KEHU-lukupiiri: Käyttäjädata

KEHU-lukupiiri: Käyttäjädata

4.9.2020 klo 14.0015.00

Avattu kirja

Mitä kirjastojen käyttäjädata kertoo lainaajista ja mitä se voisi kertoa? Mitä se saa kertoa? Miten EU:n tietosuoja-asetus vaikuttaa kansalaisten elämään?

Tervetuloa pohtimaan käyttäjädatan ja tietosuojan liittoa KEHU-lukupiiriin 4. syyskuuta kello 14–15.

Varsinainen lukupiiriteksti on yle.fi:ssä kesäkuussa julkaistu artikkeli “Yksityisyyden viimeinen linnake”, jossa käydään läpi kirjastojen käyttäjädatan hyödyntämistä. Aiheeseen paneutumista voi syventää lukemalla The Guardinin artikkelin “’The goal is to automate us’: welcome to the age of surveillance capitalism”. Artikkelissa käsitellään Shoshana Zuboffin The Age of Surveillance Capitalism -kirjaa, jossa Zuboff esittää kriittisen näkökulman ihmisten käyttäytymistä algoritmein ennakoivan ja ohjailevan ”valvontakapitalismin” toiminnasta. Tuomas Varilan opinnäytetyöstä “Käyttäjätietojen hyödyntäminen kirjastotyössä” kannattaa lukea toinen ja neljäs luku. Lisäksi kannattaa käydä tutustumassa Project LibDatin sivustoon. Eikä siinä vielä kaikki! Mitä mieltä käyttäjät ovat datan keräämisestä? Tähän paneudutaan Göteborgin yliopiston SOM-instituutin Sprickor i fasaden -antologiassa julkaistussa artikkelissa “Vem är positiv till insamling av användargenererad data på internet?”.

Lukupiiritekstit

> Yksityisyyden viimeinen linnake
> ’The goal is to automate us’: welcome to the age of surveillance capitalism
> Käyttäjätietojen hyödyntäminen
> Project LibDat
> Vem är positiv till insamling av användargenererad data på internet?

KEHU-lukupiiri

KEHU-lukupiiri on ammatillisen tekstin asialla. Lukupiirissä luetaan artikkeleita, opinnäytetöitä, alan kirjallisuutta ja blogitekstejä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lukupiiri kokoontuu noin kerran kuukaudessa keskustelemaan lukemastaan. Mitä ajatuksia tekstiä herätti? Mikä yllätti? Minkä idean otat työssäsi käyttöön tai ainakin kokeilet? Oletko tekstin kanssa täysin eri mieltä?

Ilmoittaudu

Kuinka monta kiinnostavaa artikkelia oletkaan kopioinut tai tallentanut tai lisännyt selaimeen jutusta kirjanmerkin aikeenasi lukea se heti, kun on aikaa? Ota se aika nyt ja tule mukaan KEHU-lukupiiriin!

Ilmoittaudu KEHU-lukupiiriin lähettämällä viesti Annelle (anne.suvanto@porvoo.fi). Ilmoittautuneet lisätään KEHU-lukupiiri-tiimiin, missä teemoista ja teksteistä voi keskustella jo ennen tapaamista ja myös sen jälkeen.

Lisätietoja KEHU-lukupiiristä antaa Anne Suvanto.

Kuva: Ilkka Vuorinen / kirjastot.fi

4.9.2020