Koulutuskalenteri
Kirjastojen lukupiiriohjaajille suunnatun koulutuksen tavoitteena on täydentää osallistujien osaamista luovan lukemisen ja kerronnallisen työvälineistön varaan rakennetulla menetelmällä. Koulutus vahvistaa osallistujien ymmärrystä siitä, miten tarinoita ja kerronnallisia välineitä voidaan hyödyntää omassa työssä ja miten lukupiiriin osallistuvien lukuintoa ja hyvinvointia voidaan vahvistaa. Koulutus tarjoaa kirjaston lukupiirin vetäjälle omaa työtapaa täydentävän menetelmän, jota hän voi soveltaa omassa työssään. Koulutus järjestetään lähikoulutuksena Pasilan kirjastossa.
Menetelmän kulmakiven muodostaa ajatus olemassaolomme kytkeytymisestä kerronnallisuuteen: se, miten sanallistamme todellisuutta ja miten toimimme kerronnallisissa tilanteissa, vaikuttaa meihin ja maailmaan. Kertomisen tavat ovat suhteessa hyvinvointiimme. Oman kokemuksen sanallistamisella, kertomisessa rakentuvilla yhteyksillä muihin ja kyvyllä toimia tarinoiden verkostoissa on niin suuri vaikutus hyvinvointiin, että on perusteltua puhua erikseen kerronnallisesta hyvinvoinnista.
Koulutuksessa hyödynnetään kokemuksellista oppimista. Päiviin liittyy lukemista sekä runsaasti ajattelua ja keskustelua jäsentäviä luovan kirjoittamisen harjoituksia, joiden avulla osallistujat voivat kartuttaa kertomustaitojaan ja hyödyntää niitä myös koulutuksen jälkeen.
Koulutukseen osallistuvalta edellytetään kokemusta lukupiirien ohjaamisesta. Päivien aikana ei keskitytä ohjaamisen perusasioihin eikä ryhmädynamiikkaan. Osallistujat saavat sen sijaan evääkseen ajantasaiseen tutkimukseen ja testattuihin käytäntöihin pohjautuvan kerronnallista toimijuutta ja kertomustaitoja kartuttavan lukemismenetelmän ja siihen liittyvän luovan lukemisen taitokoulutuksen. Ohjaaja pääsee koulutuksessa luomaan menetelmän pohjalta omaa sovellustaan, jonka pohjalta hän voi alkaa työskennellä koulutuksen jälkeen.
Torstai 29.9.:
9.00–11.30 Koulutuksen aloitus & kerronnallisen toimijuuden teoriaa
11.30–12.30 Lounas
12.30–13.30 Kerronnallisen hyvinvoinnin lukupiirien lähtökohtia
13.30–13.45 Kahvitauko (Porvoon AKE tarjoaa)
13.45–16 Kokemuksellista lukupiirityöskentelyä 1 & Päivän loppureflektio
Perjantai 30.9.:
9.00–11.30 Koulutuspäivän aloitus & Kokemuksellista lukupiirityöskentelyä 2
11.30–12.30 Lounas
12.30–13.45 Miten hyödyntää lukupiirimenetelmää omassa työssä? Osallistujien sovelluksia
13.45–14.00 Kahvitauko (Porvoon AKE tarjoaa)
14.00–16.00 Koulutuksen koontia sekä loppureflektio
Pääkouluttajina toimivat yleisen kirjallisuustieteen erikoistutkija, kirjallisuusterapeutti, dosentti Päivi Kosonen ja väitöskirjatutkija, kirjallisuusterapiaohjaaja, FM Eevastiina Kinnunen. Vierailevana kouluttajana toimii yleisen kirjallisuustieteen professori Hanna Meretoja.
Koulutus on avoinna Uudenmaan kirjastojen työntekijöille ja siihen mahtuu enintään 40 osallistujaa. Ei etäosallistumismahdollisuutta.
Koulutuksen järjestävät yhteistyössä Helmet-kirjastojen seudullinen koulutusryhmä SEDU ja Porvoon AKE.
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään 22.9.2022.
Elina Karioja, elina.karioja@porvoo.fi
Teija Tuomi, teija.tuomi@vantaa.fi