Hankkeet esille: Jaana Laaksonen ja LAMPPU
Hankkeet esille! -sarjassa esitellään Uudenmaan kirjastojen hankkeita ja niitä toteuttavia henkilöitä. Tavoitteena on tuoda alueen hankkeita näkyvämmin yleiseen tietoisuuteen, esitellä toimivia käytänteitä ja välttää kaksinkertaisen työn tekemistä eri kirjastoissa.
Kuka olet, missä työskentelet ja mikä on työnkuvasi?
Olen Jaana Laaksonen, työskentelen hankekoordinaattorina Lapinjärven kirjastossa. Teen tiivistä yhteistyötä hankkeeseemme kuuluvien muiden kuntien kirjastojen kanssa, vaikka vetovastuu hankkeesta onkin täällä Lapinjärvellä. Suunnittelen, koordinoin, viestin ja autan toteuttamaan toimintaa.
Mikä on hankkeesi nimi ja mitä siinä tehdään?
LAMPPU on Lapinjärven, Askolan, Myrskylän, Pornaisten ja Pukkilan kirjastojen yhteishanke, jossa luodaan pienille kirjastoille keinoja demokratian edistämiseen. Nimi LAMPPU syntyi yhteistyökuntien alkukirjaimista. Samalla se symboloi sitä, että yhdessä tekemisessä on virtaa!
Hankkeen johtotähtenä on yhdessä tekeminen ja yhteiskehittäminen. Yhdessä kirjastojen henkilökunnan kanssa mietitään, millainen toiminta sopisi juuri omaan kirjastoon. Sitten lähdetään kokeilemaan ja ihmettelemään. Kaikkia toimintoja ei tarvitse kokeilla kaikissa hankkeen kirjastoissa, vaan voimme jakaa kokemuksia, oppia toisiltamme ja sitten ottaa onnistuneet pilotit osaksi kirjaston perustekemistä!
Hankkeen aikana kehitetyistä malleista laaditaan menetelmäopas ja demokratiatyön vuosikello, jota kirjastot voivat hyödyntää myös hankkeen loputtua.
Mikä hankkeeseen liittyvä konsepti olisi helposti kopioitavissa toiseen kirjastoon?
Esimerkiksi kohtapuoliin Myrskylän kirjastossa pilotoitava asukkaita osallistava demokratiaseinä. Demokratiaseinän toteutusvaihtoehdot ovat loputtomat, sitä voidaan käyttää apuna ja hyvänä lisänä monenlaisissa kunnan osallistavissa toiminnoissa. Demokratiaseinä on yksikertaisesti tyhjä seinä, joka valjastetaan halutun teeman mukaiseksi alustaksi. Aiheena voi olla vaikkapa kuntastrategian päivitys tai asukkaiden toiveiden kerääminen ajankohtaisesta teemasta. Demokratiaseinä voi linkittyä osaksi kouluyhteistyötä, jolloin siihen voi sisällyttää opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita.
Mikä on salainen supertaitosi, josta on hankkeen toteutuksessa hyötyä?
Luulenpa, että se on luovuus sekä kyky luovia erilaisissa toimintaympäristöissä. Luovuuteen liittyy myös mahdollisuuksien näkeminen sekä näkyväksi tekeminen, niin ihmisissä kuin asioiden välisissä yhteyksissä. Parhaimmillaan voi syntyä jotain uutta, joka oikeastaan on koko ajan ollut rakenteiden sisällä muhimassa, mutta sen potentiaalia ja voimavaroja ei ole tunnistettu tai kiireisen arjen keskellä ehditty tunnistaa.
Kiinnostuitko? Lisätietoa hankkeesta ja Jaanan yhteystiedot Lapinjärven kirjaston sivuilla: