
24 kesä Erään koulutussarjan synty eli näin pistettiin pystyyn Kirjallisuus 5 + 1
Yksi alueellisella kehittämistehtävän tehtävistä on tukea yleisten kirjastojen henkilöstön osaamista. Tämä toteutuu useimmiten koulutuspäivinä eri aiheista. Muita osaamisen kehittämiskeinoja ovat itseopiskelu Libopissa, verkostot, hankkeet, etäkahvit ja uusimpana lukupiiri. Suunnitelmissamme on käynnistää myös vertaisryhmämentorointi myöhemmin tänä vuonna yhdessä Helmet-kirjastojen koulutusryhmän kanssa.
Koulutusten aiheita etsitään maalta, mereltä ja ilmasta
Miten koulutusten aiheet valikoituvat? Koulutuksien teemoja mietitään muun muassa suunnitteluryhmässä, jossa on edustajat kaikista Uudenmaan kirjastokimpoista ja Kirkkonummelta. Koulutusten palautekyselyissä voi ehdottaa koulutusta. Teemme yhteistyötä pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastojen koulutusryhmän kanssa. Pöllimme ideoita muiden AKE-kirjastojen koulutuksista. Käymme itse koko ajan erilaisissa koulutuksissa haistelemassa uusia tuulia ja etsimässä hyviä kouluttajia. Ja välillä pidämme vain korvat auki. Kuuntelemalla syntyi idea kirjallisuuskoulutussarjan järjestämisestä. Näin se meni.
Ettei tunne tarpeeksi kirjallisuutta
Koulutuspäivä X syyskuussa 2019. Jutellaan, mikä aiheuttaa stressiä työssä. Monikin asia, muun muassa erilaiset tietokoneohjelmat, jotka eivät toimi ja tunne siitä, ettei tunne tarpeeksi kirjallisuutta. Kollektiivista nyökyttelyä, just noin. Menee viikko ja on koulutuspäivä Y syyskuussa 2019. Jutellaan, mitkä tekijät vaikeuttavat kirjojen suosittelua aikuisasiakkaille. No kun koko ajan on sellainen olo, ettei tunne tarpeeksi kirjallisuutta. AKE-tyypillä alkaa raksuttaa: Tässä on nyt jotain.
Varmistelua ja valmistelua
Ensin jutellaan kollegoiden kanssa. Ideaa ei tyrmätä ensi-istumalta. Hmm, joo, miksei, mutta toisaalta… Keskustelupiiri laajenee. Aina sopivan tilaisuuden tullen otan aiheen esiin. “Kuule, miltä tuntuisi tällainen idea vähän laajemmasta kirjallisuuskoulutuksesta?”. Idea kasvaa ja jalostuu. Kiitos kaikille, jotka jaksoivat kuunnella ja ottaa kantaa!
Marraskuun 11. päivänä on Datasta hyviin päätöksiin -koulutuspäivä (nimi on enne!) Otaniemessä Espoossa. Lounasseuranani pöydän toisella puolella on Tuusulan kirjastotoimenjohtaja Annastiina Louhisalmi. Otan puheeksi syksyn lempiaiheeni. Pöydän toisella puolella innostuttiin myös. Puoli tuntia myöhemmin kirjallisuuskoulutussarjan runko (aikakaudet, genret, lyriikka, vinkit ja Fiktiopäivä) on valmis. Kiitos, Annastiina, sopivasta määrästä bensaa liekkeihin ja kirjallisuuden tuntemuksestasi!
Ohjelma jalostui vielä kirjallisuusterapialla (pomolle kiitos tästä!) ja ruotsinkielisellä koulutuspäivällä. Koulutuspäiviä on suomeksi viisi ja ruotsiksi yksi, mistä sitten kehkeytyi koulutussarjan nimikin: Kirjallisuus 5 + 1.
Puhuisitko viisi tuntia kirjallisuuden aikakausista?
Osa koulutussarjan päivistä oli helppo pistää kasaan. Suomen kirjastoseuran kanssa tehtiin Faktiopäivä-diili. Helsinki Poetry Connectionilta saatiin sovittua lavarunoustyöpajan vetäminen. Marika Helovuon kalenterista löytyi meille sopiva päivä. Kirjallisuusterapia-asiantuntija löytyi Turun kaupunginkirjastosta ja Taina Ratia sanoi heti joo. Mutta mistä löytäisimme jonkun, joka vetäisi aikakaudet ja genret? Tämä oli koulutussarjan haastavin rasti. Viestejä lähti yliopistoihin kirjallisuudentutkijoille ja työväenopistojen kirjallisuuskouluttajille. Kiinnostusta oli, mutta ei sitten kuitenkaan. Lopulta Helsingin yliopistosta löytyi tohtorikoulutettava Lauri A. Niskanen, joka lupautui kertomaan lyriikan aikakausista ja lajeista. Hän vinkkasi puolestaan Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä väitöskirjaa tekevästä Pekka Raittisesta, joka oli vetänyt kirjallisuuskursseja. Pekka lupautui vetämään kaksi koulutuspäivää aikakausista ja genreistä. Kiitos Lauri ja Pekka! Puuh, paketti kasassa! Syyskuisesta koulutuspäivästä X kesti puolisen vuotta valmiiseen settiin.
Maaliskuun puolivälissä alkoikin sitten uusi säätäminen, koska korona.
5 + 1 – 2
Kirjallisuus 5 + 1 -koulutussarjan kaksi ensimmäistä koulutuspäivää on nyt pidetty. Koulutuspäivät kirjallisuuden aikakausista ja genreistä siirrettiin eetteriin ja pidettiin webinaareina. Tämän ja ehkä osin kirjastojen sulun takia kahteen koulutuspäivään kertyi yhteensä huikeat 130 osallistujaa ympäri Suomea. Muistikirjassa on liuta kirjailijoita ja kirjoja, joihin on hinku palata. Pekka Vartiaisen Länsimaisen kirjallisuuden historia taitaa siirtyä lukulistalle myös.
Palaamme kirjallisuuskoulutukseen syyskuussa, kun TOIVOTTAVASTI pääsemme Suomen kirjastoseuran järjestämään Faktiopäivään Tampereelle.
Helsingissä 24. kesäkuuta 2020
Anne
Kuva: Aukeama Annen muistiinpanoista Aikakaudet-webinaarista 17. huhtikuuta 2020.
Ei kommentteja