Kirjallisuus 5 + 1

Kirjallisuus 5 + 1

3.4.2020

Keväällä alkaa koulutussarja kirjallisuudesta. Sarjassa on viisi koulutuspäivää suomeksi ja yksi ruotsiksi. Lähde mukaan kiinnostavalle kirjallisuusmatkalle!

3.4. Faktiopäivä, Tampere

Ensimmäinen päivä on 3. huhtikuuta Tampereella Suomen kirjastoseuran järjestämässä Faktiopäivässä. AKE Porvoo kustantaa ryhmämatkan Helsinki – Tampere – Helsinki ja sisäänpääsyn Faktiopäivään 20 osallistujalle.

Faktiopäivän ohjelma on Suomen kirjastoseuran sivustolla: Fiktiopäivän ilmoittautuminen on avoinna!

HUOM. Jos haluat ilmoittautua AKE Porvoon ryhmämatkalle Faktiopäivään, käytä tämän sivun lopussa olevaa ilmoittautumislinkkiä.

17.4. Aikakaudet, Pasilan kirjasto, Helsinki klo 9.30–16

Perjantaina 17. huhtikuuta käydään läpi länsimaisen kirjallisuuden aikakaudet eli kirjallisuuden historiaa.

Filosofian maisteri, tohtorikoulutettava Pekka Raittinen esittelee länsimaisen kirjallisuuden aikakaudet antiikista postmodernismiin ja siitä vielä eteenpäin. Kaikki tärkeimmät tyylisuunnat käydään lävitse pääpiirteittäin yleistajuisesti ja jokaisesta esitellään esimerkkiteoksia ja historiallista taustaa. Tarkemmin pysähdytään tarkastelemaan muun muassa renessanssiajan kirjallisuutta, romantiikkaa ja modernismia.

Päivä sisältää luentojen lisäksi jonkin verran ryhmässä pohdintaa.

7.5. Genret, Töölön kirjasto, Helsinki klo 9.30–16

Toukokuussa on vuorossa genrepäivä.

Jo Aristoteles jakoi kaunokirjallisuuden lyriikkaan, epiikkaan ja draamaan, mutta mitä genret ovat oikeastaan olleet ja mitä ne ovat tänä päivänä? Kouluttaja Pekka Raittinen esittelee tärkeimmät historialliset ja nykyiset tyylilajit sekä niiden alalajeja. Yksittäisinä kysymyksinä pohditaan muun muassa romaanin kehitystä muotona, pastoraalia tyylilajina antiikista nykypäivään ja kauhuromantiikan historiallista kehitystä. Modernimmista tyylilajeista esitellään yleisluontoisesti fantasiaa, scifiä ja dekkareita.

Päivä sisältää jonkin verran ryhmätyöskentelyä.

5.6. Lyriikka, Töölön kirjasto, Helsinki klo 9.30–16

Kesäkuun 5. päivänä on ohjelmassa lyriikkaa. Lyriikkapäivän ohjelma on kaksiosainen. Aamupäivän lavarunoustyöpajassa tehdään ja esitetään runoja itse ja opitaan samalla vetämään lavarunouspajaa. Lavarunouspajan vetäjät ovat Helsinki Poetry Connectionin lavarunouskonkareita.

Iltapäivällä käydään läpi lyriikan lajeja ja tyylejä. Mitä on lyriikka, lyyrinen runous, eri muodoissaan ja eri aikakausina? Mistä runon tunnistaa, mitä runo merkitsee? Miten runoa voi lähestyä? Luennolla keskustellaan erilaisista runoista eri aikakausilta, ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä: Mistä runo kertoo, mikä on runon aihe? Mitä muotoja ja rytmejä siinä on käytetty ja kuka siinä puhuu? Minkälaisia kuvia runossa käytetään ja mihin tarkoitukseen?

Etenemme kahdella tavalla. Käymme ensinnäkin läpi runouden aikakausia, muotoja ja tyylejä: Millaista oli romanttinen, futuristinen, symbolistinen tai modernistinen runous? Minkälaisia lajeja haiku, tanka, sonetti tai proosaruno? Toisaalta luemme ja analysoimme runoja, ja keskustelemme juuri lyriikan ominaislaadusta kirjallisuuden lajina. Käymme läpi runoanalyysin vakiintuneet osa-alueet, 1) kuvakielisyyden (troopit ja figuurit), 2) rytmin (runomitat), 3) puhujan (retorinen ja mimeettinen) ja 4) teeman (aiheen, motiivin), ja kokeilemme kuinka erilaiset runot näillä välineillä avautuvat.

Ennen opetuskertaa luettavana on neljä lyhyttä runotekstiä. Luennoijana toimii Lauri A. Niskanen, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, runoanalyysin opettaja ja Suomen Lausujain Liiton varapuheenjohtaja. Hän puolustaa väitöskirjaansa James Joycen Ulysseksen suomen- ja ruotsinkielisistä käännöksistä syksyllä 2020.

24.9. Kaunon (ja tiedon) helmet & kirjallisuusterapia, Töölön kirjasto, Helsinki klo 9.30–16

Syyskuun 24. päivänä on tarjolla Marika Helovuon kirjavinkkausta ”Kaunon (ja tiedon) helmet – uutta luettavaa uudelle vuosikymmenelle”. Viidennellä kerralla tutustumme lisäksi kirjallisuusterapiaan.

Litteraturdagen i november–december

Koulutussarjan + 1 on ruotsinkielinen koulutuspäivä kirjallisuudesta marras–joulukuussa.

Lukupiiri

Jokainen koulutuspäivä päättyy lyhyeen lukupiiriin, jossa keskustelemme pienryhmissä ennakkoon ilmoitetusta kirjasta tai runoista. HUOM. Lyriikkapäivässä ei ole erillistä lukupiiriä, vaan runoja käsitellään luennon lomassa.

Kenelle?

Koulutussarja on tarkoitettu yleisten kirjastojen henkilökunnalle Uudellamaalla.

Ilmoittaudu

Voit ilmoittautua koko koulutussarjaan tai valita siitä itsellesi kiinnostavat osat. Faktiopäivä-ryhmämatkalle pääsee 20 osallistujaa. Jos koulutussarjaan ilmoittautuu enemmän osallistujia kuin mitä koulutukseen mahtuu, ovat koko sarjaan (eli viiteen ensimmäiseen koulutuspäivään) ilmoittautuvat etusijalla.

Ensimmäiseen koulutuspäivään eli Faktiopäivään toivomme ilmoittautumisia jo helmikuussa, kuitenkin viimeistään 6. maaliskuuta.

> Ilmoittautumislomake

Lisätietoja koulutussarjasta antaa Anne Suvanto.

3.4.2020