Keinoja aikuisten lukemisen tukemiseen ja edistämiseen 9.4. Iiris-keskuksessa

Lukupiirit, kirjavinkkaukset, Novellikoukku – konsteja aikuisten lukemisen edistämiseen ja tukemiseen on monia. Tämän koulutuspäivän aikana tutustumme joihinkin hyväksi havaittuihin tuttuihin ja vähemmän tuttuihin tapoihin. Iltapäivän työpajoissa voimme keksiä uusiakin. Päivän lopuksi on myös mahdollista tutustua Celia-kirjastoon ja Iiris-keskukseen tarkemmin.

Päivän avaa Celia-kirjasto, joka esittelee samalla uuden kirjanmerkkikampanjan. Kuulemme myös, miten Viittomakielinen kirjasto, Monikielinen kirjasto sekä Koti- ja palvelukirjasto edistävät erityisryhmien lukemisen tukemista. Lounaan jälkeen kuulemme joitakin esimerkkejä aikuisten lukemisen edistämisen keinoista: Minä luen sinulle -kampanjasta, lukulähettiläistä, tietokirjalukupiireistä ja tarinakaraokesta.

Kannattaa tutustua myös Kirjastot aikuisten lukemisen edistäjinä (2017-2018) -hankkeen materiaaleihin: https://www.kirjastot.fi/lukututkimus
Hankkeessa kartoitettiin aikuisten lukemisen edistämisen nykytilaa ja esitteltiin hyviä käytänteitä.

9.4. klo 9-16

Iiris-keskus, Valo-sali, Marjaniementie 74, 00930 Helsinki

Ohjelma (alustava)

Erityisryhmien lukemisen tukeminen:

9-10 Aamukahvit ja Celian esittely, kirjanmerkkikampanjan avaus

10-10.30 Viittomakielisen kirjaston palvelujen esittely (Riitta Vivolin-Karén, tuottaja)

10.30-11 Kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien asiakkaiden lukemisen tukemisesta (Karoline Berg, Koti- ja palvelukirjaston johtaja, Helsingin kaupunginkirjasto)

11-11.30 Monikielisen kirjaston esittely (Riitta Hämäläinen, informaatikko)

11.30-12.30 lounas (omakustanteinen)

Aikuisten lukemisen edistämisen keinoja:

12.30-13 Minä luen sinulle! – Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdistävä kampanja ja Selkokeskuksen palvelut (Elina Kinnunen, projektisuunnittelija)

13-13.30 Lukulähettiläät (Katja Jokiniemi, projektikoordinaattori, Helsingin kaupunginkirjasto)

13.30-14 Tietokirjalukupiirit Helsingin kaupunginkirjastossa (Tuula Haavisto, kulttuurijohtaja, Helsingin kaupunginkirjasto)

14-14.30 Tarinakaraoke (Keth Strömdahl, kirjastovirkailija, Askolan kunnankirjasto)

14.30-16 Kahvit ja työpajoja / tutustuminen Celian ja Iiris-keskuksen toimintaan

ILMOITTAUTUMINEN 3.4. MENNESSÄ:

Koulutus on alueelliseen kehittämistehtävään kuuluvaa täydennyskoulutusta. Koulutus on osallistujille maksuton, mutta osallistujat vastaavat itse matkustus- ja ruokailukustannuksistaan. Kahvit tarjoaa AKE Porvoo.

Koulutuksen järjestää Uudellamaalla alueellista kehittämistehtävää hoitava Porvoon kaupunginkirjasto.
Mikäli ilmoittautuneita on enemmän kuin paikkoja, ovat Uudenmaan kirjastoammattilaiset etusijalla koulutukseen.

Post A Comment