10 marras Testaa digitaitosi osaamismerkeillä
Yleisten kirjastojen neuvosto antoi suosituksen kirjastojen asiakaspalvelussa tarvittavista digitaidoista ja digituen antamisesta vuonna 2019.
Miten sitten voi testata ja todistaa, että hallitsee nuo tarvittavat taidot? Omia digitaitojaan voi nyt arvioida osaamismerkeillä, joita voi ansaita monella tavalla.
Kirjastolaisten omasta oppimisalustasta Libopista löytyy YKN:n digitaitosuositukset -kurssi (huom. vaatii kirjautumisen ja kurssiavaimen), joka pohjautuu tuohon YKN:n suositukseen. Kurssi kokoaa yhteen materiaaleja, jotka auttavat hankkimaan perustaitoja. Kurssin voi käydä läpi omaan tahtiin milloin tahansa Libopissa. Lopuksi voi tehdä itsearviointitestin, jonka läpäistyään saa osaamismerkin.
Osuvat taidot -hankkeessa on toteutettu valtakunnallinen osaamismerkistö digitaitojen tunnistamiseksi ja tunnustamiseksi. Kuka tahansa voi täyttää ilmaiseksi osaamismerkkihakemuksen, jolla voi osoittaa digitaitonsa. Järjestelmässä on viisi tasoa Perusosaajasta Ongelmanratkaisijaan.
Lisätietoa löytyy Tieken sivuilta: https://tieke.fi/hankkeet/osuvat-taidot/osaamismerkkijarjestelma/Myös Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on julkaissut oman Digitukija-osaamismerkin, joka koostuu kolmesta osasta: eettinen ohjeistus, ohjaustaidot ja digitaidot. Nämä kolme osamerkkiä suoritettuaan saa automaattisesti Digitukija-osaamismerkin. Osuvat taidot -osaamismerkit ovat osa DVV:n Digitukija-osaamismerkkiä digitaitojen osaamisen tunnistamisen osalta. DVV:n merkit ovat maksuttomia ja niitä voi hakea kuka tahansa digituen parissa toimiva henkilö.
Lisätietoa DVV:n sivuilta: https://dvv.fi/digituki/osaamismerkkiKetterä oppija -valmennukseen sisältyy myös Digiosaamisen perusteet -kurssi, jonka myös voi suorittaa kuka tahansa itsenäisesti verkossa maksutta. Palkkioksi saa osaamismerkkejä eri tasoilta: Aloitteleva käyttäjä, Peruskäyttäjä ja Hyötykäyttäjä.
Lisätietoa Ketterä oppija -valmennuksen sivuilta: https://snellmanedu.fi/keto-hanke/- Enter ry:n vapaaehtoiset ovat soveltaneet Kansalaisopistojen liiton materiaalin pohjalta vapaasti hyödynnettävät Seniorin digitaidot -tarkistuslistat, ja vaikka listat on kohdennettu senioreille niin niistä voi olla hyötyä kaikille: https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/seniorin-digitaidot/
- Älä unohda myöskään Ylen Digitreenejä, siellä voit testata osaamistasi hauskalla tavalla: https://yle.fi/aihe/digitreenit
Pahoittelut, kommentointi on suljettu tällä hetkellä.