KEHU-uutiskirje 4/2018

12.10.2018

 

Äkkilähtö AV-tekniikan perusteisiin Helsingissä 24.10.

Onko kirjastossasi tarvetta AV-osaamisen päivitykselle? Kenen olisi hyvä ottaa AV haltuun? Nyt on tarjolla oiva tilaisuus perehtyä AV-tekniikkaan!

Uudenmaan yleisille kirjastoille on varattu 10 koulutuspaikkaa Avitan Johdanto AV-tekniikkaan -koulutuksesta. Koulutus on kattava johdatus AV-tekniikan ihmeelliseen maailmaan. Koulutus tarjoaa tuhdin paketin perustietoa AV-järjestelmien toiminnasta ja alalla käytössä olevasta teknologiasta. Kurssi tutustuttaa ääni-, kuva- ja valaistusjärjestelmiin sekä niiden hallintaan ja antaa kattavan yleiskuvan AV-alasta.

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään maanantaina 15.10. osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/EE8316FF9F656C25.

Jos ilmoittautuneita tulee yli 10, jaetaan osallistumispaikat niin, että jokaisesta kimpasta on vähintään yksi osallistuja. Koulutuspäivän kustantaa AKE Porvoo. Matkakustannuksista ja päivärahasta vastaa työnantaja.

> Johdanto AV-tekniikkaan 24.10.2018

Lisätietoja: Leila Juusola

 

Webinaari 17.10. klo 9.15–9.45: Miltä Uusimaa näyttää Yleisten kirjaston käyttäjäkyselyn tuloksissa?

Onko Yleisten kirjastojen käyttäjäkyselyyn perehtyminen vieläkin to do -listalla? Huoli pois! AKE Porvoo louhii kyselyn tuloksista Uuttamaata koskevat vastaukset ja esittelee tulokset webinaarissa keskiviikkona 17.10. kello 9.15–9.45.

Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Klikkaa itsesi mukaan osoitteessa https://kirjasto.adobeconnect.com/porvoo.

Jos et pysty katsomaan webinaarin suoraa lähetystä, voit katsoa tallenteen myöhemmin.

Käy tutustumassa Adobe Connect -ohjeisiin, jos se ei ole sinulle ennestään tuttu.

Lisätietoja: Jan Nyström

 

Innostetaan yhdessä lukemaan – lasten- ja nuortenkirjastopäivä Kirkkonummella 30.10.

Kirkkonummen koulutuspäivään on koottu vakuuttava kokoelma työkaluja, joiden avulla lasten ja nuorten lukuintoa voidaan lisätä. Päivän ohjelmassa on tarjolla esimerkiksi

  • pelillinen lukusparraaja Läsväskan/Lukulaukku,
  • lisättyä todellisuutta hyödyntävä aARre-tiedonhakupeli,
  • lehtiin ja tiedonhakuun perehdyttävä Tehdään juttu kirjastossa -työpaja ja
  • kirjavinkkauksen tuunausta.

Tutustu koulutuspäivän koko ohjelmaan osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/innostetaan-yhdessa-lukemaan-lasten-ja-nuortenkirjastopaiva/.

Ilmoittaudu mukaan viimeistään 24.10. osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/1E09C800F50D7FE3.

Lisätietoja: Anne Suvanto

 

Pedagogisen kirjastotyön koulutusohjelma

Espoon kaupunginkirjasto järjestää kumppaneidensa kanssa pedagogisen kirjastotyön koulutusohjelman, joka on suunnattu uusmaalaisten kuntien yleisten kirjastojen aikuisväestön parissa kirjastotyötä tekeville henkilöille. Koulutuksessa käsiteltäviä aihepiirejä ovat muun muassa tietoyhteiskuntataitojen opastaminen, sisältöjen avaaminen, aikuisten lukutaidon ja -harrastuksen tukeminen, mediakasvatus ja informaatiolukutaidon edistäminen sekä erityistä tukea tarvitsevien opastettavien huomioiminen.

Koulutusohjelma on osallistujille maksuton, ja se muodostuu kahdeksasta lähikoulutuspäivästä sekä omaan työhön liittyvistä kehittämistehtävistä, joiden myötä syntyvä osaaminen viedään arkeen ja saadaan laajemminkin työyhteisön käyttöön. Lähikoulutuspäivät pidetään pääosin pääkaupunkiseudulla.

Mukaan on mahdollista ottaa rajoitettu määrä kirjastolaisia. Hae koulutukseen perjantaihin 30.11. mennessä osoitteessa https://my.surveypal.com/Pedagogisen-kirjastotyon-koulutusohjelma.

Koulutusohjelma on osa Ohjaus & opastus työn keskiöön – uusmaalaisen kirjastohenkilökunnan pedagogisen osaamisen vahvistaminen -hankkeen toimintaa. Hankkeen rahoittajana on Etelä-Suomen aluehallintovirasto.   Hankkeeseen liittyen järjestetään myös yksittäisiä teemaan liittyviä täsmäkoulutuspäiviä, joista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Näihin koulutuspäiviin kuuluu myös yksi ruotsinkielinen koulutuspäivä.

> Lue lisää koulutusohjelmasta
https://uudenmaankirjastot.fi/ohjaus-ja-opastus-tyon-keskioon-pedagogisen-kirjastotyon-koulutusohjelma-uusmaalaisille/

Lisätiedot: suunnittelija Jaakko Tiinanen, 043 825 4847

 

#lukuliike
Työtä lukutaidon ja lukuinnon hyväksi tehdään yhdessä

Lukuliike haastaa suomalaiset tartuttamaan lukuintoa ja varmistamaan, että kaikilla lapsilla ja nuorilla on riittävä lukutaito. Tartutaan kirjaan. Otetaan lukutaito puheeksi. Luetaan lapselle ääneen. Tarjotaan nuorelle lukemista. Tehdään lukemisesta kansanliike.

Lukuliikkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama Lukutaitofoorumi, joka julkaisi syyskuussa ehdotuksensa lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi.

> Lasten ja nuorten lukutaidon kehittämisen suuntaviivat (pdf)

> Lukuliike

Lisätietoja: Anne Suvanto

 

Syksyn muut koulutukset

31.10. Webinaari Omppuhyllystä

Mikä omppuhylly oikein on? Minkälaisia kirjoja omppuhyllyyn kannattaa laittaa? Keille omppuhyllyn kirjat on tarkoitettu? Vastaukset muun muassa näihin omppukysymyksiin saat webinaarissamme keskiviikkona 31.10. kello 14–14.30. Oulun kaupunginkirjaston ja Tammisaaren kirjaston asiantuntijat kertovat omppuhyllystä ja vastaavat osallistujien kysymyksiin. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua. Klikkaa itsesi mukaan osoitteessa https://kirjasto.adobeconnect.com/porvoo.

15.11. Uusia järjestelmiä kirjastotyössä – Vantaa, Tikkurilan kirjasto

Mitä teknisiä ratkaisuja on olemassa esimerkiksi kokoelmien hallinnan ja kellutuksen tueksi?  Miten verkkomaksaminen otetaan käyttöön Finnassa? Kiinnostavia keissejä Helsingin, Jyväskylän ja Järvenpään kaupunginkirjastoista. Lue lisää päivän ohjelmasta osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/kokoelmatyon-ideapaiva/.

22.11. Förmedla mera! Inspirationsturné med fokus på vuxnas läsande Helsingissä

Ruotsinkielisessä koulutuspäivässä tutustutaan erilaisiin tapoihin esitellä kirjallisuutta aikuisille. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin syksyllä. Koulutuksen järjestävät Porvoon, Turun ja Vaasan alueellista kehittämistehtävää hoitavat kirjastot sekä Aluehallintovirasto. Voit ilmoittautua koulutukseen osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/eeca1e7f-2ced-4ecf-b699-e3f5721a8012?displayId=Fin1614536.

TÄYNNÄ 29.11. Haasteelliset kohtaamiset kirjastossa – avaimia asiakaspalveluun Porvoossa

Voit ilmoittautua varasijalle. Mahdollisesti vapautuvat paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tutustu koulutuspäivän ohjelmaan osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/haasteelliset-kohtaamiset-kirjastossa-avaimia-asiakaspalveluun-29-11-porvoossa/.

3.12 Toimiva ja kutsuva kirjasto kaikille – Keravan kaupunginkirjasto

Visuaalisen markkinoinnin asiantuntija Susanne Nyholm tarjoilee rautaisannoksen tietoa, miten kaupalliset toimijat ajattelevat parantaakseen asiakaskokemusta tiloissaan ja lisätäkseen myyntiä. Mitä kirjastot voisivat oppia? Tilojen esteettömyys on hyvä juttu kaikille käyttäjille. Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen kouluttaja kertoo, miten kirjastoissa otetaan huomioon esteettömyys. Koulutuspäivän sivu on osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/toimiva-ja-kutsuva-kirjasto-kaikille/.

12.12. Uudenmaan kirjastopäivä Helsingissä

Mikä on scifiä ja mikä totta? Millainen maailma meitä odottaa 10 vuoden päästä? Uudenmaan kirjastopäivään pärähtää disruptiota ja megatrendejä, kun keksijä, säveltäjä ja yrittäjä Perttu Pölönen astuu estradille. Pölönen on palkittu niin Slushissa kuin Euroopan suurimmassa nuorten tutkimuskilpailussa. Ykköspalkinnoilla.

Uudenmaan kirjastopäivässä tunnistetaan ja tartutaan yhteistuumin kirjastojemme yhteisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Fasilitaattorina toimii kirjastoalan moniottelija Päivi Jokitalo.

Koulutuspäivän koko ohjelma julkaistaan lokakuun loppuun mennessä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen jo nyt osoitteessa https://link.webropolsurveys.com/S/0356D8CA64CBFAF9 .

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti