Siirry sisältöön

AKE Porvoo tukee vertaisoppimista uusmaalaisten kirjastolaisten kesken. Vedämme kahta eri verkostoa ikääntyneiden sekä lasten ja nuorten parissa työskenteleville kirjastoammattilaisille. Lisäksi järjestämme vertaisryhmämentorointia jälleen vuonna 2024. Myös muista vertaisoppimisen mahdollisuuksista kannattaa olla yhteyksissä AKE Porvoon tiimiin.

Verkostot

SEVERI

Teetkö seniorityötä kirjastossasi Uudellamaalla? Liity verkostoon nimeltä SEVERI. Verkoston tarkoituksena on tiedon jakaminen ja uusien ideoiden saaminen kollegoihin tutustumisen kautta. Verkoston vetäjänä toimii Elina ja yhteydenpito hoituu Teamsin kautta. Jos et vielä ole verkoston jäsen, lähetä viestiä Elinalle.

Nainen hymyilee kirjahyllyjen edessä.
Elina Karioja

Informaatikko, Alueellinen kehittämistehtävä

Lasten- ja nuortenkirjastotyötä Uudellamaalla

Lasten- ja nuorten kirjastotyötä tekeville on oma verkostonsa Lasten- ja nuortenkirjastotyötä Uudellamaalla. Verkoston vetäjänä toimii Tiina ja yhteydenpito hoituu Teamsin kautta. Jos et ole vielä verkoston jäsen, lähetä viestiä Tiinalle.

Nainen hymyilee kirjahyllyjen edessä.
Tiina Rajala

Informaatikko, Alueellinen kehittämistehtävä

Verkosto tapaa vuosittain verkostotapaamisessa ja lisäksi järjestämme erilaisia etäkahveja. Lanujen kirjakahveilla jaetaan lasten ja nuorten kirjavinkkejä ja lanujen ideakahveilla jaetaan kokemuksia ja käytäntöjä.

Verkosto tekee myös yhteisiä projekteja ja päivittää esimerkiksi Uudenmaan lukuhaastetta. Uudenmaan kirjastojen käyttöön on myös kaksi pakopeliä.

Vertaisryhmämentorointi

AKE Porvoo ja Helmet-kirjastojen seudullinen koulutusryhmä järjestävät taas keväällä 2024 vertaisryhmämentorointia kirjastoammattilaisille. Käynnissä on kolme ryhmää, jotka kokoontuvat kevään aikana: lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekevät, ikäihmisten kirjastopalveluiden parissa työskentelevät sekä kirjaston viestinnän parissa työskentelevät.

Vertaisryhmämentoroinnilla tarkoitetaan vertaisten eli tässä tapauksessa kirjastolaisten ryhmässä tapahtuvaa tiedon ja osaamisen jakamista. Mentorointi on kuin kahden kauppaa, jossa kokenut mentori jakaa viisautensa helmiä kokemattomalle aktorille. Vertaisryhmämentoroinnissa asian äärellä ollaan isommalla porukalla, vertaisten kesken. Ryhmässä jaetaan paitsi osaamista ja kokemuksia myös työssä vastaan tulleita pulmatilanteita ja haasteita. Kollegan tuki on tässä todella tärkeää.

Tavoitteena ei ole vain tiedon siirtäminen vaan jonkin uuden synnyttäminen. Vertaisryhmä on parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa. Vertaisryhmämentoroinnin tavoitteena on ryhmän jäsenten osaamisen kehittäminen ja työhyvinvoinnin lisääminen.

Vuonna 2022 AKE Porvoon alueella oli käynnissä kaksi vertaismentorointiryhmää: lasten- ja nuortenkirjastolaisille ja senioreiden kanssa työskenteleville. Ryhmät kokoontuivat kerran kuussa Teamsissa. Jokaisella kokoontumiskerralla keskusteltiin ennalta sovituista teemoista.