Ympäristötietoisuutta kirjastoihin

Ympäristötietoisuutta kirjastoihin

13.10.2020 klo 9.3015.45

Pää, jossa lukee ylösalaisin think, kirjojen välissä.

Huom. Koulutuspäivä on muutettu järjestettäväksi vain etäyhteydellä Microsoft Teamsissa. Osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille myöhemmin.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen ovat suuria haasteita ja huolestuttavat monia. Yleinen kirjasto kaikille avoimena porttina korkealaatuisiin informaatioresursseihin voi olla eturintamassa jakamassa luotettavaa tietoa ja tarjota yhteisöille mahdollisuuden kestävämmän tulevaisuuden ideointiin ja kokeiluun.

Kirjastoammattilaiset ovat avainroolissa luotettavan ja ajantasaisen tiedon ja aineistojen jakamisessa: ympäristötietoisuus on osa kirjastoammattilaisen ydinosaamista.

Tässä koulutuspäivässä käsitellään Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen teemoja ja pyritään ympäristötietoisuuden syventämiseen.

Näkökulmia hiilineutraaliuteen ja hiilijalanjälkiin tuovat asiantuntija Elina Levula ja tutkija Janne M. Korhonen.

Ilmastonmuutos ja ympäristöuhat ovat nuorten suurin ahdistuksen aihe. Ympäristötutkija Panu Pihkala on perehtynyt varsinkin nuorten ilmastoahdistukseen.

Oulussa on laadittu Kestävä kirjasto 2030 –tiekartta, kirjastopalvelupäällikkkö Minna Männikkö kertoo siitä tarkemmin.

Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeesta kertovat puolestaan Harri Sahavirta ja Leila Sonkkanen Helsingin kaupunginkirjastostosta.

Näkyykö ympäristötietoisuus kirjastojen kokoelmissa? Ilmastoasioihin perehtynyt Lotta Grönroos tuo esiin asiakkaan näkökulman ja vinkkaa ilmastoaiheista kirjallisuutta, jonka kaikkien pitäisi tuntea.

9.30-10 Matkalla hiilineutraaliksi, asiantuntija Elina LevulaPositive Impact

10-10.30 Jos vaikka haluaisimme pelastaa maailman: PLAN B, tutkija ja tietokirjailija Janne M. Korhonen

10.30-11 Kirjastot ja (nuorten) ilmastoahdistus, ympäristötutkija ja kirjailija Panu Pihkala

11-11.30 Kestävä kirjasto 2030 –tiekartta, alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö, Oulun kaupunginkirjasto

11.30-12.30 Lounas

12.30-13 Kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle –hanke, kirjastonjohtaja Harri Sahavirta / koordinaattori Leila Sonkkanen, Helsingin kaupunginkirjasto

13-13.30 Asiakkaan näkökulma: millaisia ilmastoaiheisia kirjoja kirjastoissa pitäisi olla? Lotta Grönroos

13.30-15.30  Ympäristötietoisuuteen johdattava työpaja

15.30-15.45 Päivän päätös

Kenelle?

Koulutus on tarkoitettu yleisten kirjastojen henkilökunnalle Uudellamaalla.

Ilmoittaudu koulutukseen viimeistään maanantaina 5. lokakuuta

> Ilmoittautumislomake

Lisätietoja koulutuspäivästä antaa Leila Juusola.

13.10.2020

Töölön kirjasto, Mika Waltari -sali