Koulutuskalenteri
Kirjallisuus 5 + 1 -koulutussarjassa on viisi koulutuspäivää suomeksi ja yksi ruotsiksi. Ensimmäinen koulutuspäivä oli 17. huhtikuuta länsimaisen kirjallisuuden aikakausista. Genret-webinaari pidettiin 7. toukokuuta. Faktiopäivään Tampereelle reissattiin 11. syyskuuta. Syyskuussa oli myös jaossa Kaunon (ja tiedon) helmiä & tietoa kirjallisuusterapiasta.
Lähde mukaan kiinnostavalle kirjallisuusmatkalle!
Lokakuussa on ohjelmassa lyriikkaa. Lyriikkapäivän ohjelma on kaksiosainen. Aamupäivän lavarunoustyöpajassa tehdään ja esitetään runoja itse ja opitaan samalla vetämään lavarunouspajaa. Lavarunouspajan vetäjät ovat Helsinki Poetry Connectionin lavarunouskonkareita.
Iltapäivällä käydään läpi lyriikan lajeja ja tyylejä. Mitä on lyriikka, lyyrinen runous, eri muodoissaan ja eri aikakausina? Mistä runon tunnistaa, mitä runo merkitsee? Miten runoa voi lähestyä? Luennolla keskustellaan erilaisista runoista eri aikakausilta, ja pohditaan eri tapoja lähestyä ja avata niitä: Mistä runo kertoo, mikä on runon aihe? Mitä muotoja ja rytmejä siinä on käytetty ja kuka siinä puhuu? Minkälaisia kuvia runossa käytetään ja mihin tarkoitukseen?
Etenemme kahdella tavalla. Käymme ensinnäkin läpi runouden aikakausia, muotoja ja tyylejä: Millaista oli romanttinen, futuristinen, symbolistinen tai modernistinen runous? Minkälaisia lajeja haiku, tanka, sonetti tai proosaruno? Toisaalta luemme ja analysoimme runoja, ja keskustelemme juuri lyriikan ominaislaadusta kirjallisuuden lajina. Käymme läpi runoanalyysin vakiintuneet osa-alueet, 1) kuvakielisyyden (troopit ja figuurit), 2) rytmin (runomitat), 3) puhujan (retorinen ja mimeettinen) ja 4) teeman (aiheen, motiivin), ja kokeilemme kuinka erilaiset runot näillä välineillä avautuvat.
Ennen opetuskertaa luettavana on neljä lyhyttä runotekstiä. Luennoijana toimii Lauri A. Niskanen, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava, runoanalyysin opettaja ja Suomen Lausujain Liiton varapuheenjohtaja. Hän puolustaa väitöskirjaansa James Joycen Ulysseksen suomen- ja ruotsinkielisistä käännöksistä syksyllä 2020.
Koulutussarjan + 1 on ruotsinkielinen koulutuspäivä kirjallisuudesta joulukuussa.
Koulutussarja on tarkoitettu yleisten kirjastojen henkilökunnalle Uudellamaalla.
Voit ilmoittautua koko koulutussarjaan tai valita siitä itsellesi kiinnostavat osat. Faktiopäivä-ryhmämatkalle pääsee 20 osallistujaa. Jos koulutussarjaan ilmoittautuu enemmän osallistujia kuin mitä koulutukseen mahtuu, ovat koko sarjaan (eli viiteen ensimmäiseen koulutuspäivään) ilmoittautuvat etusijalla.
Lyriikkapäivän viimeinen ilmoittautumispäivä on 14. lokakuuta.
Lisätietoja koulutussarjasta antaa Anne Suvanto.