det ingår en hel del material i spelet samt en stor mängd rekvisita som gör det möjligt att skapa en Harry Potter-stämning på biblioteket. Spelet lämpar sig bra för evenemang. Spelet är packat i en enorm resväska.

Zombieapokalypsen

Pakopeli Zombiapokalypsin salkun sisältö.

I Zombieapokalypsen får deltagarna fundera över informationssökningsuppgifter och falska nyheter samt lära sig hur man använder bibliotek. Vid sidan om räddar de världen från zombier. Spelet är riktat till elever i högstadieåldern men passar även studerande på andra stadiet. Rekommenderat maximiantal deltagare är 24 (fyra grupper på sex personer). Spelet tar 45 – 60 minuter.

Materialet till det här spelet består av fyra attachéväskor och en kasse med annat kompletterande material.

Att reservera spel

Spelen kan reserveras per mejl till Tiina.

Maximal lånetid för rymningsspelen är fyra veckor per kommun. Inom kommunen kan ni låta spelet cirkulera enligt behov. Till lånetiden kommer en extra vecka för transport. Se bokningsstatus i kalendern:

Vanliga frågor

Att reservera spel

I en tabell i LANU-nätverkets Teams kan man se när spelen är lediga och kan reserveras. Det går också att kontakta Tiina direkt. Spelen kan reserveras per mejl till Tiina.

Maximal lånetid för rymningsspelen är fyra veckor per kommun. Inom kommunen kan ni låta spelet cirkulera enligt behov. Till lånetiden kommer en extra vecka för transport.

Logistik och kostnader

Det bibliotek som skickar spelet svarar för transportkostnaderna. Det lönar sig för nätverken att samarbeta och om möjligt reservera spelet efter varandra inom nätverket. I sådana fall sköts största delen av transporterna inom nätverken utan extra kostnader.

För transporterna lönar det sig att använda budfirmor.