Tiedonhaun webinaarit ja työpajat

Tiedonhaun webinaarit ja työpajat

3.2.2020 klo 0:005.2.2021 klo 0:00

Uudenmaan kirjastojen henkilökunnan käytettävissä on neljä Ari Haasion tuottamaa tiedonhaun webinaaria vuoden ajan. Webinaarit ovat katsottavissa 5.2.2021 asti.

Kirjastoja kannustetaan siis käyttämään tätä aineistoa hyväkseen ja järjestämään vaikkapa webinaarien yhteiskatsomoita oman kirjaston henkilökunnan kesken.

Huom. Tekijänoikeussyistä aineistot on tarkoitettu vain henkilökunnan sisäiseen käyttöön henkilökunnan koulutusta varten, ei esim. kirjastojen asiakaskoulutuksiin. Linkkejä videoihin ei siten voi jakaa julkisilla verkkosivuilla, mutta ne voidaan välittää henkilökunnalle joko sähköpostitse tai intran kautta.

Jos haluat katsoa webinaarit, tee näin:

1. Lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen AKE-porvoo@porvoo.fi
  2. Kerro viestissäsi, minkä webinaarin haluat nähdä, missä kirjastossa työskentelet ja sähköpostiosoitteesi.
  3. Saat linkin paluupostissa.

Tiedonhaun työpajat 15.10. Espoossa ja 16.10. Porvoossa

Webinaarien teemoihin liittyen järjestetään syksyllä 2020 myös kaksi samansisältöistä työpajaa, joissa pääset harjoittelemaan tiedonhakua ja syventämään osaamistasi. Työpajassa tehdään Ari Haasion ohjauksessa harjoituksia. Työpajojen ennakkotehtävänä on tutustua webinaareihin 1 – 3.

Työpajojen ajankohdat:

15.10. Sellon kirjasto, Espoo
16.10. Porvoon kaupunginkirjasto
– ilmoittautuminen avataan myöhemmin

Työpajojen ohjelma:
– aamupäivällä Googlen tehokäyttö -työpaja: tiedonhaku Googlesta ja sen eri palveluista, harjoituksia ja niiden läpikäynti
– iltapäivällä toinen työpajaosuus: tilastot, EU-tieto, viranomaistieto ja tiedonhaku somesta, harjoituksia viranomaistiedon, tilastojen ja sosiaaliseen mediaan kohdistuvan tiedonhaun saralta, harjoitusten läpikäynti

Webinaarien teemat

Kukin webinaari kestää 45 – 60 min

1. Googlen tehokäyttö

• Googlen hakujen muotoilu ja rajaus
  • Tarkennetun haun käyttö
  • Googlen erikoishaut (mm. News, Maps, Finance)
  • Google ryhmätyövälineenä
  • Miksi Google ei riitä?
  • Vaihtoehtoja Googlelle

2. Tilastot ja viranomaistieto

• Milloin käytän tilastoja?
  • Tilastokeskuksen keskeiset palvelut ja niiden käyttö
  • Ulkomaisten tilastojen löytäminen ja hyödyntäminen
  • Eurostatin ja YK:n tilastopalvelut
  • Finlexin käyttö
  • Muut yhteiskunnallisen tiedon lähteet

3. Tiedonhankinta sosiaalisesta mediasta

• Sosiaalisen median eri foorumit tiedonlähteinä
  • Milloin turvautua some-tietoon?
  • Tiedonhaku ja tiedon seuranta somessa
  • Lähdekritiikki ja some
  • Tiedon jakaminen ja yhteisöllinen tiedon luominen
  • Parviälyn merkitys tiedonhankinnan ja tiedonmuodostuksen kannalta

4. Verkon vaarat

• Verkkorikollisuuden eri lajit
  • Rikollisuus avoimessa verkossa (mm. huijaukset, petokset, identiteettivarkaudet, seksuaalirikokset)
  • Tor-verkko – mikä se on?
  • Tor-verkon rikollisuus (mm. huumeet, aseet, rikollinen työvälitys jne.)
  • Kuinka välttyä verkon vaaroilta?

Kouluttaja

FT Ari Haasio on Seinäjoen ammattikorkeakoulun yliopettaja, joka on erikoistunut tiedonhakuun, tiedonhankintaan ja sosiaaliseen mediaan ja kirjoittanut lukuisia teoksia näistä teemoista. Löydä! -teoksesta julkaistaan uudistettu painos vuonna 2020.

Alkaa:
3.2.2020 klo 0:00