KEHU-lukupiiri starttasi palvelumuotoilulla

Avattu kirja

KEHU-lukupiiri starttasi palvelumuotoilulla

Kesäkuussa pidettiin ensimmäinen KEHU-lukupiiri. KEHU-lukupiiri on AKE Porvoon uusin aluevaltaus opin jakamisessa ja osaamisen lisäämisessä. Lukupiirissä luetaan artikkeleita, opinnäytetöitä, alan kirjallisuutta ja blogitekstejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. KEHU-lukupiiri on ammatillisen tekstin asialla!

Lukupiireily istuu luontevasti kirjaston (ja nyt myös AKE-toiminnan) pirtaan. Lukukokemus saa uutta tuulta, kun saa jakaa omat tuntemuksensa ja havaintonsa saman teoksen äärellä viivähtäneiden kanssa. Joku kanssalukijoista saattaa olla eri mieltä tai täydentää havaintoa pienellä lisädetaljilla.

Havaintoja

Ensimmäisessä KEHU-lukupiirissä luettiin tekstejä palvelumuotoilusta. Varsinainen lukupiiriteksti oli Tuomas Harviaisen ja Sanna Kumpulaisen artikkeli “Service design for information searching”. Jutussa pohdittiin, miten voitaisiin luoda parempia tiedonhakujärjestelmiä ja -prosesseja palvelumuotoilun avulla. Ensilukemalta artikkeli vaikutti kuivan tieteelliseltä lähdeviiteviidakolta. Toisella lukukerralla löytyi viidakosta polku, jonka varrella oli hyvä tehdä havaintoja. Lukulistalla olivat myös Susanna Turusen opinnäytetyöstä “Designing a Digital Wellbeing Service Concept for Families with Children” toinen ja kolmas luku sekä Espoon kaupungin sivistystoimen työkalupakki palvelumuotoiluun.

KEHU-lukupiiri havainnoi muun muassa, että palvelumuotoilu

  • ei ole kärsimättömän ihmisen metodi
  • vaatii huolellista suunnittelua
  • on mahdollisesti keino poimia rusinat pullasta
  • on myös keino päästä taas leikkimään legoilla
  • vaatii paljon ihmisresurssia (esimerkiksi tiedonkeruuvaiheessa tiedonkerääjät ja erityisesti ne, joilta tietoa kerätään).

Kunnon lukupiirin tavoin keskustelu harhautui myös sivupoluille. Saattoipa joku jopa kommentoida, että aika vähän loppupeleissä tuli puhuttua palvelumuotoilusta. Mutta tuli kuitenkin. Ja mikä tärkeintä, jaoimme toisillemme havaintojamme, oppejamme ja kokemuksiamme.

Syyskuussa käyttäjädataa

KEHU-lukupiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa keskustelemaan lukemastaan. Mitä ajatuksia tekstiä herätti? Mikä yllätti? Minkä idean otat työssäsi käyttöön tai ainakin kokeilet? Oletko tekstin kanssa täysin eri mieltä? Syyskuussa näitä kysymyksiä sovitetaan yle.fi:ssä kesäkuussa julkaistuun artikkeliin “Yksityisyyden viimeinen linnake”, jossa käydään läpi kirjastojen käyttäjädatan hyödyntämistä. Tervetuloa KEHU-lukupiiriin 4. syyskuuta!

Teksti 10.7.2020: Anne Suvanto, kuva: Ilkka Vuorinen / kirjastot.fi

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti