KEHU-uutiskirje 5/2018

6.11.2018

Uusia järjestelmiä kirjastotyössä -ideapäivä 15.11.
Tikkurilan kirjasto, Vantaa

Mitä teknisiä ratkaisuja on olemassa esimerkiksi kokoelmien hallinnan ja kellutuksen tueksi?  Miten verkkomaksaminen otetaan käyttöön Finnassa? Kiinnostavia keissejä Helsingin, Jyväskylän ja Järvenpään kaupunginkirjastoista.

Aineisto- ja metatietoyksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri kertoo Helsingin kaupunginkirjaston kellutus- ja logistiikkahankkeesta, jonka osana Helsinki on hankkinut tekoälyä hyödyntävän Intelligent Material Management Systemin (IMMS). Kirjastonhoitaja Viljami Marjomäki kertoo, miten Jyväskylässä on hyödynnetty CollectionHQ-työkalua kokoelmanhallinnassa. Informaatikko Antti Hyväri kertoo Järvenpään kaupunginkirjaston kokoelmatyöhön liittyvistä ratkaisuista, jotka perustuvat Aurora-kirjastojärjestelmästä saatavaan dataan.

Verkkomaksamisen käyttöönottoa valaisevat projektipäällikkö Kirsi Launomaa Valtiokonttorista, Ville Karjalainen Paytrailista, Timo Kärkkäinen CPU:lta ja Ere Maijala Kansalliskirjaston Finna-toimistosta sekä Antti Hyväri Järvenpään kaupunginkirjastosta.

Päivä on suunnattu Uudenmaan kirjastojen IT-tehtävissä työskenteleville, ja iltapäivällä on mahdollisuus verkostoitua ja perustaa IT-henkilöiden ryhmä Uudellemaalle.

Ilmoittaudu koulutuspäivään viimeistään maanantaina 12.11. osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/6146818225FF1E0C.

Aamupäivän osuutta on mahdollista seurata myös etäyhteydellä osoitteessa

https://kirjasto.adobeconnect.com/porvoo

> Uusia järjestelmiä kirjastotyössä -ideapäivä

Lisätietoja: Leila Juusola

 

Förmedla mera! Inspirationsturné med fokus på vuxnas läsande 22.11.
Pasilan kirjasto, Helsinki

Ruotsinkielisessä koulutuspäivässä tutustutaan erilaisiin tapoihin esitellä kirjallisuutta aikuisille. Miltä maistuu kirjallisuusaamiainen? Miten pistetään pystyyn novellikahvila? Entä mitkä tarinat ovat suosituimpia tarinakaraokessa?  Inspiraatiokiertueen ohjelmistoon kuuluvat myös lukupiirit, elokuvakerho, sanapaja ja podcastit.

Koulutuksen järjestävät Porvoon, Turun ja Vaasan alueellista kehittämistehtävää hoitavat kirjastot sekä Aluehallintovirasto.

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään perjantaina 16.11. osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/eeca1e7f-2ced-4ecf-b699-e3f5721a8012?displayId=Fin1614536.

> Förmedla mera! Inspirationsturné med fokus på vuxnas läsande

Lisätietoja: Karoline Berg, Helsingin kaupunginkirjasto, 040 334 9591

 

Pedagogisen kirjastotyön koulutusohjelma

Espoon kaupunginkirjasto järjestää kumppaneidensa kanssa pedagogisen kirjastotyön koulutusohjelman, joka on suunnattu uusmaalaisten kuntien yleisten kirjastojen aikuisväestön parissa kirjastotyötä tekeville henkilöille. Koulutuksessa käsiteltäviä aihepiirejä ovat muun muassa tietoyhteiskuntataitojen opastaminen, sisältöjen avaaminen, aikuisten lukutaidon ja -harrastuksen tukeminen, mediakasvatus ja informaatiolukutaidon edistäminen sekä erityistä tukea tarvitsevien opastettavien huomioiminen.

Koulutusohjelma on osallistujille maksuton, ja se muodostuu kahdeksasta lähikoulutuspäivästä sekä omaan työhön liittyvistä kehittämistehtävistä, joiden myötä syntyvä osaaminen viedään arkeen ja saadaan laajemminkin työyhteisön käyttöön. Lähikoulutuspäivät pidetään pääosin pääkaupunkiseudulla.

Mukaan on mahdollista ottaa rajoitettu määrä kirjastolaisia. Hae koulutukseen perjantaihin 30.11. mennessä osoitteessa https://my.surveypal.com/Pedagogisen-kirjastotyon-koulutusohjelma.

> Lue lisää koulutusohjelmasta

Lisätiedot: suunnittelija Jaakko Tiinanen, 043 825 4847

 

Lukuliike koulussa

Valtakunnallinen Lukuliike ei ole vain aihetunniste #lukuliike sosiaalisessa mediassa. Lukuliikkeen lukulinjausten ensimmäinen kohta ”Innostamme lapsia ja nuoria lukemaan” on jalostunut Lukukeskuksen käsissä Lukuliike koulussa -kampanjaksi. Kampanjassa lasten ja nuorten suosikkitubettajat, -näyttelijät ja artistit sekä tietysti -kirjailijat kiertävät noin 200 koulussa eri puolella Suomea innostamassa lapsia ja nuoria lukemaan. Lukuliike koulussa -sivustolla on videoita, tehtävävinkkejä eri luokka-asteille (myös ammattikouluun!) ja faktaa lukemisesta. Käy tutustumassa!

> Lukuliike koulussa

 

Loppuvuoden muut koulutukset ja ensi vuoden ensimmäinen koulutus

TÄYNNÄ 29.11. Haasteelliset kohtaamiset kirjastossa – avaimia asiakaspalveluun Porvoossa

Voit ilmoittautua varasijalle. Mahdollisesti vapautuvat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tutustu koulutuspäivän ohjelmaan osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/haasteelliset-kohtaamiset-kirjastossa-avaimia-asiakaspalveluun-29-11-porvoossa/.

3.12 Toimiva ja kutsuva kirjasto kaikille – Keravan kaupunginkirjasto

Miten luodaan viestivä kirjastotila? Miten visuaalisilla keinoilla ohjataan ja informoidaan asiakasta kirjastossa? Miten luodaan positiivinen kirjastokokemus, joka saa asiakkaan palamaan kirjastoon aina uudelleen?

Tämä koulutus on sinulle, joka haluat käytännönläheisiä vinkkejä viihtyisän kirjastotilan suunnitteluun. Koulutuksen aikana saat ohjeita ja vinkkejä myymälämarkkinoinnin keinoista opastaa asiakasta. Koulutuksen vetäjänä toimii alan rautainen ammattilainen Susanne Nyholm, yrittäjä ja visuaalisen myyntityön lehtori Point Collegessa.

Iltapäivällä esteettömyysasiantuntija, arkkitehti SAFA Satu Wäre-Åkerblom kertoo tilojen ja opasteiden fyysisestä esteettömyydestä kirjastojen näkökulmasta. Käytännön esimerkkejä käydään lävitse keskustellen.

Koulutuspäivän sivu on osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/toimiva-ja-kutsuva-kirjasto-kaikille/.

12.12. Uudenmaan kirjastopäivä Helsingissä

Mikä on scifiä ja mikä totta? Millainen maailma meitä odottaa 10 vuoden päästä? Uudenmaan kirjastopäivään pärähtää disruptiota ja megatrendejä, kun keksijä, säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen astuu estradille. Pölönen on palkittu niin Slushissa kuin Euroopan suurimmassa nuorten tutkimuskilpailussa. Ykköspalkinnoilla.

Uudenmaan kirjastopäivässä tunnistetaan ja taklataan yhteistuumin kirjastojemme yhteiset mahdollisuudet ja haasteet. Fasilitaattorina toimii kirjastoalan moniottelija Päivi Jokitalo.

Uudenmaan kirjastopäivän ohjelma on osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/uudenmaan-kirjastopaiva-12-12-2018/.

Puhe-Judo 1: Haastavien asiakastilanteiden hallinta vuorovaikutuksen keinoin 10.1.2019 Oodissa

Yleisiä kirjastoja käyttää laaja-alainen kirjo ihmisiä eri yhteiskuntaluokista, eikä haastavilta asiakastilanteilta voi välttyä. Erilaisia haastavia tilanteita yhdistävä tekijä on useimmiten asiakkaan tunnetilan kuohunta. Tällaisista tilanteista valtaosa saadaan hallintaan oikeanlaisella vuorovaikutuksella ja asenteella, sekä rauhoittamalla tilanne tai vastapuoli omalla viestinnällä, empatialla, sanavalinnoilla sekä kuuntelun eri tekniikoilla.  Koulutuksesta saat työkaluja haastavien asiakastilanteiden hallintaan.

Tutustu koulutukseen tarkemmin osoitteessa https://www.kirjastot.fi/ammattikalenteri/koulutus-ja-seminaarit/puhe-judo-1-haastavien-asiakastilanteiden?language_content_entity=fi.

 

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti