Miltä nyt vaikuttaa? Sananvapaus, valeuutiset ja asiantuntijuuden muutos

• Tämä tapahtuma on mennyt.

Miltä nyt vaikuttaa? Sananvapaus, valeuutiset ja asiantuntijuuden muutos

1.4.2022 klo 09:3015:00

Miltä nyt vaikuttaa? Sananvapaus, valeuutiset ja asiantuntijuuden muutos 1.4.2022

Lahden, Porvoon ja Tampereen alueelliset kehittämiskirjastot toteuttavat yhteisen, informaatiolukutaitoteemaisen johdatus- ja työpajakokonaisuuden vuonna 2022. Kirjastot, informaatio ja vaikuttaminen -tilaisuuksien sarjan avaa kaikille Suomen kirjastolaisille avoin, Pasilan auditoriossa toteutettava informaatiovaikuttamisen spektaakkeli. Päivä toteutetaan suoralähetyksenä Kirjastokaistalla.

Kaipaavatko tiedonhankintataitosi uutta tulokulmaa monikanavaisessa kirjastojen asiakaspalvelussa? Mitä jokaisen olisi hyvä tietää informaatiovaikuttamisesta ja miten disinformaation tunnistaminen liittyy kirjastotyöhön? Mikä eri tahoja motivoi informaatiovaikuttamisessa?

Päivän aikana Ina Mikkola (toimittaja, kirjailija, ohjaaja) kertoo osallistujille vihapuheesta, disinformaatiosta ja vaikuttamisyrityksistä sosiaalisessa mediassa. Mikkolan jälkeen Joel Lindqvist (Elokapina) tarkastelee aktivismia yhteiskunnallisen vuoropuhelun ja demokratian edistäjänä. Iltapäivällä Ville Blåfield (viestintäasiantuntija) käsittelee sananvapautta, valeuutisia ja trollaamista toimittajan työssä. Teemat kirjastojen arjessa konkretisoi Kai Halttusen (kouluttaja, YTT), Anu Ojarannan (kirjastotoimen ylitarkastaja) ja Anna-Maria Soininvaaran (Keskustakirjasto Oodin johtaja, Helsingin kaupunginkirjasto) yhteinen paneelikeskustelu.

Ilmoittautumiseen pääset tästä linkistä.

Ohjelma 9.30 – 15.00

9.30 – 10.00 Aamukahvia tarjolla

10.00 – 10.15 Tervetuloa! Mitä tänään opittaisiin? / Kehittämiskirjastot introavat

10.15 – 10.55 Näin sinuun vaikutetaan! / Ina Mikkola (toimittaja, kirjailija, ohjaaja)

10.55 – 11.00 Tauko

11.00 – 11.45 Aktivismi yhteiskunnallisen vuoropuhelun ja demokratian edistäjänä / Joel Lindqvist (aktivisti, Elokapina)

11.45 – 12.45 Lounas (omakustanteinen)

12.45 – 13.30 Valeuutiset vaikuttavat journalismiin ja julkiseen keskusteluun / Ville Blåfield (viestintäasiantuntija)

13.30 – 14.00 Iltapäiväkahvia tarjolla

14.00 – 14.45 Kirjastot informaatiovaikuttamisen kohteena? – Kirjastojen riippumattomuus ja asiantuntijuuden muutos / Kai Halttunen (kouluttaja, YTT), Anu Ojaranta (kirjastotoimen ylitarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto) & Anna-Maria Soininvaara (Keskustakirjasto Oodin johtaja, Helsingin kaupunginkirjasto)

14.45 – 15.00 Päivän yhteenveto ja alustus tulevista työpajoista / Kehittämiskirjastot outroavat

Ennakkotiedot työpajojen aiheista ja ajankohdista – save the date!

Toteutustavat, osallistujamäärät ja sisältöjen yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä työpajojen ajankohtia. Seuraathan tiedotusta.

Työpaja 1: Näin tunnistat misinformaation verkossa

Ma 9.5.2022 klo 12–16

Johanna Vehkoo (toimittaja, tietokirjailija)

2 h alustus + 2 h työpaja

Työpaja tarjoaa osallistujille eväitä ja käytännön työkaluja misinformaation tunnistamiseen ja faktojen verifioimiseen verkossa. He saavat myös välineitä näiden taitojen opettamiseen kirjastotyössä.

Työpaja 2: Kirjastostasi Wikimerkittävä

Ma 29.8.2022 klo 12–16

Johanna Janhonen (Piilotettu aarre)

2 h alustus + 2 h työpaja

Työpajapäivässä käydään läpi artikkelin luomista suomenkielisessä Wikipediassa.

Työpaja 3: Työpaja-ABC: Näin toteutat asiakastyöpajan omassa kirjastossasi

26.9.2022 klo 12–16

Anu Ojaranta (Tmi Anu Ojaranta)

2 h alustus + 2 h työpaja

Miten esimerkiksi disinformaatioon tunnistamiseen, tiedon tuottamiseen (Wikiasiat) tai informaatiovaikuttamiseen liittyviä asiakastapahtumia voitaisiin kirjastoissa toteuttaa?

Kysy lisää:

Vastaava informaatikko Jan Nyström, jan.nystrom@porvoo.fi, 040 596 0592