Kirjastofillarointia Uudellamaalla 17.-19.6.

 

Pidätkö pyöräilystä ja kirjastoista? Haluatko tutustua samanhenkisiin kollegoihin yhteisellä matkalla?
Hyppää fillarin selkään ja lähde vierailemaan Uudenmaan ja Päijät-Hämeen kirjastoihin ensi kesänä!

Järjestämme kirjastofillaroinnin Cycling for Libraries -hengessä 17.-19.6. Lähtöpaikka on Lahti, josta pyöräilemme Porvoonjokea seuraillen Porvooseen. Matka jatkuu Sipooseen, jossa ihmettelemme uusittua pääkirjastoa, kiertelemme Tuusulanjärven kulttuurimaisemissa ja päädymme lopulta Helsinkiin, keskustakirjasto Oodiin. Fillaroidessamme voimme pohtia päivänpolttavia kirjastokysymyksiä kollegan kanssa. Iltaisin voimme järjestää pienimuotoisia työpajoja mielenkiintoisten aiheiden parissa.

Alustava ohjelma:

17.6. Kokoontuminen ja tutustuminen Lahden kaupunginkirjastoon, pyöräilyä Porvoonjoen vartta Porvooseen, vierailut mm. Orimattilan ja Pukkilan kirjastoissa. Saapuminen Porvooseen, tutustuminen pääkirjastoon ja mahdollisesti myös yövymme siellä!

18.6. Ihailtuamme kaunista Porvoota suuntaudumme Sipooseen, vierailemme uusitussa pääkirjastossa, jatkamme Keravan kautta Tuusulanjärvelle, vierailemme ympäristön kulttuurikohteissa ja yövymme jossain (ei vielä varmistunut).

19.6. Pyöräilemme jotain reittiä pitkin Helsinkiin, vierailemme kirjastoissa ja saavumme hyvävoimaisina päätepisteeseemme keskustakirjasto Oodiin.

Jaksanko, jos olen huonokuntoinen?

Pyöräilemme rauhallista noin 15 km:n tuntivauhtia, jota kyllä jaksaa kuka tahansa peruskuntoinen aikuinen. Pidämme runsaasti tankkaustaukoja ja vierailemme kirjastoissa ja muissa mielenkiintoisissa paikoissa matkan varrella.
Päivämatkat ovat pisimmillään 80-100 kilometriä; kuulostaa paljolta, mutta etenemme todellakin hitaasti pyöräillen koko päivän. Kavereita ei jätetä, jokaista odotetaan. Jos simahdat täydellisesti, voit hypätä huoltoauton kyytiin.
Pieni ennakkotreenaus on suositeltavaa. Ennen kiertueelle lähtemistä kannattaa kokeilla parina peräkkäisenä päivänä esim. 50 km:n pyöräilyä, miltä se tuntuu. Testaa erityisesti satulaasi, että se on sellainen, jolla jaksat istua koko päivän.

Millaisen pyörän tarvitsen?

Matkalla pärjää peruspyörällä, tosin vähintään 7 vaihdetta on suositeltavaa, mutta et tarvitse mitään maantie- tai kilpapyörää. Jos epäilet oman pyöräsi kuntoa, pyörän voi myös vuokrata esim. Lahdesta.
Saamme (toivottavasti) mukaan huoltojoukot, joten sinun ei tarvitse kuljettaa kaikkia tavaroita mukanasi, vain päivän aikana tarvitsemasi setin.
Pyöräilykypärä on pakollinen varuste, ilman sitä et voi osallistua.

Entä jos en ehdi mukaan kolmeksi päiväksi?

Voit halutessassi osallistua vain osan matkaa, esimerkiksi yhtenä päivänä tai yhdelle etapille.

Onko reissu työaikaa vai vapaa-aikaa?

Varmista esimeieheltäsi. Käytännöt eri kirjastoissa saattavat vaihdella. Esim. Porvoon kaupunginkirjasto on luvannut, että tapahtumaan voi osallistua työajalla. Ylityötä ei tietenkään kerry, vaikka polkisimme iltaan asti.

Paljonko maksaa?

Emme peri osallistujamaksua, joten jokainen maksaa itse ruokailunsa ja eväänsä matkan varrella. Yövymme halvasti, joten siitä ei tarvitse maksaa. AKE Porvoo kenties sponsoroi jotain (ei ole vielä varmistunut). Jos haluat majoittua omakustanteisesti esim. johonkin hotelliin, sekin toki sallitaan. Mutta porukassa yöpyminen on aina hauskempaa!

Kuka korvaa, jos sairastun tai loukkaannun?

Osallistut omalla vastuullasi, asianmukainen vakuutus on suositeltava.

Mitä otan mukaan?

 • pyörä
 • kypärä
 • pyörääsi sopiva sisärengas
 • pyörän pumppu
 • sadevarusteet
 • pyöräilyhanskat (suositus)
 • aurinkolasit
 • aurinkovoide
 • rahaa / pankkikortti
 • vesipullo
 • matkaeväitä
 • perusensipakkaus: laastaria yms.
 • kännykkä
 • kamera (jos tykkäät kuvata)
 • muista mahdollisista varusteista ilmoitetaan myöhemmin

 

Jos haluat tulla mukaan suunnittelemaan tarkempaa ohjelmaa, liity suunnitteluryhmään (ei velvoita mihinkään, kerro vain hullutkin ideasi).
Fillarointia koordinoi:
Leila Juusola, leila.juusola@porvoo.fi, puh. 040 676 1456

Cycling for Libraries on suomalainen keksintö, joka on levinnyt useisiin maihin. Sen ideoivat Mace Ojala ja Jukka Pennanen. Kansainvälisiä kirjastofillarointeja on järjestetty useina vuosina.

Lue lisää Cycling for Libraries -tapahtumista: http://www.cyclingforlibraries.org/

 

No Comments

Post A Comment