Några steg utanför komfortzonen

Några steg utanför komfortzonen

Att tala inför publik kan kännas obekvämt, speciellt om det inte hör till ens dagliga uppgifter. Pulsen börjar stiga, munnen blir torr. Alla känner säkert till dessa obehagliga symptom.

I biblioteksarbetet ingår många uppgifter som innebär att du står eller sitter framför en publik. Det kan handla om klassikern – att bokprata. Ganska ofta är det fråga om att presentera eller till och med intervjua en författare eller en annan gäst vid ett evenemang på ditt bibliotek (eller i rutan). Kanske får du visa runt och agera som guide på biblioteket? En bokcirkel behöver sin ledare. Ordnar ni diskussionstillfällen om aktuella teman? Vem håller i trådarna och för dem? Bibliotekspersonalens arbetsuppgifter är många och varierande. Att tala inför publik hör till många av dem.

Beståndsdelar

Att tala inför publik består av två delar: 1) vad man ska säga och 2) själva uppträdandet.

När du börjar planera innehållet i ditt anförande, tänk på vad du vill att publiken ska komma ihåg av det du pratar om. Vilket budskap vill du leverera? För det andra, tänk på din publik. Vilka är deras intressen? Hur gamla är de? Vad jobbar de med? Det kan vara svårt att få information om publiken på förhand, men försök ändå. Hur kan du bäst rikta ditt budskap till just denna publik?

Formeln för ett anförande: 1) en början som väcker intresse, 2) 2–5 huvudpunkter som följer varandra logiskt och 3) en sammanfattande avslutning.

Att sedan hålla anförandet är den andra delen. Hur använder du din röst? Kom ihåg att ha pauser (en punkt i texten är alltid en paus) och tänk på tempot. Rör du på dig? Det är okej att röra på sig, bara du inte gör det hela tiden. Vad gör du med händerna? Viftar de hit och dit? Detta kan vara störande och dina åhörare kanske börjar följa dina handrörelser i stället för det du säger. Gnugga tummen, pekfingret och långfingret mot varandra. Detta lugnar dig och får dina händer att vara stilla. Håller du ögonkontakt med din publik? Visa att du är där för dem!

Rampfeber

Det finns verktyg för att sänka rampfebern. Öva! Ju bättre du har förberett dig desto lättare blir det sen när det gäller. Andas! Ta djupa andetag. Räkna till fyra vid varje inandning och till åtta när du andas ut. Blir du torr i munnen, ta en klunk vatten. Och lita på dig själv, du kan det här!

Toppbetyg

I våras ordnade vi två utbildningstillfällen om att uppträda inför publik. En på finska och en på svenska. Båda fick toppbetyg av deltagarna. Tack vare våra fina utbildare, Jutta Leino-Tabell och Nina Dahl-Tallgren.

“En av de bästa kurser jag varit på under åren på bibliotek.”

“Att äntligen få lära sig hur man gör, och inte bara behöva göra ändå.”

“Ihan huippu koulutus, yksi parhaita ja hyödyllisimpiä joissa olen ollut.”

Det ska bli mera av detta nästa år. Välkommen med då!

Anne Suvanto
Texten har redigerats av Louise Agnesdotter. Tack!

No Comments

Post A Comment