Ajankohtaista hankkeista

Poika lukee kirjaa

Ajankohtaista hankkeista

Syksy on hankkeiden toteuttamisen ja tulevien hankkeiden suunnittelun kulta-aikaa.

Demokratia- ja lukutaitohankkeita

Alueellamme on meneillään useita kirjastojen demokratiatyöhön liittyviä hankkeita. Lue esimerkiksi lisää Lamppu syttyy! eli LAMPPU-hankkeesta, joka on Lapinjärven, Askolan, Myrskylän, Pornaisten ja Pukkilan kirjastojen yhteishanke. Hankkeessa luodaan pienille kirjastoille lisää keinoja demokratian edistämiseen. Demokratiahankkeet ovat esillä myös Uudenmaan kirjastopäivässä 18. marraskuuta, kun Matilda Almar tulee kertomaan Siuntion ja Inkoon hankkeesta.

Demokratiatyön ohella kirjastot ovat saaneet erityisavustuksia yleisten kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseksi. Uudellamaalla avustuksia ovat saaneet seuraavat hankkeet:

  • Askolan kirjasto: Askolan koululaiset lukemaan
  • Espoon kaupunginkirjasto: Kirjasto moninaisten perheiden lukutaidon tukijana osana moniammatillista perhekeskusta
  • Hyvinkään kaupunginkirjasto: Kadonneen lukuinnon metsästäjät
  • Keravan kaupunginkirjasto: Lukuliekki 2.0 – Keravan lukukonseptin jalkauttamishanke
  • Kirkkonummen kirjasto: Mitä sä luet? – Uusia reittejä nuorten lukutaitotyöhön
  • Lohjan kaupunginkirjasto: Lukutaidon aktivointia aikuisille
  • Nurmijärven kirjastot: Digilukutaitoa

Lukutaitohankkeita esitellään AVIn järjestämillä hankekahveilla syksyn aikana. Esittelemme myös AKEn toimesta hankkeissa tehtävää työtä jatkossa säännöllisesti.

AVIn hanketreffit auttavat verkostoitumaan

Aluehallintoviraston Kirjastotoimi järjestää 23.11. klo 13-15 toiset hanketreffit kaikille demokratia-avustusta saaneille kirjastoille. Treffeillä kuullaan alustukset kolmelta hankkeelta, verkostoidutaan ja jaetaan onnistumisia sekä hankaluuksia. Treffit on tarkoitettu demokratiahankkeissa työskenteleville hanketyöntekijöille ja muille hankkeissa mukana oleville sekä kirjastojen kehittämisestä vastaaville henkilöille.

Keskiviikkona 30.11. klo 13–15 järjestetään hanketreffit kirjastoille, joilla on menossa tai jotka suunnittelevat lukutaitoa edistäviä hankkeita. Treffien tarkoitus on tukea kirjastoja hanketyössä ja tuoda yhteen samojen teemojen kanssa työskenteleviä ammattilaisia.

Hankeinfo 31.10.

Aluehallintovirastojen kirjastotoimi järjestää 31.10. klo 12-13 hakuinfon erityisavustuksesta kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan. Tilaisuudessa käydään läpi haun tavoitteita ja millaisia hankkeita hakukokonaisuudessa avustetaan. Luvassa on tiivis infopaketti, jossa avataan hakuohjetta ja kerrotaan, mitä asioita hakemuksessa olisi hyvä olla. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille kirjastojen kehittämisestä vastaaville ja on kaksikielinen.

Liboppi-kurssit hanketyön apuna

Libopissa on monia hankkeita tukevia kursseja. Esimerkiksi Kirjastot ja demokratia-kurssin tavoitteena on syventää kirjastoissa työskentelevien käsitystä siitä, miten yleiset kirjastot pystyvät toteuttamaan kirjastolain kohtaa ”edistää aktiivista kansalaisuutta, sananvapautta ja demokratiaa”. Kurssin sisältö koostuu neljästä moduulista, jotka käsittelevät aihetta eri näkökulmista. Kurssiavain: KIRDEM2223

Lukulux.fi – Lukemattomien aikuisten ohjaamiseen -kurssi on perehdytys aikuisten lukutaidon tukemiseen kirjastossa. Kurssi pohjautuu Lukulux.fi -verkkokäsikirjaan, joka sisältää käytännössä testattuja toimintatapoja sekä runsaasti lisätietoa lukemattomuudesta. Kurssilla opittuja asioita on helppo hyödyntää kirjastotyössä, koska siitä saa käytännön neuvoja. Kurssiavain: lukulux

Ei kommentteja

Pahoittelut, kommentointi on suljettu tällä hetkellä.