Uppförsbacke, nedförsbacke, till biblioteket! – Den femte bibliotekscyklingen genomfördes i glad stämning
Bibliotekscyklingen 2023 ägde rum den 24-25 augusti. Resan startade från det renoverade biblioteket i Riihimäki. Före avfärden presenterade Riihimäkis bibliotekschef Niina Honko bibliotekets renoveringar för cyklistgruppen. Den skönlitterära avdelningen i det ljusa och rymliga biblioteket är ett paradis för bokmalar. Bokomslag och lästips är snyggt utställda. På barn- och ungdomsbiblioteket skapar gröna växter en härlig djungelstämning. Efter en rundvandring i biblioteket och lite uppvärmning begav sig gruppen på cirka tjugo cyklister till biblioteket i Loppi.
Nepsy-hörnan i Loppi väckte intresse
Mirka Riento på biblioteket i Loppi presenterade en Nepsy-hörna, ett koncept som utformats i samarbete med Egentliga Tavastlands välfärdsområde. Nepsy-hörnan lånar ut hjälpmedel, tipsar om litteratur och ger information till personer med neuropsykiatriska utmaningar och deras närstående.
Niina Honko, som själv deltog i cyklingen, berättade om Ratamo-bibliotekens gemensamma projekt Puhu poliitikolle, som syftar till att föra demokratin närmare människors vardag. Biblioteken har ordnat evenemang där medborgarna har haft möjlighet att träffa beslutsfattare och ställa frågor om aktuella frågor. I synnerhet har projektet försökt nå ut till människor som låtit bli att rösta, eftersom valdeltagandet i regionen är lågt.
Trots regnet till Högfors
Från Loppis bibliotek fortsatte färden mot Högfors. Regnet överraskade cyklisterna, men som tur var hittade vi skydd i det stämningsfulla Café Lättis, inrett i en gammal tågvagn. En varm dryck värmde upp cyklisterna och vi kunde fortsätta vår resa mot Högfors till ackompanjemang av en tågvissla.
Högfors bibliotek ligger i en gammal fabriksbyggnad i en magnifik miljö. Musklerna som var ömma efter cyklingen stretchades med hjälp av biblioteksyoga. Biblioteket kommer att börja anordna regelbundna biblioteksyogapass under hösten. Högfors bibliotek med sin speciella atmosfär, sina rutiga golv och vackra bokhyllor charmade besökarna. Vi fick också se kamishibai-portföljen, som är en del av projektet Läsrörelse i familjerna. Kamishibai-teater kan användas som ett verktyg för historieberättande och skuggteater.
Efter besöket på biblioteket begav sig cyklistgruppen längs den fantastiska forsen för att övernatta i Bremer-huset på andra sidan.
I Aleksis Kivis landskap till Rajamäki och Nurmijärvi
Fredag morgon började med en lång cykeltur mot dagens första bibliotek. På vägen stannade vi för en paus och beundrade kantarellerna som växte längs vägen. Efter en välsmakande lunch besökte cyklisterna Rajamäkis bibliotek, där stämningen var varm och välkomnande. Bibliotekschefen Soile Kamunen visade runt i de nuvarande lokalerna och berättade också om planerna på att bygga ett nytt bibliotek i det framtida skolcentret.
Efter en kort cykeltur besökte vi det vackert renoverade biblioteket i Nurmijärvi, som presenterades för oss av bibliotekarien Tuulikki Pohjola. Renoveringen är verkligen lyckad, med vita bokhyllor och fräscha möbler. Vi fick också en titt in i biblioteksbussen Oiva och bakom kulisserna på de fantastiska personalutrymmena.
Aleksis Kivi påträffades på många ställen under dagen – bland annat på cykelrutten Sju bröder. Förresten, det finns STORA uppförsbackar nära Aleksis Kivis födelseplats i Palojoki.
Via Tusby bibliotek till Kervo
På Tusby bibliotek fick cyklisterna, som redan var lite trötta, bekanta sig med projektet Sana haltuun, lukutaito työnhaun tukena, som syftar till att främja läskunnighet bland vuxna, särskilt arbetslösa. Projektet, som just har inletts, drivs i samarbete med arbetsförmedlingarna och omfattar ordkonstverkstäder. Vi såg oss också runt på Tusby bibliotek och den fina bokbussen Kirre.
Slutligen hade vi bara de sista fem kilometerna kvar till slutpunkten vid biblioteket i Kervo. Klockan närmade sig redan sex på fredagskvällen, men cyklisterna anlände med gott humör. En privat rundtur på biblioteket och ett mellanmål stod ännu på programmet. Vi fick också höra om Kirkes-bibliotekens musikprojekt, som ordnar funktionella musikverkstäder för kunderna.
Bibliotekscyklingens skörd
Efter 126 kilometer har vi många upp- och nedförsbackar, sju olika bibliotek och två bokbussar bakom oss. Resan gav oss nya bekantskaper, biblioteksidéer och stramare lårmuskler. Och cyklingen gav deltagarna mycket:
Ett bra sätt att nätverka, se olika bibliotek och höra om aktuella biblioteksfrågor. Plus cyklingen, som ÄR kul.
Information om aktuella frågor på biblioteken, som demokratiprojekt (och demokratiarbete i allmänhet) och Nepsy-hyllorna. Dessutom ett stort antal bilder på olika bibliotek!
Nya insikter om olika bibliotekstjänster, inredningsdesign, utrymmeslösningar etc.
Jag hittade några verksamhetsmodeller eller tjänster på bibliotek som jag kan dela med mig av. Intressanta är också de sätt på vilka material visas i biblioteksrummet och själva utrymmena.
Cyklingen, biblioteken och kamratskapet var en mycket trevlig upplevelse.
Bra nätverkande, kreativ samvaro och funderingar kring rutter – på vägen och på jobbet. En stödjande atmosfär.
Motion, frisk luft, avslappnad stämning, träffa bibliotekarier och höra nyheter och tips, ett trevligt sätt att besöka andra bibliotek.
Att se andras arbetsplatser och höra om andras arbetsvillkor hjälper en att få perspektiv på saker och kan förbättra den egna arbetsglädjen. Turnén ger kamratstöd.
Tack till alla som deltog på ett eller annat sätt!
En artikel om bibliotekscyklingen i tidningen Karkkilalainen 30.8.2023 s. 14