Erätauosta hyvän keskustelun eväät

Erätauosta hyvän keskustelun eväät

Erätauko on urheilutermi. Tauko, joka pidetään erien välissä. Ehkä urheiluottelun erätauoilla käydään matsin parhaat keskustelut. Lyhyessä huilihetkessä ei ole aikaa ruveta vänkäämään, vaan kaikilla on yhteinen tavoite ja keskustelun sävy on sen mukainen.

Erätauko on myös Sitran kehittämä keskustelumenetelmä. Erätauon työkalujen avulla keskustelussa voidaan ottaa taukoa läyhäämisestä ja turhasta juupaseipästelystä. Vänkäämisen sijaan annetaan keskustelijoille tilaisuus pysähtyä ja harkita asioita ei vain omasta vaan myös toisten näkökulmasta. Erätauko-keskustelussa kaikki keskustelijat ovat tasaveroisia osallistujia. Ota Erätauon työkalut käyttöön silloin, kun haluat, että keskustelu tuottaa lisää ymmärrystä ja tietoa tietystä aiheesta.

Erätauko-säätiön sivuilla sanotaan näin: ”Dialogissa tähdätään aiheen, toisten ihmisten tai itsen parempaan ymmärtämiseen, mutta ei yksimielisyyteen tai nopeisiin ratkaisuihin. Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua.”

Miten tämä onnistuu? Erätauko-keskustelun juju on rakentavan keskustelun pelisäännöt:

  1. Kuuntele. Älä puhu toisen päälle, äläkä johdattele keskustelua sivupoluille.
  2. Liity toisen puheeseen ja käytä arkikieltä. Liitä omat sanasi jo aiemmin sanottuun.
  3. Puhu omasta kokemuksesta.
  4. Puhuttele suoraan ja kysy mielipidettä. Keskustelussa on tilaa mielipiteille.
  5. Ole läsnä ja kunnioita toisia ja keskustelun luottamuksellisuutta.
  6. Etsi ja kokoa. Jäikö jokin kulma keskusteltavasta asiasta käsittelemättä? Miten keskustelussa esitetyt näkökulmat liittyvät toisiinsa?

Erätauossa on aina mukana myös vetäjä, joka huolehtii siitä, että keskustelu pysyy sovitussa aiheessa ja että pelisäännöistä pidetään kiinni.

AKE Porvoo on järjestänyt tänä vuonna kaksi päivän mittaista Erätauko-koulutusta. Ensimmäinen pidettiin ihan naamakkain Töölön kirjastossa ja toinen etäversiona. Osallistujille jaettiin painetut Erätauko-kortit, joita voi hyödyntää, kun suunnittelee ja järjestää Erätauko-keskustelun kirjastossa.

Ja mitä kirjastot edellä, sitä Yle perässä: Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke kutsuu parantamaan suomalaista keskustelukulttuuria.

Erätauko-koulutuksia on tulossa lisää ensi syksynä. Också på svenska.

Anne Suvanto

Ei kommentteja

Kirjoita kommentti