Kirjastot korona-aikaan

Uudenmaan kunnat kirjastokimpan mukaan omissa väreissään

Kirjastot korona-aikaan

Hallituksen päätöksen mukaan kirjastot on suljettu ja kirjastoautot eivät kulje 13. toukokuuta asti. Sulkemisen tavoitteena on ehkäistä koronaviruksen etenemistä. Aluehallintovirasto on julkaissut kirjastoille tiedotteen, jossa suositellaan, että kirjastot eivät ottaisi käyttöön palveluja, jotka edesauttaisivat tartunnan leviämistä. Aluehallintovirastolla on myös hyödyllinen koronavirusepidemiaan liittyvä usein kysyttyjen kysymysten lista, jossa on vastauksia myös kirjastoihin liittyviin kysymyksiin. Makupaloissa on päivittyvä linkkikokoelma ajankohtaisista koronavirusepidemiaan liittyvistä linkeistä.


Suomen kirjastoseura ja Yleisten kirjastojen neuvosto julkaisivat 26. maaliskuuta kannanoton, jossa korostetaan, että kirjastot tarjoavat yhä korkealaatuista asiakaspalvelua, vaikka ovet on suljettu. Kirjastoseuran puheenjohtaja Silvia Modigin mukaan kirjastopalveluiden jatkuvuuden turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää ja että kirjastolaisten panosta tarvitaan verkkopalveluiden jatkuvuuden turvaamisen lisäksi erityisesti digitaalisten palvelujen ja neuvonnan tarjoamiseen. Yleisten kirjastojen neuvostojen puheenjohtaja Jouni Pääkkölä toteaa, että e-aineistot, media- ja pelikasvatus, tiedonhaun neuvonta ja aktiivinen some-viestintä ovat osa modernin kirjaston toimintaa, jota on jatkettu korkealaatuisina etäyhteyksien avulla.


Kirjavinkkausta, satutunteja, lukupiirejä, kirjailijavierailuja ja muuta kirjaston toimintaa on nyt ahkerasti toteutettu sosiaalisen median välityksellä. Porvoon AKE:n etäkahveilla 31. maaliskuuta keskusteltiin, mihin some taipuu poikkeusoloissa. Vinkkejä voi lukea AKEnda-blogista. Esimerkkinä mainittakoon Kulttuuribunkkeri keskustelukanava Discordisssa. Myös Lahden AKE:n etäkahveilla 27. maaliskuuta keskusteltiin sosiaalisesta mediasta palvelujen markkinoinnissa ja poikkeusoloissa tiedottamisessa. Lue, mitä etäkahveilla pohdittiin ja ota talteen hyvät vinkit. Esimerkiksi, jos luet kirjaa ääneen Facebookissa striimaten tai Insta Livessä ja käytät tekijänoikeuksien suojaamaa aineistoa, voit hankkia tarvittavat luvat Sanastolta.


E-aineistojen ja muiden verkon kautta saatavien palvelujen tarjoaminen, suositteleminen ja neuvominen on kirjastojen ydintoimintaa poikkeusolojen aikana. Hyvä yleisosoite e-aineistolle on eKrjasto . Nyt voit myös kokeilla uudistetun eKirjaston beta-versiota. Oulun kaupunginkirjastolla on mainio listaus netistä löytyvästä luettavasta, katseltavasta ja kuunneltavasta aineistosta, joista moneen on pääsy kaikilla. Joissakin kirjastoissa on sovellettu hieman normaalista poikkeavia käytäntöjä käyttäjien identifioimiseen, jotta mahdollisimman monella on mahdollisuus käyttää kirjaston hankkimia e-aineistoja. Esimerkiksi pin-koodi voidaan antaa puhelimitse tai annetaan rajoitetun ajan voimassa olevia käyttäjätunnuksia ilman henkilöllisyyden tarkastamista.


Digituen antaminen korostuu poikkeusoloissa ja sen antaminen onkin haastavaa, kun fyysistä lähikontaktia on vältettävä. Esimerkiksi Mäntsälän kirjasto tarjoaa digineuvontaa puhelimitse. Neuvontapyynnön voi tehdä arkisin klo 9–16, ja kirjastosta soitetaan takaisin viimeistään seuraavana arkipäivänä. Sopisi ehkä sinunkin kirjastoosi? Myös esimerkiksi Turun kaupunginkirjasto on siirtänyt senioreille tarkoitettua digineuvontaa toteutettavaksi puhelimitse.


Kirjastossa on toki paljon tehtäviä, jotka eivät suoraan liity digitaalisiin palveluihin. Lehdet ja kirjatoimitukset saapuvat kirjastoon, ja ne on käsiteltävä ja saatettava lainauskuntoon, jotta ne ovat asiakkaiden käytössä, kun kirjasto avataan. Aineiston valinta ja hankinta jatkuu, vaikka kirjaston ovet ovat kiinni. Näin varmistetaan, että saadaan hyödynnettyä kustantajien suurimmat ennakkotilausalennukset ja että innokkaina kirjastoihin poikkeustilan jälkeen ryntääville kuntalaisille riittää kiintoisaa luettavaa, eivätkä varaukset kasaannu kohtuuttomasti. Kirjastojen syksyn tapahtumien, kirjavinkkausten ja lukupiirien suunnittelu ei myöskään anna odottaa itseään. Kirjaston kokoelman arviointi ja kokoelmanhoidolliset toimenpiteet, kuten poistot, voidaan hyvin tehdä, vaikka kirjasto ei ole auki asiakkaille. Kirjaston tilojen ja toimintojen suunnittelua ja kehittämistä on hyvä tehdä nyt kirjaston ollessa suljettuna.


Osaamisen kehittämiseen on myös nyt hyvä panostaa ja onneksi verkko on täynnä hyviä resursseja siihen. Porvoon AKE:n digihankkeen sivulta löytyy kursseja ja treenejä digiasioiden itseopiskeluun. Olemme myös koonneet muita itseopiskeluaineistoja. Kirjastokaistan Koulutuskanavan videot kannattaa hyödyntää. Porvoon AKE:n koulutustoiminta jatkuu poikkeusoloista huolimatta. Huhti–toukokuussa järjestämme muun muassa kaksi kirjallisuusaiheista etäkoulusta, digiaiheisia webinaareja ja etäkahveja eri aiheista. Tarkista tiedot koulutuskalenteristamme.


Etätyötä kannatta suosia, jos se suinkin on mahdollista. Uudenmaan yleisten kirjastojen digihankkeessa työskentelevältä Mika Puuruselta kannatta kysyä neuvoa, jos tarvitsette apua esimerkiksi Teamsin käytössä tai muissa digiasioissa. Mika auttaa etänä. Mikaan voi ottaa yhteyttää sähköpostitse: mika.puurunen@siuntio.fi. Tsekkaa myös Tampereen AKE:n vinkit Teamsin käyttöön.

Huhtikuussa 2020, Jan Nyström

Ei kommentteja

Pahoittelut, kommentointi on suljettu tällä hetkellä.