Verkoston vetäjänä toimii Tiina ja yhteydenpito hoituu Teamsin kautta. Jos et ole vielä verkoston jäsen, lähetä viestiä Tiinalle.
Verkostossa on mukana lasten- ja nuortenkirjastotyötä tekeviä kirjastoammattilaisia. Teemme yhteisiä projekteja ja järjestämme tapahtumia. Esimerkki yhteisistä projekteista on TET-opas, joka julkaistiin marraskuussa 2021.
Lanujen kirjakahvit on vinkkauspiiri uusmaalaisille lanu-työtä tekeville kirjastolaisille. Kirjakahvit pidetään etänä teamsissa.
Lanu-verkoston verkostopäivä pidetään 12. toukokuuta Keravan kirjastossa. Ohjelmassa painottuu nuorten lukeminen, opimme myös sanataiteesta ja alueen käytännöistä ja hankkeista. Tule mukaan verkostopäivään!
Tutustu Liboppiin ja sen koulutustarjontaan!
Nuortenosastolle!-kurssi antaa eväitä sekä nuorten kohtaamiseen kirjastossa että nuorten vapaa-ajan kirjastopalveluiden suunnitteluun ja toteutukseen. Sisältöinä kurssilla ovat mm. nuorten kohtaaminen, nuortenosaston aineistot ja tapahtumat sekä yhteiskehittäminen.
Koko kurssin arvioitu suoritusaika on 2 työpäivää.
Lastenkirjastotyön sisältöpakki on tiivis ja kompakti johdatus lastenkirjastotyöhön. Kurssilla tutustutaan lastenkirjastotyön ytimeen: asiakkaisiin ja sisältöihin. Lastenkirjastotyön sisältöpakin lukuvinkit on suunnattu alle kouluikäisille ja alakouluikäisille.
Kurssin ensisijaisena kohderyhmänä ovat uudet työntekijät, harjoittelijat, työntekijät, joilla ei ole kirjastoalan koulutusta, eri osastojen työntekijät, jotka kaipaavat tukea lastenkirjastotyössä, sekä pienten kirjastojen työntekijät, joiden on hallittava työssään laajasti aineistoja.
Kurssin tallenteiden yhteenlaskettu kesto on alle 2 tuntia, mutta linkkien tutkimiseen ja sisältöön perehtymiseen kannattaa varata aikaa yksi työpäivä.
Pelikasvatusta kirjastossa on Helmet-kirjastojen peliverkoston yhdessä laatima etäopiskelupaketti, jonka avulla voit kehittää omaa osaamistasi sekä pelikasvatuksellista työotetta. Kurssi on suunniteltu kirjastoissa työskentelyä varten, mutta myös muut pelien parissa toimivat saavat siitä varmasti myös irti hyvän peruspaketin pelikasvatustyöstä.
Paketti koostuu 10 oppisisällöstä, ja jokainen kokonaisuus avaa osaltaan pelikasvatuksen piirteitä sekä pelikulttuurin saloja.
Kurssin suorittamiseen kannattaa varata ainakin muutama tunti, jotta ehtii perehtyä jokaiseen aihealueeseen kunnolla. Suorittaminen on mahdollista myös omaa tahtia pätkissä.
Uudenmaan kirjastojen käyttöön on lainattavissa kaksi pakopeliä, jotka on toteuttanut Ääres eduEscape. Pelejä voi lainata vain kirjastojen, ei kolmansien osapuolien käyttöön.
Kirottu amuletti on 3-4-luokkalaisille ja sitä vanhemmille suunnattu peli, jossa etsitään kirottua amulettia ratkomalla erilaisia päättelytehtäviä. Jos ryhmässä on vanhempiakin pelaajia, voi nuorempiakin pelaajia ottaa hyvin mukaan. Suositeltu ryhmäkoko on 6–16 pelaajaa eli puoli luokkaa. Pelin kesto on noin 30 minuuttia.
Peliin kuuluu runsaasti aineistoa sekä iso kattaus rekvisiittaa, jolla voitte luoda harrypottermaista tunnelmaa kirjastoonne. Peli soveltuu hyvin tapahtumakäyttöön. Kirottu amuletti -pakopeli on pakattu todella isoon matkalaukkuun.
Zombiapokalypsissa pähkäillään tiedonhakutehtäviä ja valeuutisia sekä opitaan kirjaston käyttöä. Ja pelastetaan maailma zombeilta siinä sivussa. Peli on suunnattu yläkoululaisille, mutta sopii myös toisen asteen opiskelijoille. Suositeltava enimmäispelaajamäärä on 24 (neljä kuuden hengen ryhmää). Pelin kesto 45–60 minuuttia.
Tämän pelin aineisto koostuu neljästä attaseasalkusta ja yhdestä kassillisesta muuta oheismateriaalia.
Pakopelien varaustilanteen voi tarkistaa LANU-verkoston excelistä tai Tiinalta. Pelin voi varata käyttöön lähettämällä sähköpostia Tiinalle.
Pakopelin enimmäislaina-aika on neljä viikkoa per kunta. Voitte kunnan sisällä kierrättää peliä tarpeenne mukaan. Laina-ajan päälle lisätään vielä yksi viikko kuljetusaikaa.
Lähettävä kirjasto vastaa pakopelin kuljetuskustannuksista. Kimppojen kannattaa tehdä yhteistyötä ja mahdollisuuksien mukaan varata peli ketjuna kimpan sisällä. Silloin suurin osa kuljetuksista hoituu kimpan sisäisinä kuljetuksina ilman erillistä kulua.
Kuljetuksissa kannattaa käyttää lähettiyrityksiä.