Hoppa till innehåll
Besök -

“Tvåspråkigheten syns och hörs starkt” – En vecka på Borgå stadsbibliotek

Kirjahyllyjä ja kirjoja.

På sportlovsveckan i februari hade jag chansen att bekanta mig med Borgå stadsbibliotekets huvudbibliotek via AKEs personalbesök. Min egentliga arbetsplats är i Helsingfors på Södra Hagas bibliotek där jag jobbar som specialbiblioteksfunktionär med tvåspråkigt biblioteksarbete för barn och unga samt familjer. Till mina arbetsuppgifter hör också kommunikation och marknadsföring. Jag är uppväxt i Borgå och biblioteken där är därför inte helt främmande för mig. Biblioteksverksamheten i min gamla hemstad intresserade ändå mig utöver kundrollen, från en professionell synvinkel, och jag var nyfiken på att se och höra hur t.ex. tvåspråkigheten syns i biblioteksvardagen och i kundbetjäningen. Huvudorsaken för att jag valde just sportlovsveckan till besöksvecka var att det ordnades Nattbibba för unga då och jag ville följa med förberedelserna och se i praktiken hur ett sådant evenemang sätts ihop.

Person med bok.

Rundtur i biblioteket och en titt in i bokbussen Felix

Personalbesöket började med en rundtur i biblioteket med Catharina som är serviceansvarig på barnbiblioteket. Borgå stadsbibliotek består av huvudbiblioteket, tre närbibliotek och bokbussen. Huvudbiblioteksbyggnaden togs i bruk år 2000 och har två våningar samt bokförråd i källaren. Ett kafé finns också! Jag har besökt huvudbiblioteket som kund nu och då men det har gjorts en hel del förändringar sedan jag sist var där. Barnbiblioteket har flyttat upp till andra våningen där också ungdomsbiblioteket och verkstaden finns. Också en egen ingång har barnbibban fått!

Efter rundturen hyllade jag återlämnade böcker på barnbibban. För att vi har ett eget klassifikationssystem i Helsingfors var det inte helt lätt att “programmera om” sig själv för ett annorlunda system. Men efter några dagar började det nog funka och jag började vänja mig. Bibliotekssystemet Koha som används på Helle-biblioteken var nytt för mig och det var roligt att slippa och prova hur den fungerar.

Det råkade också vara Nattbibba-möte genast i början av veckan så jag deltog där och hörde mera detaljerat om evenemanget och förberedelserna. Jag hoppade dessutom in en sväng på bokbussen Felix och skulle ha sluppit med på rutt för en dag om det inte hade varit sportlovsvecka. Men kanske nån annan gång!

Färggrann bokbuss.

Bibliotekstjänster för barn och unga

För att jag jobbar huvudsakligen med biblioteksarbete för barn och unga var jag speciellt intresserad av hurdant utbud av bibliotekstjänster det finns för den målgruppen i Borgå jämfört med Helsingfors. I stort sätt är det mesta samma men ordnas ställevis på ett lite annorlunda sätt. Jag fick många bra aha-upplevelser under veckan och tog med mig en hel del nyttiga idéer som man kanske kunde på något sätt använda sig av hos oss i Helsingfors också, får se!

Här följer några plock ur Borgås bibliotekstjänster för barn och unga:
I stället för regelbundna sagostunder arrangeras det Sagoveckor två gånger om året kring varierande teman. Då bjuder biblioteket in alla dagis- och förskolegrupper och personalen ägnar hela veckan åt att läsa berättelser för barnen i det fint dekorerade sagorummet. Personalen på barnbibban drar också enskilda sagostunder då någon dagisgrupp önskar att få komma och lyssna. Det råkade sig att en grupp hade bokat en sagostund då jag var där så jag fick följa med, det var roligt!

Sen finns Biblioteksstigen för grundskolan d.v.s. biblioteket erbjuder något för dom flesta årskurserna. Ettorna bekantar sig med biblioteket och får lånekort, treorna slipper på biblioteksäventyr, femmorna lär sig om informationssökning, sexorna får skapa black out –poetry och för sjuorna presenteras biblioteket lite grundligare och de får bekanta sig lite djupare med litteratur.För de övriga årskurserna hålls det bokprat då det finns möjlighet.

I början av skolornas sommarlov i juni ordnar biblioteket ett väldigt populärt dagsläger, Spel och berättelser, riktat för 1-2 klassister. Lägerplatserna brukar gå på typ 15 minuter efter att anmälan har öppnats! Under lägerveckan spelas det diverse spel, från brädspel till utespel och förstås också digitala spel. Deltagarna får också hitta på egna berättelser och man läser böcker såklart.

Bokhyllor och böcker.

På ungdomsbiblioteket finns en fin verkstad där man kan tillverka ett och annat roligt. Det råkade dessutom vara öppet hus där under en dag på sportlovsveckan så det fanns lite mera kunder än normalt och jag fick en bra överblick av allt man kan göra där. Man kan använda bl.a. 3D-printer, vinylskrivare, värmepress, overlock-maskin och symaskin. Jag gjorde några klistermärken åt mig till minne.

Ännu något speciellare som händer i huvudbiblioteket varje år kring Runebergsdagen: i samband med Runeberg –priset utdelas också Runeberg Junior –priset årligen. Juryn för Runeberg Junior –priset består av dagisbarn och barn i åk 1-2 från Borgå och syftet med priset är att öka barnens läslust.

Transport och reservationer

Huvudbiblioteket har en sorteringsmaskin som heter Venla. Den sorterar återlämnade böcker till rätta lådor varifrån de förs vidare till rätta avdelning och våning. Det var spännande att se hur rutinerna med transport och reservationer funkar för vi har smått olika i Helsingfors. (Men morgonrutinerna är så där i stort sätt nog ganska likadana.) På Helle-området skriver man ut ett kvitto som placeras mellan varje reservation där det står kundens alias eller en nummerserie enligt vilken man sedan ställer reservationen på rätt plats i hyllan. Den här delen kände jag till lite grann för mitt närbibliotek hör till Helle-området och jag har reserverat flera böcker och hämtat dem därifrån. Jag hyllade lite på vuxenavdelningen och efter det träffade jag Helle-koordinatorn Seija som berättade utförligt om hur hela Helle-nätverket fungerar.

Scen framför fönstren.

Oj, vilket fint förråd för rekvisitan!

Att plocka reservationer var också lite annorlunda än vad jag är van vid på mitt hembibliotek i Helsingfors. Vi använder oss av IMMS-telefoner där man får fram listor på reservationerna som ska plockas och sen “läser” man böckerna med IMMS:en an efter man hittar dem på hyllan. I Borgå skriver man ut listan på ett kvitto och plockar reservationerna enligt den. Så gjorde man förstås i Helsingfors också förut.

För att jag också ansvarar för kommunikation och sociella medier på mitt egentliga jobb hade jag ett möte med bibliotekarien Hanna som leder some-teamet. Hon berättade om Borgå stadsbibliotekets some, marknadsföring och kommunikation och jag berättade också om hur vi gör i vårt bibliotek. Det var nyttigt och också mycket inspirerande att höra hur allt det här sköts i Borgå!

Catharina visade runt i källarvåningen där bokförrådet finns (mysigt!) och där också t.ex. julböckerna och annat julmaterial lagras. En jätte fin grej var förrådet för all rekvisita som används på olika evenemang osv. Förrådet var imponerande prydligt och väl organiserat, något som jag definitivt försöker lite kopiera till vårt lilla källarförråd i Södra Haga.

Förberedelser för Zombieapokalyps

När personalbesöket var på slutrakan hade jag ännu en träff med AKEs Elina och hon berättade om AKEs verksamhet. Jag hade också lite tid att reflektera och ta bilder under sista besöksdagen. Nattbibban skulle ordnas samma kväll så jag var med och hjälpte till med att förbereda rymningsspelet Zombieapokalypsen. Jag hade ingen erfarenhet av rymningsspel från förut så det var roligt att vara med som extra händer där.

Två leende människor.

Allt som allt var veckan super trevlig! Det var intressant och inspirerande att bekanta sig med biblioteksvardagen i ett större bibliotek som hör till ett annat biblioteks-nätverk och där tvåspråkigheten syns och hörs starkt. Personalen tog varmt emot mig och vi hade många bra diskussioner om biblioteksarbete osv.

Ett stort tack för ett mycket lyckat och inspirerande personalbesök, både åt AKE och Borgå stadsbibliotekets personal!

Iris