Digitaidot

Digiaiheisia koulutuksia Uudellamaalla

Ohjaamisen aakkosia – kirjaston digipalveluiden ohjauskoulutus
– kouluttajana Kai Halttunen

29.1. Lohja
5.2. Lohja
11.2. Kerava
20.2. Järvenpää

Digiaiheisia koulutuksia järjestetään kevään aikana myös mm. Hyvinkäällä, Lohjalla, Kirkkonummella, Vihdissä, Keravalla, Tuusulassa ja Mäntsälässä.

 

Lähiohjausta tarjolla

Haluaisitteko kirjastonne henkilökunnalle omaa koulutusta jossain digiasiassa? Uudellamaalla on nyt käytettävissä henkilökunnan digiopastamiseen Mika Puurunen, joka työskentelee myös Siuntion Digiavaimet kaikille -hankkeessa. Mika voi tulla pitämään koulutusta ryhmille tai antaa henkilökohtaista opastusta esim. mobiililaitteista tai somesta työvälineenä.

Ota yhteyttä ja sovi tarkemmin aiheesta:
mika.puurunen@siuntio.fi

 

Mikä on digituki?

Digituki-termi lanseerattiin ja määriteltiin valiovarainministeriön AUTA-hankkeessa (2018) seuraavasti:

Digituki on digitaalisen viranomaisasioinnin, palvelun ja älylaitteen käytön tukea, jonka tarkoituksena on auttaa asiakasta käyttämään älylaitteita ja asioimaan itsenäisesti ja turvallisesti sekä ymmärtämään yleisiä digitaalisten palvelujen periaatteita.

Digituki voi olla:

  • lähitukea
  • etätukea
  • koulutusta

Monissa kirjastoissa autetaan lisäksi asiakkaita erilaisissa tietotekniikkaan ja digitaalisiin tiedonlähteisiin liittyvissä asioissa.

 

Yleisten kirjastojen digihanke käynnissä

Alueellista kehittämistehtävää hoitaville kirjastoille on myönnetty vuosille 2019-2020 avustus digihankkeeseen, jonka tavoitteena on:

1. Henkilöstön osaamisen kehittäminen – digineuvontaosaamisen minimitason määrittely ja minimitason määrittelyn pohjalta toteutettava kirjastohenkilöstön lisäkoulutus
2. AUTA-hankkeen toimintamallin vahvistaminen kirjastoissa: digituen tarjoajien toimintaverkoston tuntemus ja yhteistyön kehittäminen paikallisesti ja alueellisesti, paikalliset ja alueelliset toimintamuodot ja hankkeet

Hankkeessa ei luoda kirjastoille uutta tehtävää, vaan autetaan kirjaston toimimista digimaailmassa.

Yleisten kirjastojen neuvosto on antanut suosituksen kirjastojen asiakaspalvelussa tarvittavista digitaidoista sekä suosituksen siitä, miten kirjastot osallistuvat AUTA-hankkeen määrittelemän digituen verkoston toimintaan (pöytäkirja 1/2019).

 

Materiaalia digiopastuksen tueksi:

Digiopastusta  / Makupalat

Digitreenit / Yle 

Digitreenien peruskurssi

Neuvoja vasta-alkajille

Digituki ja tiedonhaku  / Kirjastokaista

DiKATA-verkkokoulutukset

Akepiken Digiajokortti-koulutukset

Oulun AKE:n itseopiskelumateriaalit

Digiteket.se (digiopiskelumateriaalia ruotsiksi)

 

Digituesta muualla: