Kirjallisuus 5 + 1: Ryhmämatka Faktiopäivään Tampereella 11.9.

Kirjallisuus 5 + 1: Ryhmämatka Faktiopäivään Tampereella 11.9.

11.9.2020

Kirjallisuus 5 + 1 -koulutussarjassa on viisi koulutuspäivää suomeksi ja yksi ruotsiksi. Ensimmäinen koulutuspäivä oli 17. huhtikuuta länsimaisen kirjallisuuden aikakausista. Genret-webinaari pidettiin 7. toukokuuta.

Lähde mukaan kiinnostavalle kirjallisuusmatkalle!

11.9. Faktiopäivä, Tampere

AKE Porvoo kustantaa ryhmämatkan Helsinki – Tampere – Helsinki ja sisäänpääsyn Faktiopäivään 20 osallistujalle.

Faktiopäivän ohjelma on Suomen kirjastoseuran sivustolla: Fiktiopäivä 11.9.2020 Tampereella.

HUOM. Jos haluat ilmoittautua AKE Porvoon ryhmämatkalle Faktiopäivään, käytä tämän sivun lopussa olevaa ilmoittautumislinkkiä.

HUOM. 2: AKE Porvoon Faktiopäivä-ryhmämatka on täynnä, mutta voit ilmoittautua jonopaikalle.

24.9. TÄYNNÄ Kaunon (ja tiedon) helmet & kirjallisuusterapia, Töölön kirjasto, Helsinki klo 9.30–16

Syyskuun 24. päivänä on tarjolla Marika Helovuon kirjavinkkausta ”Kaunon (ja tiedon) helmet – uutta luettavaa uudelle vuosikymmenelle”. Viidennellä kerralla tutustumme lisäksi kirjallisuusterapiaan Turun kaupunginkirjaston Taina Ratian johdolla.

22.10. Lyriikka, Helsinki klo 9.30–16

Kesäkuun 5. päivänä on ohjelmassa lyriikkaa. Lyriikkapäivän ohjelma on kaksiosainen. Aamupäivän lavarunoustyöpajassa tehdään ja esitetään runoja itse ja opitaan samalla vetämään lavarunouspajaa. Lavarunouspajan vetäjät ovat Helsinki Poetry Connectionin lavarunouskonkareita.

Iltapäivällä käydään läpi lyriikan lajeja ja tyylejä. Mitä on lyriikka, lyyrinen runous, eri muodoissaan ja eri aikakausina? Mistä runon tunnistaa, mitä runo merkitsee? Miten runoa voi lähestyä? Luennolla keskustellaan erilaisista runoista eri aikakausilta, ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä: Mistä runo kertoo, mikä on runon aihe? Mitä muotoja ja rytmejä siinä on käytetty ja kuka siinä puhuu? Minkälaisia kuvia runossa käytetään ja mihin tarkoitukseen?

Etenemme kahdella tavalla. Käymme ensinnäkin läpi runouden aikakausia, muotoja ja tyylejä: Millaista oli romanttinen, futuristinen, symbolistinen tai modernistinen runous? Minkälaisia lajeja haiku, tanka, sonetti tai proosaruno? Toisaalta luemme ja analysoimme runoja, ja keskustelemme juuri lyriikan ominaislaadusta kirjallisuuden lajina. Käymme läpi runoanalyysin vakiintuneet osa-alueet, 1) kuvakielisyyden (troopit ja figuurit), 2) rytmin (runomitat), 3) puhujan (retorinen ja mimeettinen) ja 4) teeman (aiheen, motiivin), ja kokeilemme kuinka erilaiset runot näillä välineillä avautuvat.

Ennen opetuskertaa luettavana on neljä lyhyttä runotekstiä. Luennoijana toimii Lauri A. Niskanen, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, runoanalyysin opettaja ja Suomen Lausujain Liiton varapuheenjohtaja. Hän puolustaa väitöskirjaansa James Joycen Ulysseksen suomen- ja ruotsinkielisistä käännöksistä syksyllä 2020.

Litteraturdagen i november–december

Koulutussarjan + 1 on ruotsinkielinen koulutuspäivä kirjallisuudesta marras–joulukuussa.

Lukupiiri

Koulutuspäivä 24. syyskuuta päättyy lyhyeen lukupiiriin, jossa keskustelemme pienryhmissä ennakkoon ilmoitetusta kirjasta.

Kenelle?

Koulutussarja on tarkoitettu yleisten kirjastojen henkilökunnalle Uudellamaalla.

Ilmoittaudu

Voit ilmoittautua koko koulutussarjaan tai valita siitä itsellesi kiinnostavat osat. Faktiopäivä-ryhmämatkalle pääsee 20 osallistujaa. Jos koulutussarjaan ilmoittautuu enemmän osallistujia kuin mitä koulutukseen mahtuu, ovat koko sarjaan (eli viiteen ensimmäiseen koulutuspäivään) ilmoittautuvat etusijalla.

Ilmoittaudu Faktiopäivän jonopaikalle viimeistään maanantaina 31. elokuuta. Helovuo & kirjallisuusterapia -päivän viimeinen ilmoittuautumispävä on 16. syyskuuta. Lyriikkapäivän viimeinen ilmoittautumispäivä on 14. lokakuuta.

> Ilmoittautumislomake

Lisätietoja koulutussarjasta antaa Anne Suvanto.

11.9.2020