KEHU-uutiskirje 6/2018

3.12.2018

Uudenmaan kirjastopäivässä 12.12. matkustetaan tulevaisuuteen
Töölön kirjasto, Topeliuksenkatu 6, Helsinki

Millaiset megatrendit meitä riepottavat kymmenen vuoden päästä? Miten exponentiaaliset teknologiat muuttavat maailmaa ja meitä? Keksijä, yrittäjä ja säveltäjä Perttu Pölösellä on näihin kysymyksiin vastauksia.

Uudenmaan kirjastopäivän iltapäivässä kirjastoalan moniottelija, fasilitaattori Päivi Jokitalo haastaa meidät miettimään, mitä meistä tulee isona, miksi olemme olemassa ja miten jaamme osaamistamme.

Uudenmaan kirjastopäivään mahtuu myös nykyaika. Susanne Ahlroth raportoi, miten kirjasto edistää lasten lukemista ja lukutaitoa. Reija Piilola kertoo, mitä kirjastoalan ammatillinen koulutus on tänä päivänä.

Tutustu päivän ohjelmaan osoitteessa https://uudenmaankirjastot.fi/uudenmaan-kirjastopaiva-12-12-2018/ ja ilmoittaudu mukaan matkalle 5.12. mennessä!

Lisätietoja: Jan Nyström

Morgonkaffe på svenska – för finskspråkiga 11.12
Aamukahvit ruotsiksi – suomenkielisille 11.12.

Vill du öva svenska och prata om aktuella saker? AKE Borgå arrangerar en fjärrkaffepaus på svenska på tisdagen den 11 december kl. 9–9.30. Den första gången pratar vi om finlandssvenska jultraditioner med Catharina Latvala som ledare.

Välkommen och ta kaffekoppen med! Stig in i kafferummet på adressen https://kirjasto.adobeconnect.com/kaffepausen/.

Anmäl dig gärna senast den 10.12. till ake-porvoo@porvoo.fi.

Haluatko harjoitella ruotsia ja jutella ajankohtaisista asioista ruotsiksi? AKE Porvoo järjestää etäaamukahvit ruotsiksi tiistaina 11.12. klo 9–9.30. Ensimmäisellä kerralla teemana ovat suomenruotsalaiset jouluperinteet, Catharina Latvala johdattaa aiheeseen.

Tervetuloa ja ota kahvikuppi mukaan! Astu sisään kahvihuoneeseen osoitteessa https://kirjasto.adobeconnect.com/kaffepausen/.

Ilmoittaudu mielellään etukäteen 10.12. mennessä osoitteeseen ake-porvoo@porvoo.fi.

Lisätietoja: Leila Juusola

Musta vyö Puhe-Judossa?
Haastavien asiakastilanteiden hallinta vuorovaikutuksen keinoin -koulutus 10.1.2019 Oodissa Helsingissä

Kirjastotyössä on suuri mahdollisuus kohdata asiakas, joka on kuohuvan tunnetilan vallassa. Kuohunta voi olla aggressiivista ja tunnelma uhkaava. Tällaisista tilanteista voidaan valtaosa saada hallintaan oikeanlaisella vuorovaikutuksella ja asenteella. Tilanne tai vastapuoli rauhoitetaan omalla viestinnällä, empatialla, sanavalinnoilla ja kuuntelun eri tekniikoilla.

Koulutus antaa osallistuville muun muassa viestintätaitoja, työkaluja ja tilannekuvia:

• tilanne- ja menetelmäsidonnaisia viestintätaitoja, jotka vaikuttavat ongelmanratkaisutaitoihin haastavissa ja uhkaavissa viestintä- ja palvelutilanteissa
  • käytännönläheisiä viestinnällisiä työkaluja vaikeiden asiakastilanteiden varalle
  • selkeän kuvan tilanteista, jotka ovat ratkaistavissa vuorovaikutuksella, sekä tilanteista, joissa viestinnän keinoin ei voida tilannetta enää rauhoittaa

Ilmoittaudu koulutukseen 12.12.2018 mennessä osoitteessa https://bit.ly/2Oi09w3.

Osallistujille tehdään ennakkokysely koulutukseen liittyvistä toiveista viikolla 51 (17. –21.12.).

Koulutus järjestetään yhteistyössä seudullisen Helmet-koulutusryhmän ja Uudellamaalla alueellista kehittämistehtävää hoitavan Porvoon kaupunginkirjaston kanssa.

Lisätietoja: Leila Juusola

Popparit kehiin ja tallenteita katsomaan!

AKE Porvoon webinaarikirjastokokoelmassa on jo neljä tallennetta. Tuoreimpana on makupaloja AVI:n järjestämältä opintomatkalta Oslon kirjastoihin. Voit myös tutustua Omppuhyllyyn, Yleisten kirjastojen käyttäjäkyselyn tuloksiin Uusimaa-silmälaseilla sekä työntekijävaihtoon.

Tee hyvä uudenvuodenlupaus ja lupaa itsellesi ensi vuodeksi uusia ammatillisia tuulia käymällä työntekijävaihdossa jossain toisessa kirjastossa!

> Webinaaritallenteet

Koulutuspäivien esitysaineistoja verkossa

Syksyn koulutusten esityksiä on tallennettu uudenmaankirjastot.fi-sivuston aineistonpankkiin. Aineistopankissa on jo lokakuussa pidetyn Innostetaan yhdessä lukemaan -koulutuspäivän ja marraskuisen Uusia järjestelmiä kirjastotyössä -ideapäivän esityksiä. Järjestelmäpäivästä on tarjolla myös esitysten tallenteita.

Koulutusaineistot

Kiinnostaako kirjastoarkkitehtuuri?

Venetsian arkkitehtuuribiennaalia varten tehty julkaisu Mind-Building esittelee toistakymmentä suomalaista kirjastorakennusta. Uudeltamaalta on mukana monta kirjastoa. Helsingistä Rikhardinkadun, Kallion, Töölön, Vallilan ja Maunulan kirjastot + Oodi. Espoosta esitellään Sellon kirjasto. Lisäksi mukana on Lohjan pääkirjasto. Kannattaa käydä kurkkaamassa. Kirja on kaksikielinen; tekstit ovat sekä englanniksi että italiaksi. Molto bene!

> Mind-Building

Post A Comment