Siirry sisältöön

Pakopelit

Uudenmaan kirjastojen käyttöön on lainattavissa kaksi pakopeliä, jotka on toteuttanut Ääres eduEscape. Pelejä voi lainata vain kirjastojen, ei kolmansien osapuolien käyttöön.

Mitä pakopelejä voin lainata?

Kirottu amuletti

Kirottu amuletti on 3-4-luokkalaisille ja sitä vanhemmille suunnattu peli, jossa etsitään kirottua amulettia ratkomalla erilaisia päättelytehtäviä. Jos ryhmässä on vanhempiakin pelaajia, voi nuorempiakin pelaajia ottaa hyvin mukaan. Suositeltu ryhmäkoko on 6–16 pelaajaa eli puoli luokkaa. Pelin kesto on noin 30 minuuttia.

Peliin kuuluu runsaasti aineistoa sekä iso kattaus rekvisiittaa, jolla voitte luoda harrypottermaista tunnelmaa kirjastoonne. Peli soveltuu hyvin tapahtumakäyttöön. Kirottu amuletti -pakopeli on pakattu todella isoon matkalaukkuun.

Pakopelin Kirotun amuletin sisältöä, käärmeenmyrkkyä ja muita pulloja.

Zombiapokalypsi

Zombiapokalypsissa pähkäillään tiedonhakutehtäviä ja valeuutisia sekä opitaan kirjaston käyttöä. Ja pelastetaan maailma zombeilta siinä sivussa. Peli on suunnattu yläkoululaisille, mutta sopii myös toisen asteen opiskelijoille. Suositeltava enimmäispelaajamäärä on 24 (neljä kuuden hengen ryhmää). Pelin kesto 45–60 minuuttia.

Tämän pelin aineisto koostuu neljästä attaseasalkusta ja yhdestä kassillisesta muuta oheismateriaalia.

Pakopeli Zombiapokalypsin salkun sisältö.

Miten varaan pelin?

Pelin voi varata käyttöön lähettämällä sähköpostia Tiinalle.

Pakopelin enimmäislaina-aika on neljä viikkoa per kunta. Voitte kunnan sisällä kierrättää peliä tarpeenne mukaan. Laina-ajan päälle lisätään vielä yksi viikko kuljetusaikaa.

Miten pelin kuljetus hoituu?

Lähettävä kirjasto vastaa pakopelin kuljetuskustannuksista. Kimppojen kannattaa tehdä yhteistyötä ja mahdollisuuksien mukaan varata peli ketjuna kimpan sisällä. Silloin suurin osa kuljetuksista hoituu kimpan sisäisinä kuljetuksina ilman erillistä kulua.

Kuljetuksissa kannattaa käyttää lähettiyrityksiä.

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä pakopeleistä

Ohjeet ja pelimateriaalit suomeksi ja ruotsiksi

Pelimateriaalit ja ohjaajan ohjeet ovat molemmissa peleissä sekä suomeksi että ruotsiksi. Löydät tarkemmat tiedot LANU-verkoston Teamsistä.

Lue aluksi Ohjaajan ohje, josta saat alustavan käsityksen pelin kulusta ja tehtävistä. Älä huolestu, jos peli tuntuu sinusta vielä hahmottomalta tai monimutkaiselta.

Tulosta peliohje itsellesi ja ota se mukaan aina kun ohjaat pelejä. Siitä seuraat pelin etenemistä, luet säännöt ja tarinan, sekä näet lukkojen koodit ja tehtävien vastaukset.

Ohjeita pelin järjestämiseen -tiedoston avulla rakennat pelin ensimmäistä kertaa. Kokoa peli aluksi itsellesi testaamista varten, jotta näet konkreettisesti, miten peli etenee. Pelin kokoaminen auttaa sinua hahmottamaan pelin rakenteen paremmin kuin pelkkä ohjaajan ohje.

Käyttöoikeus

Uudenmaan kuntien kirjastoilla (Helle-kirjastot, Helmet-kirjastot, Kirkes-kirjastot, Kirkkonummen kirjasto, Lukki-kirjastot ja Ratamo-kirjastot) on oikeus järjestää Ääres eduEscapen suunnittelemia Kirottu amuletti- ja Zombiapokalypsi-pakopelejä kirjaston tavanomaisessa epäkaupallisessa kouluyhteistyö- ja tapahtumatoiminnassa käyttäen Ääres eduEscapen tuottamia materiaaleja.

Käyttöoikeus ei koske kolmannen osapuolen järjestämiä tapahtumia, joissa edellä mainitut kirjastot ovat pelkästään ohjelmatuottajan roolissa. Pelin tai sen materiaalien lainaaminen tai levittäminen kolmansille osapuolille ei ole sallittua.

Pelin mainostamisen yhteydessä on mainittava pelin tekijänä Ääres eduEscape.

Logistiikka ja kustannukset

Lähettävä kirjasto vastaa pakopelin kuljetuskustannuksista. Kimppojen kannattaa tehdä yhteistyötä ja mahdollisuuksien mukaan varata peli ketjuna kimpan sisällä. Silloin suurin osa kuljetuksista hoituu kimpan sisäisinä kuljetuksina ilman erillistä kulua.

Kuljetuksissa kannattaa käyttää lähettiyrityksiä.

Uudellamaalla operoivia lähettiyrityksiä:

Tietysti omalla autolla pelit kulkevat myös.

Pelin osa hukkuu tai hajoaa?

Aina sattuu ja tapahtuu. Osia voi unohtua pelaajien mukaan tai joutua hukkaan muuten vain tai hajota. Kaikki osat ovat korvattavissa, jotkut helpommin, toiset pienen mutkan kautta. Pelin lainaajalla on vastuu huolehtia siitä, että peli lähtee seuraavalle lainaajalle täydessä pelivalmiudessa.

Kummankin pelin mukana on listaus pelipakettiin kuuluvista osista. Kirotussa amuletissa on lisäksi iso määrä hurmaavaa rekvisiittaa, joka ei pelin kannalta ole välttämätön, mutta joka lisää tunnelmaa. Ylimääräisen rekvisiitan osalta voi käyttää korvaamisessa luovuutta, muiden osalta voitte kääntyä AKE Porvoon puoleen. Mietitään yhdessä, miten saadaan puuttuvat/rikkoutuneet osat hankittua.

Pelien markkinointi kouluille

Ääres eduEscape on tuottanut molemmista peleistä valmiit markkinointikirjeet suomeksi ja ruotsiksi. Markkinointikirjeet ovat omassa Mainokset opettajille -kansiossaan LANU-teamsin linkkien takana. LANU-teamsista löytyy myös markkinointiin sopivia kuvia (pakopelit-kanava).

Pakopelioppia omaan kirjastoon

Pakopelien pystyttämiseen ja peluuttamiseen on hyvät ja yksityiskohtaiset ohjeet. On kuitenkin mahdollista saada omaan kuntaan myös pakopelityöpaja. Porvoon kaupunginkirjaston pedagoginen informaatikko Frej Feodoroff tulee paikan päälle kirjastoon ja opastaa sekä pelin kokoamisessa että peluuttamisessa.

Pajat sovitaan AKE Porvoon kanssa. Ota yhteyttä Tiina Rajalaan: tiina.rajala@porvoo.fi.

Vinkkejä ja havaintoja

Pelit kannattaa pystyttää hyvissä ajoin etukäteen ja pelata muutaman kerran läpi kirjaston oman henkilökunnan kanssa.

Koska Kirotun amuletin pystyttämiseen (ja purkamiseenkin) menee jonkin verran aikaa, kannattaa pelin peluuttaminen järjestää tiiviisti niin, ettei peliä tarvitse purkaa välillä.

Kirotussa amuletissa pelaajat kyllä löytävät taikaliemeen tarvittavat ainesosat helposti, mutta eivät välttämättä hoksaa etsiä pullojen pohjasta koodeja taikasauvan valon avulla. Pelaajia voi neuvoa pohtimalla ääneen, että ”olisikohan ainesosien päiväys mennyt vanhaksi, kun kaikki ainesosat olivat oikeat ja valmistustapakin reseptin mukainen, mutta reaktio kuitenkin vaisu… Ja kun on taika-aineksista kyse, kaikkea ei ehkä pelkällä silmällä näe…”.

Zombiapokalypsin viimeinen tehtävä on haastava. Kannattaa tarjota luokalle disinformaatio-oppituntia ennen pelin pelaamista. Kirotun amuletin yhteyteen voi tarjota fantasiavinkkausta.