Kehu-lukupiiri: rasismi

Koulutuskalenteri

Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Kehu-lukupiiri: rasismi

2.10.2020 klo 14.0015.00

Avattu kirja

Rasismi tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut. Rasismi on ihmisen tai ihmisryhmän ihmisarvon alentamista. Rasismi on syrjintää, joka rikkoo perustuslain yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan. Perustuslain lisäksi myös yhdenvertaisuus-, tasa-arvo-  ja rikoslaissa säädetään syrjinnästä. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa viranomaiset, työnantajat, koulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset aktiivisesti edistämään yhdenvertaisuutta ja muuttamaan olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. 

Ympäri maailmaa on viime aikoina herännyt mielenosoituksia ja keskustelua rasismista ja rodullistettuihin ihmisiin kohdistetusta väkivallasta ja syrjinnästä. Kirjastolaiset ovat tarttuneet toimeen muun muassa laatimalla kirjalistoja teoksista, joiden avulla voimme oppia ymmärtämään esimerkiksi miltä rasismi näyttä sitä kokevan näkökulmasta tai mitä on rakenteellinen rasismi ja millaisia ongelmia se yhteiskunnassa aiheuttaa.  

Mitä muita tapoja kirjastoille on toimia antirasistisestiMiten puuttua rasistiseen häirintään kirjastossa? Tuntevatko kaikki itsensä tervetulleiksi ja turvalliseksi kirjastossa? Miten voisimme parantaa tilannetta. Kehu-lukupiiri tarkastelee rasismia kirjastokontekstissa muutaman lyhyen tekstin kautta. 

Tekstit

Veera Luoma-Ahon kirjoituksessa ”Kun Peppi sanoi n-sanan” pureudutaan rasismiin liittyvien ilmiöiden monitahoisuuteen ja pohditaan kirjaston merkitystä ja mahdollisuuksia rasismin ylläpitäjänä ja purkajana. 

https://koneensaatio.fi/kun-peppi-sanoi-n-sanan/     

Nino Dawod pohtii kirjastoa antirasistisena toimijana kirjaston perustehtävän kautta kolumnissaan Bibliotek och antirasim” Biblioteket i Samhälle -lehden numerossa 1/2010 (sivu 15). 

https://foreningenbis.files.wordpress.com/2011/01/nummer_2_antirasism.pdf 

Lue myös IFLAN:n puheenjohtajan ja pääsihteerin julkilausuma kesäkuulta “Racism Has No Place in the Society Libraries are Working to Build”

https://www.ifla.org/node/93126 

Taustatietoa:

Mitä on rakenteellinen rasismi?  

https://www.kaleva.fi/rasismin-vaarallisin-muoto-on-rakenteellinen-ja-na/2594955 

  

Opas rasismiin ja siihen puuttumiseen nuorisotyötä tekeville. Myös paljon kirjastoon sovellettavaa 

https://www.verke.org/material/r-sana-kirja-rasismista-ja-siihen-puuttumisesta/ 

 

Avoin linkkikokoelma joka sisältää lähteitä antirasistisen toiminnan tueksi

https://cutt.ly/antirasismi 

KEHU-lukupiiri

KEHU-lukupiiri on ammatillisen tekstin asialla. Lukupiirissä luetaan artikkeleita, opinnäytetöitä, alan kirjallisuutta ja blogitekstejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lukupiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa keskustelemaan lukemastaan. Mitä ajatuksia tekstiä herätti? Mikä yllätti? Minkä idean otat työssäsi käyttöön tai ainakin kokeilet? Oletko tekstin kanssa täysin eri mieltä?

 

Ilmoittaudu

Kuinka monta kiinnostavaa artikkelia oletkaan kopioinut tai tallentanut tai lisännyt selaimeen jutusta kirjanmerkin aikeenasi lukea se heti, kun on aikaa? Ota se aika nyt ja tule mukaan KEHU-lukupiiriin!

Ilmoittaudu KEHU-lukupiiriin lähettämällä viesti Annelle (anne.suvanto@porvoo.fi). tai Janille (jan.nystrom@porvoo.fi)Ilmoittautuneet lisätään KEHU-lukupiiri-tiimiin, missä teemoista ja teksteistä voi keskustella jo ennen tapaamista ja myös sen jälkeen.

Lisätietoja

Lisätietoja KEHU-lukupiiristä antaa Jan Nyström.

Tiedot

Päivämäärä:
2.10.2020
Aika:
14.00–15.00
Tapahtuma tagia: