KEHU-lukupiiri: Myöhästymismaksut – välttämätön paha?

• Tämä tapahtuma on mennyt.

KEHU-lukupiiri: Myöhästymismaksut – välttämätön paha?

27.11.2020 klo 14.0015.00

Kirjastolain mukaan kunta voi periä maksun myöhässä palautettavasta aineistosta. Myöhästymismaksut eivät olekaan aivan merkityksettömiä tuloeriä monen kirjaston budjetissa. Yleisesti myöhästymismaksuja pidetään kelpo tapana parantaa kirjaston käyttäjien muistia ja taata kaikille yhdenvertainen mahdollisuus nauttia yhteisin varoin hankitusta aineistosta. Kirjaston työntekijöille maksut ovat yleinen aihe, jonka takia joudutaan hankauksiin asiakkaan kanssa, voipa maksukina lopettaa monelta kirjastonkäytön kokonaan. Kirjastot satsaavat paljon resursseja maksujen valvontaan ja maksujen keräämisen infrastruktuuriin.

Rahamääräisinä myöhästymismaksut vaikuttavat eniten pienituloisiin. Riski joutua maksamaan maksuja myös on myös isompi niille joilla on ongelmia ennestään. Esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsiville tai päihderiippuvaisille voi ajoissa palauttaminen tai uusiminen muodostua ylitsepääsemättömäksi.   Ainakin anekdoottitasolla kiertää myös juttuja siitä,  että vanhempien maksujen pelko saattaa asettaa esteitä lasten kirjastojen käytölle.  Ovatko kuitenkin myöhästymismaksujen hyödyt mahdollisia haittoja suuremmat?

Tarkastelemme Kehu-lukupiirissä 27.11. kello 14-15 kirjastojen myöhästymismaksuja ulkomaisen esimerkin kautta. Pääasiallisen tekstinä meilä on San Francisco Public Libraryn Eliminating Fines report, joka sisältää tutkimustiedon jonka pohjalta San Franciscossa päädyttiin pitkällisen valmistelujen jälkeen  myöhästymismaksujen poistoon. Maksujen poiston todettiin mm. edistävän asikkaiden pääsyä kirjaston aineistoihin, parantavan asiakkaiden kirjastosuhdetta ja mahdollistavan henkilökunnan tehokkaamman ajankäytön.

Fine Free Report

(Voit lukea myös pelkän executive summaryn, sivut 4-6)

Tutustumme myös ruotsalaisen  Karlskogan kunnan kokemuksiin myöhästymismaksuista luopumisessa.

Karlsga slopar förseningsavgiften

Suomessakin maksuja annetaan anteeksi sosiaalisita syistä . Espoon kirjastopalveluiden johtaja Jaana Tyrni kertoo Länsiväylän keväisessä haastattelussa Espoon käytännöistä

Kirjaston myöhästymismaksut voi saada anteeksi – syyt usein terveydellisiä tai taloudellisia

Otamme mielellämme vastaan myös vinkkauksia kotimaisista tutkimuksista tai opinnäytetöistä joissa on käsitelty kirjastojen myöhästymismaksuja!

Kehu-Lukupiiriin voi tulla keskustelemaan aiheesta jos on lukenut koko tekstin, ei mitään tai jotain siltä väliltä.

Liity Kehu-lukupiiriin tästä linkistä

27.11.2020