Siirry sisältöön
esihenkilöt -

Esihenkilöt esittelyssä: Malin Hollmén

Henkilö seisoo keskellä kirjahyllyjä.

Esittelemme blogisarjassa Uudenmaan kirjastoissa henkilöstöä ja kirjaston toimintaa ohjaavia monitaitureita. Ensimmäisenä vuorossa on oma esihenkilömme Malin Hollmén, joka johtaa Porvoon kaupunginkirjastoa, luotsaa AKE-toimintaa ja on Helle-kirjastokimpan johtoryhmän puheenjohtaja.

Kerro itsestäsi: kuka olet ja millaisella taustalla teet työtäsi?

Olen Malin Hollmén ja olen joulukuusta 2018 lähtien työskennellyt kirjastopalveluiden päällikkönä Porvoossa. Tulin Porvooseen töihin Sipoosta, jossa työskentelin erityiskirjastonhoitajana 2011–2014 ja kirjastopalvelupäällikkönä 2015-2018. Ennen kun siirryin kirjastoalalle, työskentelin noin kymmenen vuotta toimittajana ja tiedottajana. Koulutukseltani olen filosofian maisteri Åbo Akademista.

Mitä teet työssäsi ja mitä työpäiviisi kuuluu?

Työni on Porvoon kirjastopalveluiden johtaminen. Porvoon kaupunginkirjastolla on viisi toimipistettä: Pääkirjasto, Gammelbackan kirjasto, Kevätkummun kirjasto, Kerkkoon kirjasto ja kirjastoauto. Myös Borgå Gymnasiumin museokirjasto kuuluu Porvoon kaupunginkirjastoon. Tutustu Porvoon kaupunginkirjastoon verkkosivuilla.

Kirjastolla on 41 vakituista työntekijää ja määräaikaiset työntekijät ja erilaiset harjoittelijat mukaan lukien meitä on yleensä melkein 50. Tärkein työtehtäväni onkin mielestäni henkilöstön johtaminen ja heistä huolehtiminen. Tähän kuuluu myös rekrytoinnit ja sijaisten etsiminen ja palkkaaminen tarvittaessa, jotta arki ja asiakaspalvelu sujuvat. Muita tärkeitä työtehtäviä ovat toiminnan suunnittelu ja kehittäminen, ulkoinen ja sisäinen tiedottaminen, vastuu kirjaston toimipisteiden kunnosta ja ajanmukaisuudesta sekä hallinnollista työtä kuten päätösten tekeminen ja valmistelu, hankinnat, laskujen hyväksynnät, sairauspoissaolojen ja lomien hyväksynnät ym.

Porvoon kaupunginkirjastolla on alueellinen kehittämistehtävä Uudellamaalla, josta vastaan. AKE-tehtävä on meille hyvin tärkeä, koska saamme olla mukana kehittämässä kirjastoja ja kirjastolaisten osaamista koko maakunnassa. AKE-työ antaa uusia ulottuvuuksia työhöni, koska olen verkostoitunut sen kautta kirjastonjohtajien kanssa ympäri maata ja saan olla mukana kansallisesti tärkeiden asioiden ytimessä. Johdamme myös Porvoosta käsin 12 kunnan Helle-kirjastoverkostoa, jossa teemme tiivistä alueellista yhteistyötä monessa asiassa.

Työpäiviini kuuluu palveluiden pyörittämiseen liittyvät järjestelyt ja keskustelut kollegoiden kanssa, tapaamisia ja kokouksia, suunnittelua, asioiden seuraamista ja niistä tiedottamista, esihenkilötyötä, hallinnollista työtä ym. Osallistun myös yleisten kirjastojen valtakunnallisiin kokouksiin ja alan koulutuksiin.

Keiden kanssa teet töitä?

Teen työtä ennen kaikkea Porvoon kaupunginkirjaston muiden työntekijöiden kanssa. Suunnittelemme ja toteutamme kirjaston toimintaa yhdessä. Tärkeä työryhmä minulle on myös vapaa-aikapalveluiden johtotiimi, jonka kanssa kokoonnun viikoittain. Sen lisäksi teen yhteistyötä monen muunkin kanssa Porvoon kaupungissa, muiden Helle-kirjastojen johtajien kanssa, kirjastojen ja kirjastonjohtajien kanssa ympäri Suomea. Yleiset kirjastot tekevät paljon yhteistyötä ja jakavat keskenään hyviä ideoita ja käytäntöjä. Aina löytyy joku, jolta saa hyviä neuvoja.

Mikä on ajankohtaista työssäsi juuri nyt?

Aina on paljon asioita meneillään. Uusien tilojen suunnittelu Gammelbackan kirjastolle ja nuorisotilalle on ajankohtainen ja tärkeä asia. Pääkirjastossa viimeistelemme ryhmätiloja uusilla kalusteilla ja olemme myös luoneet aikuisille uuden lukunurkkauksen. Syksyllä alkoi hanke, jossa selvitämme, miten voisimme parantaa kirjaston palveluita senioreille ja tämä hanke jatkuu keväällä pilottitapahtumilla.

Kevät on myös täynnä hienoja tapahtumia: kirjailijavierailuja, teatteria, keskustelutilaisuuksia. Itse pääsen tammikuussa lavalle haastattelemaan meidän uutta kaupunginjohtajaamme, joka tulee kirjastoon tapaamaan asukkaita. Valtakunnallisella tasolla minut on valittu mukaan uuteen kuntien yhteisen E-kirjaston ohjausryhmään, joten saan olla mukana sitä kehittämässä. Pyrimme myös markkinoimaan sitä vielä paremmin porvoolaisille.

Mitä haluaisit saada työssäsi aikaan?

Haluan, että Porvoon kirjastot ovat innostavia paikkoja, jotka houkuttelevat lukemiseen, elinikäiseen oppimiseen, kulttuurista nauttimiseen, osallisuuteen, keskusteluun ja kanssakäymiseen. Uskon, että kirjastot jo osittain onnistuvat tässä, mutta haluan, että jatkuvasti kehitämme palveluita, jotta tämä toteutuisi yhä paremmin ja jotta kirjastot saavuttaisivat yhä isomman osan asukkaista. Haluaisin myös, että kirjaston työntekijät joka päivä viihtyisivät ja innostuisivat työssään sekä tuntisivat itsensä ja työnsä tärkeäksi.

Kerro jokin työsi tähtihetki, onnistuminen tai ilon aihe

Olen ollut Porvoon kirjastossa töissä kuusi vuotta. Ehkä suurimmat tähtihetket sillä ajalla ovat olleet, kun saimme uuden, upean kirjastoauton vuonna 2020 ja kun pääkirjaston tilamuutokset toteutuivat vuosina 2019–2021. Koin myös, että juhlava Runeberg-palkinnon jakotilaisuus pääkirjastossa helmikuussa 2024 oli eräänlainen tähtihetki. Oli hienoa, kun kirjasto täyttyi porvoolaisista, jotka halusivat olla mukana juhlimassa kirjallisuutta ja syömässä Runebergintorttuja, kun tilaisuus oli ensimmäistä kertaa kaikille avoin. Tämä konsepti toistuu tänä vuonna. Onnistumisia ja ilon aiheita on myös ollut paljon muita: kaikki positiiviset asiakaspalautteet, mielenkiintoiset tapahtumat, kirjaston jalkautumiset eri tilaisuuksiin tai kun henkilökunta kertoo, että ovat onnistuneet auttamaan asiakasta tai löytäneet juuri oikean kirjan jollekin.