Projekten i fokus! Kadonneen lukuinnon metsästäjät
I serien Projekten i fokus! presenteras projekt aktuella inom de nyländska biblioteken och de personer som jobbar med dem. Målet är att öka kännedomen om regionens projekt, presentera fungerande metoder och minska risken för dubbelt arbete i de olika biblioteken. Den här gången lär vi känna Ratamo-bibliotekens projekt Kadonneen lukuinnon metsästäjät. Silja Rytkönen från Hyvinge bibliotek svarade på frågorna.
Vad heter ert projekt och vad går det ut på?
Projektets namn är ”Kadonneen lukuinnon metsästäjät”. Syftet med projektet var att förbättra läskunnigheten och att nå de målgrupper som inte blivit tillräckligt uppmärksammade på Ratamo-biblioteken. Det första steget var att identifiera styrkorna och svagheterna hos varje Ratamo-bibliotek när det gäller läskunnighetsarbete bland olika användargrupper. Efter kartläggningen utvecklade varje Ratamo-bibliotek ett evenemang och konceptet för evenemanget registrerades i Ratamos Teams. Dessutom fick Ratamo-biblioteken en sammanfattning av de läskunnighetsevenemang som ordnats på de olika biblioteken. Listan kan användas som en idébank och för att be om tips från det bibliotek som anordnade evenemanget.
Vilken nytta hade nätverket av projektet?
De intervjuer som genomfördes under projektet ökade kunskapen hos personalen på Ratamo-biblioteken om det läskunnighetsarbete som görs på de olika biblioteken. Ratamo-biblioteken är ett litet biblioteksnätverk som bara är i början av sitt samarbete. Det är först under de senaste åren som man har börjat träffas regelbundet i olika team. Så vi har fortfarande mycket att lära av varandra.
Intervjuerna med personalen på Ratamo-biblioteken visade också på områden där man kan utveckla läskunnighetsarbetet. De evenemangskoncept som vi utvecklade riktade sig bland annat till icke-användare av biblioteket, till män och till smågrupper i skolor och förskolor. Projektet gjorde det möjligt för oss att rikta läskunnighetsarbetet till de grupper som har försummats.
Vilket projektkoncept kunde lätt kopieras till ett annat bibliotek?
I projektet utvecklades flera evenemangskoncept som var mycket olika sinsemellan och som riktade sig till olika målgrupper. Konceptet ”en gemensam kväll för pappor och barn” som utvecklades av Riihimäki bibliotek tyckte jag var det bästa evenemangskonceptet i hela projektet. I evenemanget ingick en rundtur i biblioteket för papporna, medan barnen erbjöds andra aktiviteter som sagostund och pyssel.
I Hausjärvi hölls en föreläsning om hembygden. I Hyvinge skapades ett evenemangskoncept för gruppbesök av lokala föreningar och organisationer, dvs. ett försök att nå dem som inte använder biblioteket. I Loppi riktades ett evenemang till barnfamiljer och i Nurmijärvi planerades en klarspråkssagostund för en smågrupp.
Vissa av koncepten kan lätt kopieras på andra bibliotek, till exempel sagostunden på klarspråk i Nurmijärvi. Vi gjorde en illustration till berättelsen som var en fritt tillgänglig saga skriven av Selkokeskus: ”Kuinka koirista ja ihmisistä tuli ystäviä”. Du kan på ditt eget bibliotek hitta en illustration till sagan i till exempel Canva.