KEHU-uutiskirje 2/2018

21.8.2018

Uudenmaan kirjastot -sivusto on avattu

Tervetuloa tutustumaan uudenkarheaan ja vielä työn alla olevan sivustoomme osoitteessa uudenmaankirjastot.fi.
Sivustolla on lisätietoa koulutuksista ja työntekijävaihdoista. Ja tietysti siellä myös kehutaan kirjastoja. Kehu sinäkin! Voit lähettää omat kehusi sivuilla olevan lomakkeen kautta.
Sivusto täydentyy syksyn aikana uutisilla ja hanketiedoilla.
Käy samalla tutustumassa KEHU-ryhmän some-presenssiin Facebookissa, Twitterissä ja Instagrammissa! Tervetuloa seuraamaan ja vuorovaikuttamaan. Tapaamisiin!

Virkistä kirjallisuusosaamistasi kesäloman jälkeen
Kirjallisuutta, kyllä kiitos! -kirjallisuuskoulutus 18.9. Lohjalla

Antaudu kokeneiden kirjallisuusasiantuntijoiden hellittäviksi Lohjalla!

Lukuneuvoja, kirjallisuuskouluttaja Marika Helovuo kertoo viime vuoden parhaista kaunokirjoista sekä nostaa esiin makupaloja tietokirjakattauksesta. Svenska Ylen toimittaja Anna Dönsberg esittelee vuoden ruotsinkielistä kirjallisuutta ruotsiksi, joten saat kaupan päälle kielikylvynkin.

Kirjallisuuspäivässä jaetaan myös osallistujien omaa kirjallisuusosaamista pienryhmissä. Jeesaa kollegaa ja tutustuta hänet omaan kaunosuosikkiisi.

Mikä on ajankohtaista kirjallisuusrintamalla, mitä pitäisi lukea ja suositella? Vastauksia saat osallistumalla koulutukseen!

Ilmoittaudu koulutuspäivään 13.9. mennessä.

Koulutuspäivän tarkempi ohjelma ja linkki ilmoittautumislomakkeeseen

Lasten- ja nuortenkirjastopäivä 30.10. Kirkkonummella
Innostetaan yhdessä lukemaan

Lasten- ja nuortenkirjastopäivässä etsitään lukemaan innostamisen avaimia monelta eri kantilta. Mitä voidaan tehdä kotona, koulussa ja kirjastossa tai kumppanin kera lasten ja nuorten lukuinnon lisäämiseksi?

Tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo varhaisen perhelukemisen iloista ja hyödyistä. Paraisilta tullaan esittelemään Läsväskan-lukusivustoa (lisää kielikylpyä). Kirkkonummen uuden kirjaston lasten- ja nuortenosastolla eivät jatkossa työskentele pelkästään kirjastoammattilaiset vaan myös nuorisotoimen henkilökunta. Miten hynttyyt lyödään yhteen?

Tarkempi ohjelma julkistetaan elokuun lopussa. Voit ilmoittautua koulutukseen jo nyt osoitteessa uudenmaankirjastot.fi.

Loppuvuoden muut koulutukset

Prata böcker 23.11. Helsinki

Koulutuspäivässä esitellään useita erilaisia tapoja esitellä kirjallisuutta aikuisille: esimerkiksi muistiystävälliset lukupiirit ja novellikahvilat. Koulutus järjestetään yhdessä Vaasan, Turun ja Porvoon alueellista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen sekä Aluehallintoviraston (AVI) kanssa.

Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin syksyllä. Koulutuspäivä pidetään ruotsiksi.

Asiakaspalvelupäivä 29.11. Porvoo
Haasteelliset kohtaamiset kirjastossa – avaimia asiakaspalveluun

Asiantuntija Inari Viskari Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä kertoo, miten Töölön kirjastossa keksittiin ratkaisuja huumeidenkäyttäjien aiheuttamiin häiriöihin. Psykologi Anna Säynäjäkangas tarjoaa ratkaisun avaimia rakentavan vuorovaikutuksen ja myönteisen jämäkkyyden keinoin. Päivän lopuksi järjestyksenvalvojakouluttaja Sami Poikulainen antaa valmiuksia uhkatilanteisiin varautumiseen.

Tutustu koulutuspäivän ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan

Uudenmaan kirjastopäivä 12.12. Helsinki

Uudenmaan kirjastopäivässä Töölön kirjastossa perehdytään Uudenmaan kirjastojen ajankohtaisiin kysymyksiin. Mitä eväitä Peruspalvelujen arviointi 2017, Kirjastopalvelut lasten lukemisen ja lukutaidon edistäjänä -raportti antaa Uudenmaan kirjastoille? Susanne Ahlroth Aluehallintovirastosta kertoo peruspalveluiden arvioinnista. Mikä on kirjastojen rooli digituen antamisessa? Päivä on erinomainen paikka tavata kollegoita, vaihtaa kuulumisia ja päästä kehittämään ja kehumaan uusmaalaisia kirjastoja. Fasilitaattorina toimii Päivi Jokitalo.

Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan myöhemmin syksyllä. Koulutuspäivä pidetään suomeksi ja ruotsiksi.

Vaihda maisemaa ja opi uutta

Suosittu Vaihtelu virkistää -työntekijävaihto palaa uusmaalaisten kirjastolaisten koulutuspalettiin.

Työntekijävaihdossa tutustut toiseen kirjastoon ja luot uusia kontakteja sekä vaihdat ajatuksia muiden kirjastoammattilaisten kesken Uudellamaalla.

Käy kylässä ja opi uusia työtapoja. Viemisinä voit viedä oman parhaan osaamisesi. Onko ruotsi ruosteessa? Uudellamaalla on useita kaksikielisiä kuntia, joissa voit treenata ruotsia asiakaspalvelutilanteissa ja kollegoiden kesken. Kiinnostavatko robotit, 3D-tulostaminen tai virtuaalitodellisuus? Etsitään yhdessä sinulle sopiva paikka vaihdolle tai lyhemmälle vierailulle.

Järjestämme työntekijävaihdosta webinaarin 20.9. kello 12–13. Kerromme lisää työntekijävaihdosta ja lyhemmistä kirjastovierailuista. Webinaarin aikana voi esittää kysymyksiä. Käytännön ohjeita webinaariin osallistumisesta saat syyskuun uutiskirjeessä.

Lue lisää työntekijävaihdosta ja vertaisoppimisesta

Lisätietoja: Leila Juusola leila.juusola@porvoo.fi 040 676 1456

Meille saa soittaa ja lähettää sähköpostia!

Kysymyksiä, koulutusideoita ja/tai -toiveita?  Ota yhteyttä!

Jan Nyström
palveluesimies