Hesalainen Porvoon AKE:n kynsissä

Hesalainen Porvoon AKE:n kynsissä

Valitsin otsikkoni vain ja ainoastaan klikkien toivossa. Oikeasti AKE:n järjestämä koulutuskokonaisuus oli mielestäni loistava, ja alla lyhyt kuvaus tapahtuneesta. Katso kuvat!

Olen Helsingin kaupunginkirjaston työntekijä, ja bongasin koulutuskalenteristamme kiinnostavan kuuloisen, kaksipäiväisen fasilitointikoulutuksen: ”Ohjaa menestyksekkäästi syvällisiä keskusteluja” ja ”Asiakasraatien, yhteiskunnallisten keskustelujen ja vaativien tilanteiden fasilitointi”. Kyllä, näistä on takuulla hyötyä töissä, mutta järjestäjänä on Porvoon AKE. Mikähän se mahtaa olla, mietin. Kävi ilmi, että Porvoolle on napsahtanut lakisääteiseksi vastuuksi Uudenmaan kuntien kirjastojen alueellinen kehittämistehtävä. Tarkemman kaivelun jälkeen opin, että Porvoolaiset siis ”tukevat yleisten kirjastojen kehittymistä ja henkilöstön osaamista sekä edistävät yleisten kirjastojen keskinäistä yhteistoimintaa.” Selvä juttu, annetaan heille mahdollisuus, ajattelin.

Juoksin 12.9. Pasilan kirjastossa järjestettyyn ensimmäiseen fasilitointikoulutukseen hengästyneenä ja hikisenä, olinhan vähän myöhässä. Sain heti ensimmäisen oppini: kouluttaja Lari Karreinen katsoi huohotustani ja totesi lempeästi, että ei ole mitään kiirettä, nyt eikä koko loppupäivänä. Tänään opetellaan fasilitointia, ja yksi fasilitoijan tärkeistä työkaluista on rauhallinen läsnäolo.

Tämä ensimmäinen kohtaaminen tiivisti kaksipäiväisen fasilitointikoulutuksen hengen. Vaikka koulutusryhmänä opettelimme hurjan monta eri työkalua kovassa tahdissa, tunnelma oli jatkuvasti rento ja kannustava. Ehdimme paneutua Pasilan koulutuksessa fasilitoinnin perusteisiin, Me-We-Us –menetelmään, havaintokehään, oivalluttaviin kysymyksiin ja PMMP-menetelmään. Lahdessa pidetyssä toisessa koulutuspäivässä tutustuimme puolestaan vaikeisiin vuorovaikutustilanteisiin, yhteiskunnallisten keskstelujen fasilitointiin ja dynaamisen fasilitoinnin perusteisiin – kaikki tämä jo ennen lounasta! Lounaan jälkeen kävimme vielä toimeen ja ryhdyimme soveltamaan dynaamisen fasilitoinnin menetelmiä, kuten deliberatiivista world café’ta ja dotmocracy’a kirjastoalan pinnalla oleviin keskustelunaiheisiin.

Mitä tästä kaikesta sitten jäi käteen? Koen, että koulutuspäivien tärkein anti oli se, että jokaisella osallistujalla on nyt varmasti varmempi olo vetää erilaisia vaikeitakin keskusteluja. Jos menetelmät tai niiden kryptiset kirjainlyhenteet pääsevätkin unohtumaan, ne voi aina kerrata koulutusmateriaaleista, jotka Lari ystävällisesti jakoi avoimesti kaikille osallistujille (kiitos, Lari!). Lisäksi onnistuimme luomaan tosi kivan yhteishengen koulutukseen osallistujien kesken, ja ammatillista verkostoitumistakin tapahtui. Tämäkin on arvokasta pääomaa, mitä alueellisista koulutuksista voi saada. Povoon AKE, tapaamme vielä!

Kirjoittaja: Elina Suikanen Maunulan kirjastosta

Ei kommentteja

Pahoittelut, kommentointi on suljettu tällä hetkellä.