Siirry sisältöön
Lukutaitotyö -

Lukeva tulevaisuus -työpajoja Uudenmaan kirjastoille

AKE Porvoo ja Lahden AKE ovat kehittäneet yhdessä uuden työpajakokonaisuuden, jonka avulla kirjastolaiset pääsevät pohtimaan lukemisen ja lukutaidon tulevaisuutta. Työpajamallissa yhdistyvät lukutaitotyön kehittäminen, ennakointi ja demokratiatyö.

AVIn peruspalveluiden arvioinnissa esitetään toimenpide-ehdotus AKE-kirjastoille nostaa lukutaitojen edistämiseen liittyvä menetelmällinen kehittäminen vaikuttavammaksi osaksi täydennyskoulutusta. Lähdimme pohtimaan, miten aiemmin tekemäämme ennakointityötä voisi hyödyntää lukutaitotyön kehittämisessä.

Työpajojen tavoite

Työpajan tavoitteena on herätellä osallistujia pohtimaan lukutaidon tulevaisuusnäkökulmia. Haluamme huolipuheen sijaan rakentaa aktiivisesti lukevaa tulevaisuutta, koska me kaikki voimme vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Työpajojen tarkoituksena on lisätä kirjastolaisten omaa tulevaisuusvaltaa ja toimijuutta. Työpajat auttavat:

  • Kuvailemaan lukutaidon toivottuja tulevaisuuksia
  • Esittämään mitä jos-kysymyksiä ja lisäämään rakentavaa tulevaisuuspuhetta lukutaidosta
  • Madaltamaan kirjastojen kynnystä ryhtyä käytännön tekoihin
  • Kartoittamaan, keiden ääni ei kuulu lukutaitotyötä suunniteltaessa

Samalla tarjoamme kirjastoille ja kirjastokimpoille työkaluja lukutaitotyön kehittämiseen ja lukutaitojen eriytymisen seurausten ennakointiin.

Ratamo-kirjastojen työpaja toimi pilottina

Yksi työpaja on jo takana. Tiina Rajala ja Jan Nyström AKE Porvoosta vetivät ensimmäisen kokonaisuuden yhdessä Lahden AKEn Noora Oluikpen ja Inka Jousean kanssa Riihimäen kirjastossa 7. helmikuuta. Mukana oli osallistujia Ratamo-kimpan kirjastoista. Työpajamallia jalostetaan edelleen Ratamo-työpajan kokemuksien pohjalta.

Tilaa työpaja kirjastollesi tai kimpallesi

AKE Porvoo on valmis vetämään Lukeva tulevaisuus-työpajaa myös muissa Uudenmaan kimpoissa tai kirjastoissa. Työpajaan olisi hyvä varata kokonainen päivä, jotta aiheeseen ehtii kunnolla syventyä. Sopiva osallistujamäärä on 20-30 henkilöä.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Tiinaan.

Tiina Rajala

Informaatikko, Alueellinen kehittämistehtävä