Oletko jo mukana AKEn verkostoissa?

Teetkö seniorityötä kirjastossasi? Tiesitkö, että AKE Porvoon alueella toimii verkosto nimeltä Ikääntyneiden kirjastopalvelut Uudellamaalla? Verkoston vetäjänä toimii Elina ja yhteydenpito hoituu Teamsin kautta. Jos et vielä ole verkoston jäsen, lähetä viestiä Elinalle. Suunnittelemme yhteistä livenä tapahtuvaa verkostopäivää toukokuulle, joten nyt kannattaa liittyä!

 

Lasten- ja nuorten kirjastotyötä tekeville on oma verkostonsa Lasten- ja nuortenkirjastotyötä Uudellamaalla. Verkoston vetäjänä toimii Tiina ja yhteydenpito hoituu Teamsin kautta. Jos et ole vielä verkoston jäsen, lähetä viestiä Tiinalle. Myös tämä verkosto järjestää yhteisen tapaamisen toukokuussa. Tiina kertoo mielellään myös kahdesta pakopelistä, jotka on hankittu uusmaalaisten yleisten kirjastojen käyttöön. Lisätietoa peleistä löytyy verkoston Teamsista.

 

 

Vertaisryhmämentorointi

 

Vertaisryhmämentoroinnilla tarkoitetaan vertaisten eli tässä tapauksessa kirjastolaisten ryhmässä tapahtuvaa tiedon ja osaamisen jakamista. Mentorointi on kuin kahden kauppaa, jossa kokenut mentori jakaa viisautensa helmiä kokemattomalle aktorille. Vertaisryhmämentoroinnissa asian äärellä ollaan isommalla porukalla, vertaisten kesken. Ryhmässä jaetaan paitsi osaamista ja kokemuksia myös työssä vastaan tulleita pulmatilanteita ja haasteita. Kollegan tuki on tässä todella tärkeää.

 

Tavoitteena ei ole vain tiedon siirtäminen vaan jonkin uuden synnyttäminen. Vertaisryhmä on parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa. Vertaisryhmämentoroinnin tavoitteena on ryhmän jäsenten osaamisen kehittäminen ja työhyvinvoinnin lisääminen.

 

Vuonna 2022 AKE Porvoon alueella oli käynnissä kaksi vertaismentorointiryhmää: lasten- ja nuortenkirjastolaisille ja senioreiden kanssa työskenteleville. Ryhmät kokoontuivat kerran kuussa Teamsissa kevään ajan. Jokaisella kokoontumiskerralla keskusteltiin ennalta sovituista teemoista.