Siirry sisältöön
kirjastofillarointi -

Ylämäki, alamäki, kirjastoon! – Viides kirjastofillarointi poljettiin iloisissa tunnelmissa

Pyöräilijöitä kirjaston edustalla.

Kirjastofillarointi 2023 järjestetiin 24.-25. elokuuta. Matkaan lähdettiin uudistetusta Riihimäen kirjastosta. Ennen lähtövihellystä Riihimäen kirjastonjohtaja Niina Honko esitteli pyöräilyporukalle kirjaston uudistuksia. Valoisan ja avaran kirjaston kaunokirjaosasto on lukutoukan taivas. Kirjojen kansia ja lukuvinkkejä on hienosti esillä. Lasten- ja nuortenkirjastossa viherkasvit luovat hienoa viidakon tunnelmaa. Kirjastokierroksen ja alkuverryttelyjen jälkeen parinkymmenen pyöräilijän joukko lähti matkaan kohti Lopen kirjastoa.

Istumapaikkoja, viherkasveja ja kirjahyllyjä.
Riihimäen kirjasto
Hyllyjä, lainausautomaatti.
Riihimäen kirjaston itsepalvelualue.

Lopen Nepsy-nurkka herätti kiinnostusta

Lopen kirjastossa Mirka Riento esitteli Nepsy-nurkkaa, konseptia, joka on suunniteltu yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa Kanta-Hämeen kirjastoihin. Nepsy-nurkka lainaa apuvälineitä, vinkkaa kirjallisuutta ja antaa tietoa neuropsykiatrisia haasteita kohtaaville ja heidän läheisilleen
Mukana pyöräilevä Niina Honko kertoi Ratamo-kirjastojen yhteishankkeesta Puhu poliitikolle, jonka tavoitteena on ollut tuoda demokratia lähemmäs ihmisten arkea. Kirjastoissa on järjestetty tilaisuuksia, joissa kaupunkilaisilla on ollut mahdollista kohdata päättäjiä ja kysyä mieltä askarruttavista aiheista. Erityisesti hankkeessa on pyritty tavoittamaan äänestämättä jättäneitä, sillä alueen äänestysaktiivisuus on alhaista.

Ihmisiä kirjahyllyn edustalla.
Mirka Riento esittelee Lopen kirjaston Nepsy-nurkkaa.
Yleisö kuuntelee esiintyjää.
Niina Honko esittelee Puhu poliitikolle-hanketta.

Sadetta uhmaten Karkkilaan

Lopen kirjastosta matka jatkui kohti Karkkilaa. Sade yllätti pyöräilijäjoukon, mutta onneksi löysimme suojaa persoonallisesta vanhaan junavaunuun perustetusta Café Lättiksestä. Kuuma juoma lämmitti pyöräilijät ja pääsimme junanpillin säestyksin jatkamaan matkaa kohti Karkkilaa.

Pyöräilijöitä junanvaunun edustalla.
Cafe Lättis

Karkkilan kirjasto sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa upeassa miljöössä. Pyöräilystä kipeytyneitä lihaksia verryteltiin kirjastojoogan avulla. Kirjastossa aletaankin syksyn aikana järjestää säännöllisesti kirjastojoogaa. Persoonallinen Karkkilan kirjasto hurmasi vierailijat hienolla miljööllään, ruutulattiallaan ja kauniilla kirjahyllyillä. Pääsimme tutustumaan myös kamishibai-salkkuun, joka on toteutettu Lukuliikettä perheisiin-hankkeessa. Kamishibai-teatteria voi käyttää tarinoiden kertomisen ja varjoteatterin apuvälineenä.

Nainen esittelee salkkua, jossa on kamishibai-teatteri.
Kamishibai-salkku esittelyssä Karkkilan kirjastossa

Kirjastovierailun jälkeen pyöräilijäjoukko suuntasi upeaa koskireittiä pitkin yöpymään Bremerin taloon joen toiselle puolen.

Aleksis Kiven maisemissa Rajamäelle ja Nurmijärvelle

Perjantaiaamun aluksi oli pitkähkö pyöräilyrupeama kohti päivän ensimmäistä kirjastoa. Matkalla pysähdyttiin taukopaikalle ja ihasteltiin tien vieressä kasvavia kantarelleja. Maittavan lounaan jälkeen pyöräilijät tutustuivat Rajamäen kirjastoon, jossa oli lämmin tunnelma. Kirjastopäällikkö Soile Kamunen esitteli nykyisiä tiloja ja kertoi myös suunnitelmista rakentaa uusi kirjasto tulevan koulukeskuksen yhteyteen.

Pyöräilijöitä kirjastorakennuksen edustalla.
Rajamäen kirjastolla

Pienen pyöräilysiirtymän jälkeen vierailimme upeasti uudistetussa Nurmijärven kirjastossa, jota meille esitteli kirjastonhoitaja Tuulikki Pohjola. Muodonmuutos on todella onnistunut valkoisine kirjahyllyineen ja raikkaine kalusteineen. Pääsimme myös kurkistamaan kirjastoauto Oivaan ja kulissien taakse upeisiin henkilökunnan tiloihin.

Kirjahyllyjä.
Nurmijärven uudistettu kirjasto
Lukunurkka.
Lukunurkka

Aleksis Kivi tuli päivän aikana vastaan monessa kohtaa – löytyipä Seitsemän veljeksen pyöräilyreittikin. Aleksis Kiven syntymäkodin läheisyydessä Palojoella on muuten ISOJA ylämäkiä.

Tuusulan kirjaston kautta Keravalle

Tuusulan kirjastossa jo hieman väsynyt pyöräilijäjoukko tutustui Sana haltuun, lukutaito työnhaun tukena-hankkeeseen, jossa pyritään edistämään aikuisten ja erityisesti työttömien lukutaitoa. Juuri alkaneessa hankkeessa tehdään työllisyyspalveluiden kanssa yhteistyötä ja järjestetään mm. sanataidetyöpajoja. Lisäksi tutustuimme Tuusulan kirjastoon ja upeaan kirjastoauto Kirreen.

Ihmisiä kirjastossa.
Tuusulan kirjastossa

Lopulta oli jäljellä enää viimeiset viisi kilometriä päätepisteeseen Keravan kirjastoon. Kellon lähestyessä jo kuutta perjantai-iltana fillaroijat saapuivat perille hyvävoimaisina. Luvassa oli vielä yksityiskierros Keravan kirjastossa ja pientä purtavaa. Kuulimme myös Kirkes-kirjastojen musiikkihankkeesta, jossa järjestetään asiakkaille toiminnallisia musiikkiin liittyviä työpajoja.

Ihmisiä kirjastossa.
Perillä Keravan kirjastossa

Fillaroinnin anti

126 kilometrin jälkeen takana on monta ylä- ja alamäkeä, seitsemän erilaista kirjastoa, kaksi kirjastoautoa. Reissun myötä saatiin uusia tuttavuuksia, kirjastoideoita ja kireämmät reisilihakset. Fillarointi antoikin paljon osallistujille:

Erinomainen tapa verkostoitua, nähdä erilaisia kirjastoja sekä kuulla ajankohtaisista kirjastoasioista. Plussana pyöräily, joka ON mukavaa.

Tietoa kirjastoissa aktuelleista asioista kuten demokratia-hankkeet (ja demokratiatyö ylipäänsä) sekä nepsyhyllyt. Myös ison määrän kuvia eri kirjastoista!

Uusia oivalluksia kirjaston eri palveluista sekä sisustuksista, tilaratkaisuista

Hoksasin kirjastoissa joitakin toimintamalleja tai palveluita, joista voin kertoa eteenpäin. Kiinnostavia ovat myös tavat, joilla aineistoja tuodaan esiin kirjastotilassa ja itse tilat.

Pyöräily, kirjastot sekä toverillisuus oli oikein hieno kokemus.

Upeaa verkostoitumista, luovaa yhdessäoloa ja reittien pohtimista – maantiellä ja työelämässä. Kannustava ilmapiiri.

Liikunta, ulkoilma, rento tunnelma, tapaan kirjastolaisia ja kuulen kuulumisia ja vinkkejä, kiva tapa vierailla muissa kirjastoissa.

Kun näkee toisten työtiloja ja kuulee toisten työoloista, se auttaa suhteuttamaan asioita ja voi parantaa omaa työtyytyväisyyttä. Kierroksella saa vertaistukea.

Kiitos kaikille tavalla tai toisella mukana olleille!

Juttu kirjastofillaroinnista Karkkilalainen-lehdestä 30.8.2023 s. 14