Hoppa till innehåll
Åland -

“Jag rekommenderar varmt” – Arbetsutbyte till Åland

Kirjastorakennus, puita ja yksi henkilö.

Jag heter Gerd Wilén och arbetar som biblioteksfunktionär på Borgå stadsbibliotek. Jag började intressera mig för utbyte efter att en av våra förmän åkt på arbetsutbyte till Lappland och berättat om sina erfarenheter. Eftersom Åland ligger mig varmt om hjärtat, önskade jag att få åka på arbetsutbyte dit. Hade önskat få åka vecka 24, men det lyckades inte bl.a. för att man skulle genomföra en golvreparaton Mariehamns bibliotek under den veckan, men vecka 22 passade dem fint. Så lördagen den 27.05 åkte jag iväg mot Åbo, för att övernatta där och ta dagsfärjan till Mariehamn. Efter att jag bokat in på mitt övernattningsställe i Mariehamn, vandrade jag lite omkring i centrum och rekognoserade.

Mariehamns stadsbibliotek

På måndagen välkomnades jag av Kultur- och fritidschefen Fredrika Sundberg, träffade några kolleger i fikarummet och därefter hade vi ett veckomöte (som hålls varje måndagmorgon). Där presenterade de närvarande sig för mig och jag för dem, sedan följde genomgång av veckans program. Det nya för den veckan var att man skaffat en menssäkrad toalett, dvs kunderna kunde gratis få en binda eller tampong per dag. Tyvärr forskade jag inte mer i detta, så vet inte hur det i praktiken fungerade.

Under veckan skulle ett evenemang hållas, ett frukostseminarium om Ålands demilitalisering som ordnades av Ålands fredsinstitut. Institutet stod för allting, biblioteket ordnade endast utrymmet. Förstod att en relativt stor del av evenemangen sköts av andra organisationer, det är endast bibliotekets utrymmen man vill använda.

Efter mötet blev det rundvandring i biblioteket; biblioteket var fysiskt till stor del bekant för mig från tidigare besök på Åland, men jag fick naturligtvis mer bakgrundsfakta om biblioteket/ biblioteken på Åland.

Mariehamns bibliotek är det första biblioteket i världen som tilldelats miljömärkningen Green Key. Det är en internationell miljömärkning för turist- och besöksanläggningar. Biblioteket var också den första besöksanläggningen på Åland som fick certifieringen. Med Green Keys kriterier som stöd strävar man efter att förbättra bibliotekets hållbarhetsutveckling genom att göra arbetet konkret, strukturerat och kontinuerligt bl.a finns det olika slags sopkärl för kunderna, samt en speciell hylla för medier som berör miljöfrågor samt även för broschyrer och informationsmaterial. Dessutom verkar biblioteket för energibesparing och för att vara en så plastfri verksamhet som möjligt.

Bokhyllor.

Efter lunch hade jag arbetstur som s.k ”bakjour”, vilket innebar att plocka reservationer, återlämna böcker som satts i reservationslådan ( som fanns i anslutning till återlämningsapparaten) eller i lådan med böcker som skulle återlämnas och skickas tillbaka till nåt annat åländskt bibliotek. Kundens reservationskod var inte personlig utan kunden kunde ha reservationer på olika platser i reservationshyllan.

Att jobba som bakjour innebar också att svara i telefon; rummet där den som hade bakjour jobbade fanns i anslutning till lånedisken, men ändå så pass långt ifrån att man ostört kunde föra ett samtal med kunderna. Ett stort plus, borde även införas hos oss.

Kaffepausen hölls ute på personalens takterass, där man hade odlingar av ätbara växter såsom purjolök, potatis och vinbärsbuskar. Man har också satsat på blommande växter eftersom man på taket hade en bikupa, som sköttes av en lokal biodlare, men biblioteket fick en del av honungen som skördades från den. Honungen användes av den tedrickande personalen , men honungsburkar gavs också som pris vid olika kundtävlingar. Bikupan och odlingarna är en del av miljöarbetet på biblioteket.

Stolar, växter och hav.

På eftermiddagen skulle jag vara med om bokupplockning av fackböcker. Åland använder sig av svenskt klassificeringssystem det s.k SAB-systemet. Detta var helt nytt för mig och kändes litet jobbigt i början. Böckerna hade inga ryggetiketter med författarens namn utan bara klassignumet. Bak i boken fanns en stämpel där det stod klass och författare.

Böcker i hyllan och text Romaner Noveller Författarbiografier.

Service för barn och seniorer 

Dagen därpå fick jag följa med en förskoleklass från landsbygden, som för första gången besökte huvudbiblioteket. Barnen fick information om att böcker vill bli behandlade väl och även vilka trivselregler som gäller.

Biblioteksassistenten berättade också vilka böcker som finns var, barnen fick också bekanta sig med låneautomaten på barnavdelningen. Barnen fick inga egna bibliotekskort, dem får de först när de börjat skolan.

Låneautomat, robot och bokhyllor.

Därefter följde en liten rundvandring på barnavdelningen och sedan fick vi gå upp i bibliotekets klocktorn, varifrån man hade en härlig utsikt.

Hav, träd och öar.

Besöket avslutades med en sagostund i sagorummet, vi fick höra sagan om ”Boken som absolut inte ville bli läst”. Barnen tilldelades till slut ett diplom och ett bokmärke.

I mitt följande arbetspass fick jag en inblick i hur konceptet ”Boken kommer” fungerade. Man hade gjort upp en tabell över kunderna och deras litteraturönskemål och hur ofta de ville ha bokleveranser, därefter plockades bokleveranserna i kassar som hade en adresslapp med kundens namn på. Transporten till kunden sköttes av vaktmästaren.

På mitt arbetsschema var inskrivet att jag skulle följa med arbetet vid informationsdisken, men p.g.a sjukdomsfall i personalen föll den biten bort, fick ändå en kort presentation av hur deras kassasystem fungerade och att man använde sig av bibliotekssystemet Book-it.

Skolbiblioteken

Soffa, böcker, kuddar och mjukisar.

På onsdag fick jag besöka två skolbibliotek, Övernäs skolbibliotek och biblioteket i Gymnasiet. Man har satsat stort på skolbiblioteken på Åland, de är relativt stora och fungerar även som allmänna bibliotek. Varje skolbibliotek har utbildad personal och samarbetet skola/bibliotek är stort. Varje klass besöker biblioteket åtminstone varannan vecka tillsammans med sin lärare. Ett återkommande program är att sjätteklassisterna har som uppgift att berätta för eleverna i klass 2, vilka böcker de själva läste när de gick på tvåan. Jag tror på detta koncept med ännu mer samarbete skola/bibliotek, åtminstone förvånades jag hur väluppfostrat eleverna uppförde sig i biblioteken.

Tre personer, bokhyllor, böcker och stolar.

Under eftermiddagen hjälpte jag till att flytta Alandica materialet (hembygdssamlingen) till magasinet. Detta p.g.a den förestående golvreparationen. I magasinet förvaras endast facklitteratur, Alandica material samt barnavdelningens äldre böcker och ”säsongböckerna”. All magasinerad skönlitteratur fanns numera på andra våningen av biblioteket i en s.k ”Öppet magasin” hylla, varifrån kunden själv kunde låna böcker.

På besök i skärgårdsbiblioteket 

Jag hade önskat få besöka något skärgårdsbibliotek under min vistelse på Åland och på torsdag fick jag den möjligheten. Jag besökte Lemlands bibliotek som nog ligger på fasta Åland, och Föglö bibliotek. 

Lemlands bibliotek fungerar förutom som allmänt bibliotek också som skolbibliotek, och således inhyst i skolan. På biblioteket jobbade bibliotekssekreteraren Snezhana Tsonouli. Biblioteket var väldigt hemtrevligt och mysigt inrett.  På Lemlands bibliotek fick jag som uppgift att göra en bokutställning med feelgoodböcker.

Föglö bibliotek finns i en gammal tullstation i Degerby, även turistinformationen finns i samma byggnad. Det finns cirka 13.000 band, fack- och skönlitteratur, ljudböcker och filmer för både barn och vuxna. Ett trettiotal tidsskrifter, Hufvudstadsbladet, Ålandstidningen och Nya Åland. Här kan du läsa Föglöbladet, protokoll från kommunfullmäktige och kommunstyrelsens möten.

Hav, kaj, segelbåt och byggnader.

En dator finns på biblioteket som du, utan kostnad, kan användas. I biblioteket finns också kommunens urklippsverk med artiklar som handlar om Föglö och föglöbor. Artiklarna är i huvudsak från lokaltidningarna på Åland. I bibliotekets utställningssal finns alltid en utställning att se. Uställningen visas under de ordinarie öppettiderna.

Här arbetade bibliotekssekretare Katarina Fellman, en alltiallo som skötte allting från städning av biblioteket till inköp och utlåning av böcker.

Med i personalmötet 

På arbetsutbytets sista dag fick jag vara med på Katarina mötet, då samlas personal från alla bibliotek på Åland. Mötena hålls 2 /ggr /år. Mötet hölls i Alandica kultur- och kongressbyggnad. Anna-Maria Malm från Helsingfors stadsbibliotek var inbjuden föreläsare, hon berättade om det riksomfattande utvecklingsuppdraget (VAKE) och deras webbtjänster.

Bibliotekarie Victoria Lundgren redogjorde för Finlands svenska biblioteksdagar 2023 som ordnades i Vasa 11-12.5. Gunilla  Nordlund presenterade sig, hon hade nämligen fått den nyinrättade tjänsten som specialsakkunnig inom kulturförvaltning på landskapet.

Till slut höll jag själv ett litet anförande om Borgå stadsbibliotek och samarbetet mellan Helle-biblioteken.

Rekommenderar varmt att man åker på arbetsutbyte, tyckte det var mycket givande.