Mötenas år 2025 – Utdrag ur AKE-Borgås verksamhetsplan
AKE-Borgås verksamhetsplan för år 2025 är färdig. Årets huvudsakliga utvecklingstema är Att mötas.
Möten sammanfattar många fenomen som just nu sysselsätter allmänna bibliotek. Möten är en del av bibliotekets kärnkompetens och grundläggande verksamhet. Det handlar om möten mellan bibliotekets användare, mellan läsare och samlingar, och mellan människor från olika bakgrunder och kulturer. Möten handlar också om framtiden – att möta bibliotekets användares föränderliga behov och möjligheterna till gemensam utveckling.
Här presenterar vi nästa års fokusområden samt Liboppi-kursutbud kopplat till dessa teman.
Från människa till människa – människonära och aktiv kundtjänst
- Utbildning i kundtjänst: utmanande situationer, speciella omständigheter, återhämtning.
- Dela goda exempel på aktiv kundservice och erbjuda möjligheter att besöka andra bibliotek genom personalutbyten.
- Ge verktyg för utveckling av kundtjänst och handleda i deras användning.
- Ordna utbildningar i klarspråk och bibliotekssvenska.
- Främja kunskap om samtals- och dialogmetoder.
- Stödja bibliotekens digitala stöd genom att arrangera virtuella kaffestunder för handledare i digitalt stöd och dela goda praxis.
- Främja välmående på jobbet genom att anordna samtal i biblioteken om belastande faktorer i biblioteksarbetet.
- Utveckla arbetslivet genom att dela goda exempel på hur mångfald kan beaktas och nyttjas.
Kurser kopplade till helheten i Liboppi inkluderar Selkokielen perusteet, Infokurs i lättläst, Palvelumuotoilu/Service design och Monikielinen toiminta kirjastoissa.
Läsaren möter texten – användarcentrerat och aktivt läsfrämjande arbete
- Presentation av åtgärder och projekt för läsfrämjande, sammanställning av resultat och sammanföring av aktörer.
- Kompetens i innehåll: boktipsfika, vuxnas Kirjareppu, Bokkarusellen, utbildning i lättlästa böcker.
- Utbildningar för att främja läsning bland de som behöver mest stöd, öka användarnas delaktighet i läsfrämjande arbete och gemensam läsning.
- Förbättra kunskap om metoder inom mediefostran och sprida information om nya fenomen i medielandskapet.
- Dela information och goda praxis om att använda bokbussar i läsfrämjande arbete.
- Anordna trendkortworkshops för biblioteksgrupper i samarbete med Lahtis stadsbiblioteks regionala utvecklingsuppdrag för att väcka tankar om läsfrämjande med framtidsinriktning.
Kurser kopplade till helheten i Liboppi inkluderar Lukemisen edistämisen ABC, Hei, me vinkataan, Kirjastopedagogiikka/Bibliotekspedagogik ja Mitä tänään luettaisiin?/Vad ska vi läsa i dag?
Samlingen möter behoven och stöder läsfrämjande arbete
- Utbildning i användning av kunskapsbaserade metoder för utveckling och hantering av samlingar.
- Främja kännedom om metoder och tekniska hjälpmedel inom samlingsarbete, inklusive användning av artificiell intelligens.
- Dela information och goda praxis gällande medieplanering och delaktighet i deras utarbetande.
- Dela resultat från den nationella utvecklingsuppgiftens samlingsenkät och främja diskussion om samlingar baserat på dessa.
- Främja hänsyn till mångfald och flerspråkighet vid anskaffning och presentation av material.
- Stärka kollegialt stöd och lärande i samlingsarbete genom att arrangera virtuella kaffestunder och stödja personalutbyten.
Kurser kopplade till helheten i Liboppi inkluderar Kohti kokoelmatyötä, Kokoelmatyön ytimessä: valinnasta poistoon ja Kuntien yhteinen e-kirjasto/Kommunernas gemensamma e-bibliotek.
AKEs vision uppdaterad till 2030
AKEs vision som tjänat från 2021 till 2024 – Den nyländska biblioteksprofessionella som kan, vågar, förstår, vill och orkar – förblir ständigt aktuell. Men det är också viktigt att stanna upp och fundera på vad som uppnåtts hittills och vilken framtid vi strävar efter.
Hösten 2024 har AKEs vision uppdaterats och dess perspektiv breddats så att det nu handlar om en vision för hela Nylands bibliotekskompetens, där AKE-Borgå spelar en viktig roll. Visionen har formats utifrån tankar som samlats in genom biblioteksbesök, kompetenssamtal och annan AKE-verksamhet. Själva visionsarbetet skedde i tre virtuella workshoppar öppna för all bibliotekspersonal i området och genom en öppen idévägg.
AKEs vision för 2030
Stolt över att vara biblioteksproffs: Vi utvecklar tillsammans – Vi lär oss i vardagen – Vi finns för dig
Visionen lyfter fram en stark yrkesidentitet och en förståelse för bibliotekets samhälleliga betydelse. Den utgår från nätverksbaserad utveckling där styrkorna hos alla bibliotek och enskilda biblioteksanställda i området lyfts fram och stöder helheten. I en ständigt föränderlig värld ses lärande som en central arbetsuppgift som genomsyrar varje arbetsdag. Grunden för allt är dock människorna för vilka bibliotekstjänsterna finns till.