Siirry sisältöön
kansainvälisyys -

Matkalaukku täynnä uusia ideoita – Konferenssimatkalla Bulgariassa

Nainen puhuu puhujakorokkeen takana, vieressä valkokankaalla esitys.

Marianne Lindblad Pornaisten kirjastosta osallistui kansainväliseen konferenssiin Kirjastojen paikka, rooli ja merkitys yhteiskunnan kehittämisessä (The place, role and importance of libraries in the development of society) Dimitrovgradissa Bulgariassa 9.5.-10.5.2023. Marianne kertoo matkastaan näin:

Minua pyydettiin konferenssiin pääpuhujaksi ja suostuin siihen tehtävään mielelläni. Aina kun on mahdollista puhua kirjastoista, tilaisuuteen pitää tarttua, vaikka kuinka jännittäisi. Konferenssin järjestäjä lupasi järjestää eturiviin ystäviään, jotka hymyilisivät minulle ystävällisesti, jotta jännitykseni hellittäisi.

Konferenssiin osallistui lähes sata kirjastolaista. Suomea edustin minä, lisäksi osallistujia oli Serbiasta, Kroatiasta, Makedoniasta ja luonnollisesti ympäri Bulgariaa. Makedonialaiset osallistuivat verkon välityksellä ja muut tulivat paikan päälle. Konferenssi järjestettiin Bulgarian kirjastoviikolla ja lisäksi juhlimme Dimigtrovgradin kirjaston 70- vuotisjuhlaa. Tapahtuman pääsuojelija oli Dimitrovgradin pormestari Ivo Dimov.

Suomen kirjastot maailmankartalle

Pidin konferenssissa puheen, jossa kerroin suomalaisten kirjastojen toiminnasta ja erityisesti Pornaisten kirjaston toiminnasta ja tapahtumista. Kerroin lisäksi Helle-kirjastojen hyvistä ideoista lasten ja nuorten lukuinnon lisäämiseksi, mihin sain myös apua Helle-kollegoilta, iso kiitos siitä!

Esityksessäni näytin Pornaisten Hollywood of Finland –mainosvideon. Videon avulla halusin osoittaa, että kuten kunnat, myös kirjastot voisivat käyttää mainonnassaan rohkeutta ja luovaa hulluutta. Video otettiin vastaan aplodein. Oman esitykseni jälkeen minut laitettiin suoraan paikallistelevision haastatteluun.

Lukutaidon ja lukuinnon edistämistä

Kuten Suomessa, myös muissa maissa ollaan huolestuneita lasten vähentyneestä lukuinnosta. Useat esitykset käsittelivät tapoja, miten saada lapset ja heidän vanhempansa kirjastoon. Eräässä bulgarialaisessa kirjastossa on esimerkiksi ruvettu järjestämään lukevat äidit –tapahtumaa, jossa äidit lapsineen tulevat kirjastoon lauantaisin ja lukevat satuja yhdessä.

Kirjastoetsivä-tapahtumassa ideana on innostaa lukemaan ja kehittää kriittistä ajattelua. Lapsi vanhempineen ottaa selvää, milloin on lapsen lempikirjailijan syntymäpäivä ja he suunnittelevat kutsukortin lempikirjailijansa syntymäpäiväjuhliin.

Kutinan tuomaa

Kroatiassa, Kutinan (!) kaupunginkirjastossa tehdään valtavasti mielenkiintoisia tapahtumia kaupungin asukkaille. Heillä on esimerkiksi nukketeatteri, joka on täysin kirjaston henkilökunnan luomus sisältäen käsikirjoituksen, nuket, lavasteet ja itse esityksen yli 60 kertaa vuodessa.

Kutinassa ei ole pehmojen yötä, vaan asiakkaiden yö kirjastossa! Yö Andersenin kanssa: yövy kirjastossa, tarjolla paljon pelejä ja satuja. Tämä tapahtuma on yleensä H. C. Andersenin syntymäpäivän aikaan huhtikuun alussa. Lisäksi heillä on mm. lapsille luovan kirjoituksen kilpailu sekä kesäfestivaali, jossa tarjotaan erilaisia aktiviteettejä. Aikuisille on perinteisten luentojen ja kirjailijavierailuiden lisäksi tarjolla pubivisa!

2021 Kutinan kirjasto liittyi projektiin nimeltä Little free library Croatia network. Ympäri Kroatiaa on pieniä ”ilmaisia kirjastoja”, jotka ovat pieniä ja värikkäitä linnunpöntön näköisiä taloja, joihin on laitettu ilmaisia kirjoja. Kirjaston henkilökunta on rakentanut talot, maalaamiseen ovat osallistuneet myös lapsiasiakkaat. Kirjaston henkilökunta käy säännöllisin väliajoin tarkistamassa talojen sisällön ja täydentää sitä tarvittaessa.

Lisäksi käsittelimme konferenssissa muun muassa digitalisoitumista, kirjastojen käyttämiä tilastoja, digitaitojen kehittämistä ja monia muita mielenkiintoisia aiheita. Kotiin tuomisena minulla on paljon uusia ideoita, joita voin ottaa käyttöön omassa kirjastossa ja mainostaa myös muille kirjastoille. Jo nyt tiedän, että tulemme tekemään samantyylisiä koristeluja lastenosastolle, mitä näin Dimgtrovagradin kirjaston vastaavalla osastolla.

Vastalahjana ideoita Bulgarian suuntaan

Paras anti oman alan konferenssissa on kollegoiden tapaamisen lisäksi uusien ideoiden saaminen ja jakaminen. Vedin vuonna 2017 kaksi Erasmus-projektia bulgarialaisille kirjastokollegoille ja esittelin heille Suomen kirjastolaitosta. Matkan jälkeen he ovat ottaneet käyttöönsä muun muassa uuden, suomalaisen tavan järjestää aineistoa, saaneet ideoita lastenosaston järjestämiseen sekä uusia tapoja kirjastoaskarteluun.

Ihanin Suomesta napattu idea on mielestäni se, että Dimigtrovagradin kirjastossa on nyt lukuhamsteri! Suomessa on lukukoiria ja jopa lukulehmä, mutta lukuhamsterista en ole ennen kuullut. Ideana on, että lapsi lukee eläimelle. Eläin ei välitä, jos lukeminen kangertelee tai joku sana tulee lausuttua väärin.

Nähtäväksi jää, ottavatko konferenssiin osallistujat esityksestäni omaan kirjastoonsa idean esimerkiksi lavastetusta mielenilmauksesta tai ovatko Pornaisten Antit Bulgarian Ivaneita tai Marioita. Nuo etunimet ovat hyvin suosittuja Bulgariassa. Lue lisää Pornaisten Anteista tästä linkistä.

Teksti ja kuvat: Pornaisten kirjastotoimenjohtaja Marianne Lindblad