Chefer presenteras: Malin Hollmén
I den här bloggserien presenterar vi mångsysslare som leder biblioteken och personalen i Nyland. Först ut är vår egen chef Malin Hollmén som leder Borgå stadsbibliotek, lotsar AKEs verksamhet och är ordförande i Helle-biblioteksnätverkets ledningsgrupp.
Berätta om dig själv, vem du är och vad du har för arbetsbakgrund?
Jag heter Malin Hollmén och har jobbat som chef för bibliotekstjänsterna i Borgå sedan december 2018. Jag kom till Borgå från Sibbo, där jag jobbade som specialbibliotekarie 2011-2014 och som chef för bibliotekstjänsterna 2015-2018. Innan jag bytte till biblioteksbranschen jobbade jag som journalist och informatör i cirka tio år. Till min utbildning är jag filosofie magister från Åbo Akademi.
Vad gör du i ditt jobb och vad innehåller dina arbetsdagar?
Min uppgift är att leda bibliotekstjänsterna i Borgå. Borgå stadsbibliotek har fem verksamhetsställen: huvudbiblioteket, Gammelbacka bibliotek, Vårberga bibliotek, Kerko bibliotek och bokbussen. Borgå gymnasiums museibibliotek för också till Borgå stadsbibliotek. Läs mer om Borgå stadsbibliotek på webbsidan.
Biblioteket har 41 fast anställda och med alla visstidsanställda och olika slags praktikanter medräknat är vi vanligtvis cirka 50. Min viktigaste arbetsuppgift är enligt mig att leda personalen och ta hand om dem. Till det hör också rekryteringar och att vid behöv hitta och anställa vikarier så att vardagen och kundservicen fungerar. Andra viktiga arbetsuppgifter är att planera och utveckla verksamheten, informera internt och externt, ansvara för att våra verksamhetsställen är tidsenliga i gott skick samt administrativa uppgifter såsom att göra och förbereda beslut, sköta upphandlingar, godkänna räkningar, sjukfrånvarodagar och semestrar.
Borgå stadsbibliotek har ett regionalt utvecklingsuppdrag i Nyland, som jag ansvarar för. AKE-uppdraget är mycket viktigt för oss, eftersom vi får vara med och utveckla biblioteken och bibliotekspersonalens kompetens i hela regionen. AKE-uppdraget ger mitt arbete nya dimensioner, eftersom jag får nätverka med bibliotekschefer från hela landet och att vara med och fundera på frågor av nationell betydelse. Vi leder också Helle-nätverket med 12 kommuner från Borgå, där vi har ett nära regionalt samarbete i många frågor.
Mina arbetsdagar består av arrangemang och diskussioner med kolleger för att servicen ska fungera, möten och träffar, planering, att följa med saker och informera om dem samt administrativt jobb och närchefsjobb. Jag deltar också i de allmänna bibliotekens nationella möten och fortbildningar inom branschen.
Med vem jobbar du?
Jag jobbar främst med resten av personalen på Borgå stadsbibliotek. Tillsammans planerar vi och förverkligar verksamheten. En viktig arbetsgrupp för mig är också fritidstjänsternas ledningsteam, som jag har möte med varje vecka. Utöver dem samarbetar jag också med många andra inom Borgå stad, med cheferna för de övriga Helle-biblioteken samt med bibliotek och bibliotekschefer i runtom i landet. De allmänna biblioteken i Finland samarbetar mycket med varandra och utbyter idéer och fungerande praxis. Det finns alltid någon man kan få ett gott råd av.
Vad är aktuellt i ditt jobb just nu?
Det är alltid mycket på gång. Planeringen av nya lokaler för biblioteket och ungdomsgården i Gammelbacka är just nu en aktuell och viktig sak. I huvudbiblioteket finslipar vi våra grupprum med lite ny inredning och vi har också skapat en läshörna för vuxna. På hösten inledde vi ett projekt där vi tar reda på hur vi kunde erbjuda ännu bättre service åt seniorer. Projektet fortsätter på våren med att vi testar nya evenemang och verksamhetsformer för målgruppen.
Våren är också i övrigt full av fina evenemang: författarbesök, teater, diskussioner. I januari får jag själv kliva upp på scenen för att intervjua vår nya stadsdirektör, som kommer till biblioteket för att träffa Borgåborna. På det nationella planet har jag blivit invald i styrgruppen för det nya nationella E-biblioteket så jag får vara med och utveckla det. Vi ska också försöka marknadsföra det ännu bättre för Borgåborna.
Vad skulle du vilja åstadkomma i ditt jobb?
Jag vill att biblioteken i Borgå ska vara inspirerande platser, som lockar till läsning, till livslångt lärande, till att njuta av kultur, till diskussioner, deltagande och umgänge. Jag tror att biblioteken redan delvis lyckas med detta, men jag vill att vi hela tiden utvecklar tjänsterna så att det här förverkligas allt bättre och så att biblioteken når en allt större del av invånarna. Jag skulle också vilja att bibliotekets personal varje dag trivs och inspireras på jobbet och känner att de är viktiga och deras jobb betydelsefullt.
Berätta om någon stjärnstund / något som har lyckats eller varit ett glädjeämne
Jag har jobbat sex år på Borgå stadsbibliotek. Kanske stjärnstunderna under den tiden har varit när vi fick vår nya fina bokbuss år 2020 och när vi förnyade huvudbiblioteket åren 2019-2021. Jag känner också att den festliga utdelningen av Runebergspriset på huvudbiblioteket i februari 2024 var en stjärnstund. Det var fint att se hur biblioteket fylldes av Borgåbor som ville vara med och fira litteraturen och äta Runebergstårtor, när tillställningen för första gången öppnades för allmänheten. Det här konceptet upprepas i år. Men jag har också känt att vi har lyckats många andra gånger: alltid när vi får positiv kundrespons, när vi ordnar intressanta evenemang, när vi för ut bibliotekstjänsterna till olika ställen, när personalen berättar hur de lyckats hjälpa en kund eller hittat just rätt bok åt någon m.m.