KEHU-nyhetsbrev 2/2018

21.8.2018

Utvecklingsuppdragets webbplats har öppnats

Välkommen att bekanta dig med vår splitternya webbplats på adressen uudenmaankirjastot.fi. Sajten är ännu under arbete.

På webbplatsen finns mera information om våra utbildningar och arbetstagarutbyten. Givetvis berömmer vi också bibliotek där! Också du kan ge beröm via formuläret på webbplatsen.

Bekanta dig samtidigt med KEHU-ryhmä på Facebook, samt utvecklingsuppdragets konton på Twitter och Instagram. Välkommen att följa och interagera. Vi ses och hörs – IRL eller URL!

Fräscha upp ditt litteraturkunnande efter sommaren
Kirjallisuutta, kyllä kiitos! i Lojo bibliotek 18.9

Låt dig bli omhändertagen av erfarna litteraturexperter i Lojo.

Läsrådgivaren och litteraturutbildaren Marika Helovuo presenterar förra årets skönlitterära pärlor samt plockar fram smakbitar av facklitteratur på finska. Svenska Yles redaktör Anna Dönsberg presenterar nya intressanta böcker på svenska.

Under litteraturdagen får också deltagarna dela med sig av sitt eget skönlitterära kunnande i smågrupper. Ställ upp för kollegor och bekanta dem med din egen favoritroman.

Vad är aktuellt på bokfronten, vad borde man läsa och rekommendera? Delta i vår utbildning så får du svaren.

Anmäl dig senast den 13 september.

> Utbildningsdagens detaljerade program och länken till anmälningsblanketten

Barn- och ungdomsbiblioteksdag 30.10 i Kyrkslätt
Innostetaan yhdessä lukemaan

Under barn- och ungdomsbiblioteksdagen letar vi efter nycklar till hur man bäst kan inspirera till läsning. Vad kan man göra hemma, i skolan och på bibliotek eller med partners för att öka barnens och ungdomarnas läslust?

Forskare Päivi Heikkilä-Halttunen berättar om fördelarna med tidig familjeläsning hemma (på finska). Från Pargas kommer man och presenterar sajten Läsväskan. I Kyrkslätts nya bibliotek kommer biblioteket att ha gemensamma utrymmen med ungdomstjänsterna. Hur tänker man få det att gå i hop?

Hela programmet publiceras i slutet av augusti.  Du kan anmäla dig till utbildningen redan nu på adressen uudenmaankirjastot.fi.

Höstens övriga utbildningar

Prata böcker 22.11 Helsingfors

Under utbildningsdagen presenteras olika sätt att väcka läslust bland vuxna: till exempel minnesvänliga läsecirklar och novellcaféer. En inspirationsdag på svenska om litteraturprogram och bokprat för vuxna ordnas tillsammans med Vasa och Åbo samt regionförvaltningsverket.

Programmet och anmälningen publiceras senare i höst. Utbildningsdagen hålls på svenska.

Kundtjänstdagen 29.11 Borgå
Utmanande möten på bibliotek

Inari Viskari från Föreningen för förebyggande rusmedelsarbete (EHYT rf) berättar hur man på Tölö bibliotek hittade lösningar på problem som orsakades av drogmissbrukare i biblioteket. Psykologen Anna Säynäjäkangas talar om konstruktiv växelverkan och positiv bestämdhet. Utbildningsdagen avslutas med att ordningsvaktsutbildaren Sami Poikulainen berättar om hur man hanterar hotande situationer. Föreläsningarna är finskspråkiga.

> Bekanta dig med programmet och kom med

Nylands biblioteksdag 12.12 Helsingfors

Under Nylands biblioteksdag som ordnas i Tölö bibliotek bekantar vi oss med aktuella frågor. Vilken vägkost ges biblioteken i rapporten Bibliotekets roll för att främja barns läsande och läskunnighet? Susanne Ahlroth från regionförvaltningsverket presenterar resultaten från utvärderingen av basservicen.  Vilken är bibliotekens roll när det gäller digistöd? Nylands biblioteksdag är ett ypperligt tillfälle att träffa kolleger och tillsammans utveckla de nyländska biblioteken. Som facilitator för dagen fungerar Päivi Jokitalo.

Program och anmälning publiceras senare i höst. Utbildningsdagen är tvåspråkig.

Vidga dina vyer och lär dig någonting nytt

Vi startar igen med de populära arbetstagarutbytena Omväxling förnöjer.

Arbetstagarutbyte ger dig möjlighet att bekanta dig med ett annat bibliotek och skapa nya kontakter samt byta idéer med andra biblioteksproffs i Nyland.

Åk på visit och lär dig nya arbetssätt. Som present kan du dela med dig av ditt eget kunnande. Vill du förbättra din rostiga finska? Åk till en finskspråkigt ort för att öva finska i kundkontakter eller i samtal med kolleger. Är du intresserad av robotar, 3D-skrivare eller virtuell verklighet? Ta kontakt så hittar vi tillsammans ett passligt ställe för ett utbyte eller ett kortare besök.

Vi ordnar ett webbinarium om arbetstagarutbyten 20 september klockan 12–13. På webbinariet berättar vi mera om arbetstagarutbyten och kortare biblioteksbesök. Du kan också ställa frågor. Anvisningar om hur man deltar finns i nästa nyhetsbrev.

> Läs mera om arbetstagarutbyten och biblioteksbesök

Ytterligare information: Leila Juusola leila.juusola@porvoo.fi 040 676 1456

Man får ringa och skicka e-post åt oss!

Har du frågor, utbildningsidéer och/eller -önskemål? Ta kontakt!

Jan Nyström
serviceförman