Siirry sisältöön
kirjastofillarointi -

Maalaismaisemista kaupungin sykkeeseen – Hyvä jakoon kirjastofillaroinnissa

Tiilirakennuksen edessä on iso määrä pyöräilijöitä keltaiset liivit päällä kirjastonhoitajiksi pukeutuneiden tätien kanssa.

Järjestyksessään kuudes kirjastofillarointi poljettiin 22. ja 23. elokuuta Uudenmaan maisemissa. Osallistujia oli kahtena päivänä noin parikymmentä eri puolilta Uuttamaata ja jopa Satakunnasta saakka. Matkaa taitettiin tuttuun tapaan letkassa välillä kirjastoihin pysähdellen.

Mäntsälän kirjastotalkkari ja lähtölaukaus pyöräreissulle

Kirjastofillaroijat kokoontuivat aluksi Mäntsälän kirjastoon tutustumaan toisiinsa ja valmistautumaan tulevaan koitokseen. Mäntsälän kirjastonjohtaja Anu Järvi kertoi osallistujille kirjastossa toimivasta kirjastotalkkarista, joka auttaa painavien kuljetusten kanssa ja päivystää omatoimiaikaan kirjastossa. Talkkari mahdollistaa kevyemmän tavan valvoa kirjastoa omatoimiaikana, hän myös toimii kirjaston kävijöiden juttukaverina. Anu Järvi kertoi myös Mäntsälän Unelmoidaan uudesta-hankkeesta, jossa kerättiin tietoa mahdollisia uusia tiloja varten. Hankekumppanina oli Osana Oy, jonka kumppanuuspöytämallilla kerättiin ideoita, toiveita ja tarpeita uusille kirjastotiloille. Nykyiset kirjastotilat haluttaisiin nuorisopalveluiden käyttöön, mutta vielä ei ole selvillä, missä kirjasto jatkossa palvelisi. Toivotamme myötätuulta uuden kirjastotilan löytämiseen!

Kaksi henkilöä seisoo lainausautomaatin edessä kirjastossa, takana mainos kirjastofillarointi-tapahtumasta.
Lähtöä ja osallistujia odottamassa Mäntsälän kirjastossa
Keltaliiviset henkilöt istuvat pöydissä ja kuuntelevat sivummalla seisovaa henkilöä.
Mäntsälän kuulumisia fillaroinnin aluksi
Rakennuksen edessä on suuri joukko pyöräilijöitä, joilla on kaikilla keltaiset liivit.
Lähtö Mäntsälän kirjastolta torstaina 22.8.

Askolan kirjaston lukudiplomi ja inspiroivaa esillepanoa

Pyöräilijäjoukko aloitti taipaleensa Mäntsälän kirjastolta ja suuntasi kohti Askolan kirjastoa. Matka kulki kauniissa maalaismaisemissa pienten sadekuurojen saattelemana. Askolassa kirjastonjohtaja Keth Strömdahl esitteli tiloja. Vierailijat pistivät merkille kivan tavan suositella kirjoja: asiakkaat suosittelevat toisilleen aineistoa palauttaessaan kirjoja. Kuulimme myös lukudiplomista, joka syntyi osana Askolan koululaiset lukemaan-hanketta. Lukudiplomissa on jokaiselle vuosiluokalle omia vinkkejä erilaisten aihepiirien alla. Lukudiplomista on hieno verkkoversio ja tulossa myös mobiilisovellus. Myös muut kirjastot Suomessa voivat ottaa lukudiplomin käyttöön ja hyödyntää rakennettua pohjaa. Mikäli kiinnostaa, kannattaa olla yhteyksissä Askolan kirjastoon!

Pehmolelu ja kirjahylly.
Pehmopresidentin lempikirjat
Kirjahylly, jossa on kirjoja ja paperilappuja.
Askolan kirjaston asiakkaita aktivoiva palautushylly
Kirjojen kansia esittelyssä.
Varatuimmat esittelyssä
Mies esittelee tietokoneella verkkosivua.
Askolan lukudiplomi löytyy verkosta

Paikallishistoriaa ja elokuvatähtiä Pornaisissa

Lounaan jälkeen pyöräilijäjoukkue jatkoi matkaa kohti Pornaisten kirjastoa. Maalaismaisemat jatkuivat ja aurinkokin pilkahteli pilvien välistä. Pornaisten kirjastossa meidät otti vastaan oikein sivistysjohtaja, sen jälkeen kirjaston Mari Ahokas esitteli meille kirjastoa. Pornaisissa on saatu lahjoituksena seudulla aikoinaan vaikuttaneeseen näyttelijä Regina Linnanheimoon liittyvää aineistoa. Upeita valokuvia ja muuta aineistoa on digitoitu Sanapaltti-palveluun, löytyypä palvelusta Reginan kirjastokorttikin. Pornaisten kirjastossa on lisäksi Mika Waltari-huone, joten henkilö- ja paikallishistoria on näkyvillä hienosti. Kirjastosta käydään myös pitämässä koululaisille kotiseutukursseja.

Keltaliivisiä henkilöitä istuu tuoleilla ja kuuntelee kahta ihmistä.
Pornaisten kirjastossa
Sanapaltti-verkkopalvelun kuva, sisältää muun muassa vanhoja valokuvia ja vanhan kirjastokortin kuvan.
Sanapaltti-palvelu esittelyssä
Keltaliivisiä pyöräilijöitä kokoontuneena puisen kirkkorakennuksen ympärille.
Pohjois-Paippisten kyläkirkolla

Pornaisista matka jatkui kohti Järvenpäätä ja rantasaunaa. Väliin mahtui pysähdys Pohjois-Paippisten kyläkirkolla. Ensimmäisen päivän ilta kului Tuusulanjärven rantamaisemissa saunan, uinnin ja ruokailun merkeissä. Illanvieton yhteydessä kirjastofillaroinnissa mukana ollut Eeva Rita-Kasari esitteli vielä muille osallistujille Helmet-kirjastojen Aktivistidiplomia. Keväällä 2023 kehitetty ympäristöhaaste kannustaa toimimaan luonnon puolesta. Keväällä 2024 julkaistu Aktivistidiplomi Junior puolestaan sopii lapsille, nuorille ja perheille.

Kokoelmapolitiikkaa, koulukirjastoyhteistyötä ja fanitapaaminen

Perjantaiaamuna fillarointijoukko kasvoi uusilla kasvoilla ja aamun ensimmäinen tutustumiskohde oli Järvenpään kirjasto. Meille esiteltiin Järvenpään kirjaston ajankohtaisia kuulumisia ja kuulimme mm. koulukirjastotyöstä, kokoelmapolitiikasta ja musiikkihuone Tahtilasta. Järvenpään kirjastolla ei ole lähikirjastoja, mutta alueella on monta koulukirjastoa, joiden kanssa kirjasto tekee tiivistä yhteistyötä. Suvi Kauranen esitteli kattavaa 30-sivuista kokoelmapolitiikkaa, jonka kokoelmatyöryhmä on päivittänyt tänä vuonna. Kokoelmapolitiikan avulla on helpompaa perustella kokoelmaan liittyviä päätöksiä asiakkaille ja muille toimijoille.

Järvenpään kirjastossa on tehty mittava lattiaremontti ja eri osastoilla olikin kauniit matot ja harmoninen tunnelma. Lastenkirjastossa puksuttelee saturata eli pienoisjunarata ja nuortenosaston seinässä on hieno muraali. Kirjastokierroksen jälkeen fillaroijia odotti fanitapaaminen. The Tädit viettivät kirjastossa kahvihetkeä ja jakoivat osallistujille nimmareita. Tädit suorittivat myös pyöränhuoltoa ennen matkan jatkumista.

Joukko ihmisiä kuuntelee luentosalissa puhujaa.
Järvenpään kirjaston ajankohtaisia kuulumisia
Dia heijastettuna seinälle ja henkilö esittelee sitä.
Suvi Kauranen esittelee Järvenpään kirjaston kokoelmapolitiikkaa
Seinämaalaus, jossa on lukeva ihminen.
Järvenpään nuortenkirjaston muraali
Pienoisjunarata ja taloja.
Järvenpään kirjaston saturata
Keltaliivisiä henkilöitä kokoontuneena kolmen harmaapäisen tädin ympärille.
Fanitapaaminen

Järvenpäästä pyöräilijät polkivat Tuusulanjärven kulttuurihistoriallisissa rantamaisemissa taiteilijakotien ohi kohti Keravan Lounasosastoa.

Lumon kirjastossa puhuttiin robolle

Lounaan jälkeen kirjastofillaroijat saapuivat Vantaalle. Korsossa Lumon kirjastossa päästiin tutustumaan Puhu robolle -hankkeeseen Helena Perttilän johdolla. Hankkeessa on testattu kirjastorobotteja etäasiakaspalvelun apuvälineinä. Asiakas painaa robotin näytön kutsunappia ja asiakaspalvelija aloittaa videopuhelun hänen kanssaan robotin näytöllä. Robotit voivat myös liikkua kirjastotilassa ja ne voidaan etäohjata esimerkiksi selkokielisten kirjojen luokse. Robottien kokeilujaksot toteutettiin keväällä ja nyt pohditaan niiden jatkokäyttöä. On myös mahdollista kytkeä muutakin kirjastotoimintaa etäasiakaspalvelun ja robotin avustamiksi.

Tutustuimme myös kirjastoon opastetulla kierroksella. Kirjastosta löytyy paljon ryhmätiloja asiakkaiden ja vieressä opiskelevien lukiolaisten käyttöön. Tutustuimme myös pajatilaan, josta löytyy mm. ompelukone, saumuri ja 3D-tulostin. Kuulimme myös älykkäästä varausten noutohyllystä, joka on käytössä muissakin Vantaan kirjastoissa.

Kirjastotila ylhäältä päin, kirjahyllyjä ja portaat.
Lumon kirjasto
Henkilö esittelee dian kautta kirjaston kielimuureihin liittyviä asioita.
Helena Perttilä esittelee Puhu robolle-hanketta
Robotti.
Robotti liikkeessä
Tietokoneen ruutu ja hylly, jossa on varattuja kirjoja.
Älykäs varaushylly Lumon kirjastossa

Tikkurilassa tutustuttiin uuteen kirjastoautoon

Kuudes kirjastofillarointi päättyi tänä vuonna Tikkurilan kirjastoon, jonne osallistujat pyöräilivät varsin hyvävoimaisina aiempia vuosia lyhyemmän päivämatkan jälkeen. Piirakan ja omenamehun juhlistaessa kirjastofillaroinnin maalia kuulimme Vantaan kuulumisia mm. monikielisten palveluiden, osallisuuden ja tapahtumien osalta. Lisäksi pääsimme kurkistamaan toukokuussa käyttöön otettuun kirjasto- ja kulttuuriautoon. Ihan uutta autossa on muun muassa ulkona sijaitseva näyttö, johon voi heijastaa tapahtumia ja josta voi myös esittää ohjelmaa.

Sininen kirjastoauto, jossa on kyljessä oravan kuva.
Kirjasto- ja kulttuuriauto
Näyttö auton kyljessä ja kuva kirjastoauton sisältä, jossa näkyy kirjahyllyjä ja istuimia.
Näyttö kyljessä ja sisäkuva kirjastoautosta
Värikäs tila, jossa on mattoja ja jännittäviä istuimia.
Tikkurilan kirjaston Laguuni-tila

90 kilometrin ja kuuden kirjaston taipaleen jälkeen osallistujajoukko ja järjestäjät olivat tyytyväisiä kahden päivän kokonaisuuteen. Saimme fillaroinnista ihanaa palautetta:

Mitä parhain tapa verkostoitua, vaihtaa kuulumisia ja oppia uutta. Ja samalla saa liikuntaa + ulkoilmaa!

Mielestäni kirjastofillarointi on mainio yhdistelmä kouluttautumista, verkostoitumista, liikuntaa ja kestävää kehitystä.

Uusia tuttuja eri kirjastoista. Ideoita esillepanoon, suositteluun ja tapahtumiin.

Tapahtuma oli kerta kaikkiaan fantastinen ja sen hyödyt moninaiset. Fillaroinnilla tuli verkostoiduttua vahvasti kollegoiden kanssa ja vaihdettua paljon kuulumisia ja ajatuksia. Vierailimme hyvin erilaisissa kirjastoissa, ja matka kulki syvältä maaseudulta monikulttuuriseen kaupunkikeskukseen. Matkalle mahtui siis keskenään hyvin erilaisia kirjastoja ja kirjastotyön haasteita, mikä oli erityisen mielenkiintoista.

Ensi vuonna pyöräillään jälleen, eläköön kirjastot!

Kolme eri kuvaa, jossa keltaliiviset pyöräilijät pyöräilevät kesäisissä maisemissa.