KEHU-uutiskirje 1/2018

28.6.2018

Yleisten kirjastojen alueellinen kehittäminen Uudellamaalla

Porvoon kaupunginkirjasto on yksi yhdeksästä kirjastosta, jotka aloittivat vuoden alussa alueellisessa kehittämistehtävässä. Porvoossa kehittämistyö käynnistyi toden teolla nyt kesäkuussa, kun palveluesimies Jan Nyströmin sekä informaatikot Leila Juusola ja Anne Suvanto aloittivat tehtävissään.

Janin tehtäviin kuuluvat erityisesti yhteydenpito Uudenmaan yleisten kirjastojen, muiden alueellista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen ja Aluehallintoviraston kanssa sekä kehittämistoiminnan suunnittelu. Ennen Porvooseen tuloaan hän työskenteli Myrskylän ja Pukkilan kirjastossa.

Annen kontolla ovat viestintäasiat, mikä sopiikin hänelle mainiosti, koska hän siirtyi kirjastomaailmaan tiedottajan hommista. Annen sydän sykkii erityisesti lasten- ja nuortenkirjastotyölle.

Leila huolehtii siitä, että pystymme lähettämään osan koulutustilaisuuksista verkon kautta niille, jotka eivät pääse paikan päälle. Leilan taustalta löytyy kokemusta niin yleisistä kuin korkeakoulukirjastoistakin.

Yhdessä kirjastojen kanssa me suunnittelemme ja järjestämme koko Uudenmaan alueen kirjastohenkilökunnalle koulutuksia sekä viritämme tiedon, osaamisen ja ihmisten kohtaamisia.

Tullaan tutuiksi ja kerätään tietoa

Suunnittelun tueksi tarvitaan tietoa.  Tavoitteenamme on käydä kesän ja syksyn aikana kaikissa Uudenmaan kunnissa tutustumassa kirjastoihin ja keräämässä tietoa.

Ensimmäiset tutustumiskäynnit on jo tehty, ja olemme tutustuneet mahtaviin kirjastotyyppeihin ja saaneet roppakaupalla hyödyllistä tietoa.

Syyskauden koulutukset

Syyskausi käynnistyy supersuositulla Kirjallisuutta, kyllä kiitos! -koulutuksella tiistaina 18.9. Lohjan kirjastossa.

Koulutuspäivän aamupäivässä tutustutaan lukuneuvoja, kirjallisuuskouluttaja Marika Helovuon opastamana kaunokirjallisuuden helmiin viime vuodelta sekä tietokirjallisuuteen. Iltapäivällä on vertaisvinkkauksen vuoro pienryhmissä: Kerro kollegalle oma kaunosuosikkisi. Päivän päätteeksi saadaan ruotsinkielisen kirjallisuuden kuulumiset Ylen Anna Dönsbergiltä.

Lokakuun lopussa 30.10. on vuorossa lasten- ja nuortenkirjastotyö. Innostetaan yhdessä lukemaan Kirkkonummella.

Marraskuussa järjestetään koulutus aikuisten kirjavinkkauksesta ja muusta lukemaan innostamisesta yhdessä Vaasan, Turun ja Porvoon alueellista kehittämistyötä tekevien kirjastojen sekä Aluehallintoviraston kanssa. Uudellamaalla 23.11. pidettävän tilaisuuden koulutuspaikkana on Helsinki.

Syyskauden päättää asiakaspalvelupäivä Porvoossa.

Mikä ihmeen KEHU?

KEHU-lyhenne tulee sanoista KEHittämistehtävä ja Utvecklingsuppdrag. Kehu tarkoittaa kehumista, kiitosta ja ylistämistä. Osana alueellista kehittämistehtävää haluamme myös kehua kirjastoja nostamalla esiin kunkin kirjaston parasta palvelua ja osaamista. Uudenmaan kirjastot -sivustolle tulee KEHU-palsta, jolla retostellaan häpeämättömästi asioita, joissa uusmaalaiset kirjastot ovat erityisen hyviä. Laitetaan hyvä kiertämään ja parhaat käytännöt kaikille tiedoksi!

KEHU-ryhmä Facebookissa

Perustimme Facebookiin KEHU-ryhmän. Se on keskusteluryhmä Uudenmaan yleisten kirjastojen henkilökunnalle. KEHU-ryhmässä voit tutustua kollegoihin, keskustella kirjastotyön uusista tuulista, suunnitella toimintaa, kertoa mitä teidän kirjastossanne tehdään ja tietysti kehua kaveria!

Tule mukaan!

> https://www.facebook.com/groups/176070306397452/

Meille saa soittaa ja lähettää sähköpostia!

Kysymyksiä, koulutusideoita ja/tai -toiveita?  Ota yhteyttä!

Jan Nyström
palveluesimies